TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Saturday, 16-Feb-2008 23:49 Email | Share | | Bookmark
Hari2 Mama Masak apa?

 
 
 

Huh lama juga mama tak masuk kija yer..mama sofwat nie macam nielah,kalau hari rajin penuh N3 kalau tak bersawang ler rumah mama,jenuh sofwat dengan kakak suruh, baru ler jalan..tapi takperlah sofwat faham,times mama tk macam dulu2,semenjak ada baby nie,mama hanya boleh dok surfing jerlah nak mengarang ber chting cam dulu,adoi ler..

mama kata baby kita nie lain dari lain skit...kita pun dah tak heran,lagi pun sekarang nie mama dah ramai seketeri ,berebut nak ganti tempat mama depan pc... ,so mana2 achik yang TAG mama dan kasi mama AWARD tu ,nanti bila senang2 mama letak dan cuba mengarang yer..mesti achik2 tk sabaq nk dengaq citer sofwat adik-beradikkan..sebenarnya mama pun excitet nk citer..tp tunggu masa yg sesuai yer..sabarrr...

Oklah nie antara menu2 yang mama masak untuk kami adik beradik minggu lepas...layan dulu yer..


TUMPI....masa dok sibuk mengemas pantry dapur jumpa kacang dhal..ermm,so mama try ler buat tumpi nie..ermm first mama buat dan kitaorng makan..sedap juga ler,walaupun serba kekurangan..kurang kt tkder ikan bilis tu jer..cara mama goreng tu ntah betoi ker tk tk tau ler..ikut resepi kata cam gitu ler..cuma live mama sendiri tk pernah tengok,camner orng goreng.
memula tu agak tebal skit..bila lama dah pandai handle ,oter batter,so abah kata dah ok..rangup, cuma tk berapa nk sedap mcm kt msia maybe guna t.beras mesir yg agak kasar dan berbau tengik skit..tp boleh ler melepas rindu tempeyek @ tumpi.

bagi sofwat ,suka sedap..berebut2 kitaorang makan ..tambah part kacang tu mcm menarik jer kami tengok.



Tuesday, 12-Feb-2008 22:19 Email | Share | | Bookmark
Stock Bihun

 
 
 
View all 4 photos...


Mama pernah citerkan ttng stock bihun yg beli masa balik dari geninah mall bulan lepas..ermm,dah banyak berulang plak mama masak...sebulan jerlah tahan stock bihun tu..nie gara2 abah yg tak tahan daulat tk boleh langsung tengok bihun...mama pun sama..yg lain pun serupa jerlah..hehe ...




Last sekali baru2 nie mama buat bihun goreng tomyam..alahai sedap betoi ler..tk rugi mencuba bihun bertomyam nie..nie pun tk letak seafood..hanya daging,sayur jer..tk ingat mama ambil resepi nie dimana..klau tk salah dalam FP juga...kalau sapa2 tau angkat keybord yer...nak ucap terima kasih ssngt kasi idea bihun goreng tomyam nie..mmg sedap akan masuk list sofwat sampai bila2... sofwat tk kisah pedas,tp kakak yg kureng skit pedas,dah adik yeena tak tahan pedas pun bertambah2..siap pandai sebut sedappp.. ..first perkataan sedap dr mulut yeena yg kiut tu...hasil dr bihun goreng tomyam




Code:
Bihun Goreng TomYam

Bahan-bahannya:
1 paket bihun
Isi ayam, Daging, Udang, Sotong (terpulang pada individu)
Carrot, Kobis Bunga, kobis bulat, putik jagung, capsicum (terpulang pada individu)
Daun Limau Purut
Pes Tomyam/kiub tomyam
Serai
Bawang merah & bawang putih
Cili Padi
Cili kering yg dikisar
Asam keping
Daun bawang
Bawang goreng
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:
1. Rendam dahulu bihun di dalam air.
2. Potong isi ayam,daging,udang,sotong kecil2..terpulang.
3. Potong sayur-sayuran
4. Tumbuk bawang merah+putih+cilipadi
5. Panaskan minyak
6. Tumis bahan-bahan tumis iaitu (4)
7. Kemudian masukkan cili kering yg dikisar sedikit (ikut kepedasan individu)
8. Setelah garing, masukkan bahan-bahan (2).
9. Masukkan pes tomyam, cili sos sedikit, tomato sos sedikit. Dan masukkan sekali asam keeping dalam 2-3 keping.
10. Kemudian masukkan sayuran yg keras2..seperti carrot,kobis bunga,putik jagung.
11. Masukkan bihun dan kacau sehingga rata
12. Masukkan sayuran kobis & capsicum
13. Masukkan garam secukup rasa & tutup api sekiranya dah masak.
14. Hidangkan dan hiaskan dengan bawang goreng & daun bawang




Masa mama buat bihun nie...sofwat dengar mama citer dekat abah ada skit rasa ala2 bihun PAMA..."alaaa,bihun readymade pek hijau tu..tk tahu ler skrng kt malaysia ada lg ker tidak..tp klu sblh utara dulu fames betoi...ada yg kata tiruan,dan tk halal sbb match dng made from thailand...dengan selamba abah kata kt tau,kt kelantan pun ada,banyak.."yerlah tu.. untuk resepi bihun ala PAMA nie...mama buat soup homemade sendiri no bunjut tau..guna tulang2 ayam jer..letak blackpepar lebih skit..last taruk shat'thoh bnyk2 lg pedas lg menyengat try...huhuhu berasap.

Quote:
Roylazim ~ yer,akak kita kt sini tambah2 lg ler..maunya benda tk berapa ada.
Daalia ~ cuba jangan tk cuba sedap sangat..maybe perencah tu dah lengkap ramuan seafood,pedas bagai,amat sesuai dengan bihun goreng.
nora ~ alahai nie yg lomah den..TAQ2 nie tk berapa pandai..,tkper nanti kita mengarang carca marba ler skit..kena rew2 balik nie.
kejora ~..resepi egypt..aduss ler tuan rumah kita nie suh masakan resepi omak dia ja..nanti kita try2 ler..takut plak pas kita masak sedapnya belum tentu lg.
Rai ~ yg tu lg ler sedap..nostalgia sngt sbb ayah sue suka goreng bihun dng ikan bilis,letak taugeh bnyk..goreng plak basah2..walla.rindu bihun goreng ayah..time anak2 dia lapaq dulu..skrng dah kena kt kita plak. .
mamaella belum cuba dng yong tou foo tu..sbb tk berapa gemar..tp klu bakso mmg kena betoi dng bihun...
Lee Lin ~.mama sofwat nie klu tulis mcm berckp hari2..mai mana ntah ler tk tahan daulat tu ,agak2 majlis raja2 marah tk aarr. ,
Hujan kat luar tu..import mari serata dunia..kita pun tk reti buat nak kasi turun camner..
mamasya ~ tu lerkn ingat ayah dulu siap beli bungkus besar..sbb masak apa pun sedap.
MaDiHa~ ha arr madiha,suka bihun lgkn..suci skit. tp klu mkn kt luar suka order mee,..walhal dh tahu klu mee nie bnyk sngt boric2 nya.
Nur ~ cuba ler nur..buat sup plk..nak klu bihun sup utara..warna kuning mkn dng kuah sambal..huh terngkat.
ida isk ~ ramai jg penggemar bihun yer..betoi dh tu ,mmg tk tjn daulat.
Haniss ~bihun tomyam dng goreng biasa..mcm sedap tpmyam dh skrng
zai Kulim nanti kita pie nah..zai buat bihun sup uthaga satu..kt kulim kata ada kedai best.
maklang ..ok dh tu maklng, yg tu paling sempoi..klu ada taugeh,kucai or kubis . lg best..tp ada yg tk suka togekan..krup krap.
sabrina salam perkenalan jg..terima kasih sudi kemari..try jgn tk try..



Tuesday, 12-Feb-2008 00:20 Email | Share | | Bookmark
Mee Sangggul



Ok nie plak mee sanggul mama.. ..ada sanggul yer mama....kakak yg suruh mama beli...masa tu kakak pergi dengan mama di Metro..mama ingat nak cari fusilli...terjumpa mee sanggul nie..tp mama kata tk ler serupa mee sanggul macam kt msia tu...tp boleh ler ala2 gitu..adik beradik spaggety jg..cuma yg nie nenek dia kot sbb ada sanggul mcm tok nenek sofwat..



first mama goreng biasa..tp mcm tk sesuai jer..sbb kandungan kanji dia kuat sngt..buat hailam ermm..baru ok sedap jg.






Monday, 11-Feb-2008 17:53 Email | Share | | Bookmark
pigeon @ hamam and Sinai



Ok sebaik serve buat hal hari tu..seharian kitaorang yg tk reti dok diam nie mama suruh jadi buruh paksa, cuci rumah..hahah ..sebaik cuci rumah hari tu huh rasa cerah masa depan bagus juga tk der internet rupanya..tpkan cari penyakit ler plak..pas pada tu anak2 mama ,termasuk ler mama ,kecuali abg ngah sofwat sorang jer tk terkena selsema..maybe lama sangt kat luar ,menyimpan dr bilik terus ke balkoni rumah..aduss ler sampai ke hari nie tk baik2 lg selsema...runsing juga mama almaklum ler musim2 sejuk,dan demam flubird cam nie..lg pun kat balkoni kitaorng nie, kekadang menjadi tempat singgahan burung merpati liar..so,jauh simpang ler dr penyakit2 besar nie..dah ler berhabuk pun kuat..

...bila pigeon @ hamam nie hinggap ,sofwat dengan kakak jerit panggil "bird hamammmmm",mama kata perosok bahasa dh nie..aduk arab, omputeh..nasib baik bukan burung bird hamam..klu tk haru2.

citer mama..burung nie boleh pos surat tau,zaman dulu orng ikat kertas kecil kat kaki hamam..cam blur jer sofwat dengar mama citer..last2 mama tunjuk logo pos mesir..



di mesir nie terkenal jg dng burung merpati ribu2 mcm kita sllu tengok kt dalam TV ..jinak plak tu..walaupun liar tp jinak merpati ler bagai dikata..nanti klu ada pic2 or landing baik punya ,kita snap.

bila selsema, terkena asma ler, ..adus ler, first mama kena..so,off sekejap fp mama minggu lepas..tp pic makanan tk off punya..cuma nanti bila sempat2 sofwat suh mama upload yer..cuma party untuk birthday abah tertangguh sampai ke hari nie..nasib baik abah faham tu pun abah kata tkper jer klu tk buat atau rasa2 bila nak buat abah tk kisah..mama ingat nak buat sari dua lagi..tp camera tkder...tk syok tkleh snap kek birth abahkan... pakchik bawa camera, pakchik pergi rombongan daki BUKIT SINAI esok..tp ok gak ler..nanti ada pic cun2 kita kongsi bersama yer..

baik jg pakchik pigi..nak harap kan mama ....tk taulah berkesempatan lg ker?...silap haribulan bukit yang daki mama..hehehe..tp jangan klu ada seru pergi ttp pergi..mama kata tk dapat daki sendiri, unta ada, tolong bawa naik ke bukit sinai...

ok citer ttng sinai mount nie tunggu pic dr pakchik hensem kami bawa balik yer lah kot..tu pun klu ler ada..sbb pakchik kami nie pemalu.. ok sekadar nak tahu..sinai tu sebuah bukit di selatan mesir,dimana bukit sinai or THUR SINA..yg tertulis di dalam al-quran..sebuah bukit yg menjadi tempat munajat nabi kita Saidina Musa Alahissalam..



Sunday, 10-Feb-2008 22:32 Email | Share | | Bookmark
Ulat PC



Salam buat teman2 mama..lama juga tk up-date yer...sebenarnya ada beberapa sebab tk dpt dielakkan..first keadaan serve kt egypt yang mengalami sedikit masaalah..khabarnya ada kerosakan kabel internet di lautan medetrenian,berlaku pelanggaran antara cari gali gas mesir dengan kabel internet begitu lah sedikit laporan ,gambaran wartawan tk berbayar import dari nasr city rabaah @ mama sofwat. ...lama juga ler baik pulih nak kembali seperti sedia kala mengambil masa kira2 2 minggu kaedahnya ..so,first day, berlaku riuh rendah jg ler..tp bukan kat kota kaherah nie tp di rumah sofwatlah..macam cacing kepanasan sofwat dengan kakak,sekarang adik yeena kami yang dah mula giler petik keyboard,dan mengheret tikus mama..



pening seharian mama..bila kakak asyik godek router dan pc abah kononnya kt situ ler penyebab utama YM dia tak hidup..kikikiki..jangan tak tau kakak ku pun ada YM tau! (sama ler dengan sofwat pun) sebenarnya ayat YM tu merujuk pada window not found..kalau time line tkder jer ..macam2 ler...

bangun jer dari titun..nielah kija kami seharian..kakak mesti masuk sekolah maya..sama ada cari link "sesame" tu atau game "barbie"..dan sofwat tengok keadaan ler kekadang youtube pilihan dia, search sendiri tom and jerry kt google pastu clik kt youtube..kalau moody baik cari learn ABC..sampai habis dan jemu sofwat klik kt mana2 box yg ada kt situ..gitu ler hari2..kakak lagi ler maner link dia yang rasa sesuai dan enjoys..habis di bookmarksnya sampai tk cukup korum..waduh pening ler mama dengan ulat2 PC nie..




sekarang angin baru dah bawa pada adik yeena sofwat yg sllu kitaorang rebut2 dengan dia.. lastnya sudah tentu ler dia yg kalah..pastu wawawa...pantang free jer mana2 PC..dia ler plak yg parking walaupun kaki tangan tk sampai..bak kata mama pasni kena beli sorang satu ler jawabnya....dulu sofwat berebut dengan kakak..sekarang sofwat dah cekap dengan mouse dan boleh skit2 surfing ..adik yeena pula sambung..maunya si baby yang hari2 diriba mama depan PC tu pun rasanya 4/5 bulanlg dia pula abik tempat...huh dunia sekarang semuanya cepatkan.Hebat ler manusia di akhir zaman kata abah.



Sorry yer pic2 kena demam edit ..gara2 boring masa putus bekalan internet hari tu..mama terajin tunjuk skil mengedit sampai tk kenai dah rupa anak sendiri...lagi pun pic2 nie kena masuk penapisan dari kerajaan mesir..maklum ler model2 nie dalam nie busyuk2 lg masa tu baru bangun tidur...



sorry terpaksa edit jg citer skit2 semalam mama kasi laporan jam 3pagi ayat tunggang langgang pg nie mama baca sendiri naik pening..dan syukran jazilan awi2 buat achik maisya first reply..masa bangun tadi kakak tersengih sampai tk nampak gigi..bila link yg achik kasi tu dah lama mama dok cari..setelah hilang dari bookmark2, beberapa bulan lepas..pasni senang ler mama nak rujuk..lg pun kakak nie main taram surfing jer..bila up-date window firefox or set-up win..mesti ler hilang link2 tu..pastu mula ler suh mama panggil ammu google tlng cari..sakit kepala mama,kalau selalu cam nie..tp skrng dh ok mama dah tambat kt peti besi mama.

so,N3 mama kali nie..kalau saper yg ada link yg best2 untuk dikongsi bersama sofwat and tha gang yg boleh beljar tru dr online nie kongsi2 yer..maklum ler kakak sofwat nie dah dekat setahun berenti sekolah arab,sbb takut dengan anak arab yg pernar boxing akak tahun lepas ,sampai fobia hari nie tknak sekolah..haru ler mama..skrng mama tengh cari mana sekolah yg ok untuk dia..sekolah ttp kena sekolah yer kakak......


Quote:
maisya~Syukran kasiron ,arigato..kt ummi kakak amina....lama dah mama cari ..tk ingat setelah hilang link hari tu..mmg kitaorng suka kat situ..sbb lengkapkan ,mesti amina,maryam,ngan adik sarah dah pandai membacakan..doa2 sama kt sofwat kakak dan adik2 cepat pandai jugak yer...nanti kita tukar2 links yer.
pasni achik maisya kena cari sorang satu computer jg tu ..kt rumah nie ada 3biji plus yg pakchik sofwat..pantang 3 nie free ada jer yg tlng penuhkan..tk berebut ler sekejap...pastu mula ler ada yg menjerit
MaDiHa~sebenarnya nie jerlah game diorng hari2 tak pun pastu lepak cartoon kat TV maklum ler nak jalan2 main2 mcm kt msia terhad,dan kiranya nielah jg sekolah yg si kakak tu..pernah msk kidgarden skjap..tk tahan lasak..asyik kena buli dengan anak arab..kakak nie jenis lembut skit..kat rumah pun beralah dengan adik2


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net