TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 1-Feb-2008 11:49 Email | Share | | Bookmark
Kek Marble Susu.

Sj Snap cam gini..nampak cam menarik plak
kek ku yg merekah sudah ku mandikan coklat..tp tk jln jg..
ermm...gebu jer sedap ler..nak,dah habis pun.
View all 4 photos...



petang semalam sofwat nk makan kek....sofwat nk kek coklat..kakak pun sama..cuma mama jer yg tk berapa syok bunyi nk makan kek coklat ....hati mama lebih berat nk makan kek oren..rugi klu musim2 nie tk makan kek oren limau..sbb musim panas nanti ssh nk dpt limau Abu suroh ...mcm limau sunkist tu..

oleh sbb permintaan kek coklat..so,mama ubah skit pd kek marble nie..lg pun ramai achik2 kt luar sana cakap sedap..ammu mat tu pun cakap sedap..so,mama trylah
memula mcm runsing tk jd jer..maklum ler hand mixer mama tu cun kiut jer..mana mau harung semua tu ....tp hati berbunga mahu mencuba nasib..biarlah dikatakan kayu pun... ..tp alhamdulilah..mejadi jg..tp tersengih semacam jer..terexcitet menang tu...(maybe bekas kecik) result tk rugi saper2 nk mencuba..boleh masuk book bila2 perlu ,gebu ,lemak ,merdu semua cukup .

konon sebelum bakar nk bermarble macam mamfami punya belang..tp kepala mama sebenarnya tengh sakit masa tu..maybe sejuk sngt kot..atas permintaan kami mama buat jg ler...tp bertambah2 sakit kepala mama,bila kitaorng tk sabar nk makan..tk sempat2 nk tunggu topping tu pekat skit dan sejuk...




KEK MARBLE SUSU-resipi dr Mamafami Fp, thanks mama....
Sumber : Chef Norzailina Nordin


Code:
Bahan:

250g mentega
230g gula kastor++++gula halus
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur
270g tepung superfine+++++tepung gandum jer
1 sudu kecil serbuk penaik+++++ayak dengan tepung.
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair (Mama gunakan susu segar)++susu segar
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco (I used chocolate emulco)++++tkder

Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik. Masukkan bahan ayak, kacau rata. Bubuh susu, gaul sebati. Bahagikan 2. Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata. Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak.


**mamasofwat tk alas pepar pun..acuan main sedap tangan jer tarik....bakar 170 suhu 50-60 gitu ler..lupa ler plak.

Quote:
MamaFaMi ~ alahai malunya kt sifoo,cam gini lah...mama yg tk pro nie,pastu salah nuntut ilmu...kononnya resepi guna ovelet,pukul perlu guna mixer sbb nak gebu konon...senduk kayu pun leh jalan yer mamafami...nasib baik tk bengkok mixer kiut mamasofwat tu,...sakit kepala tu sekejap jer kek,masak sakit pun hilang.
ed ~..mmg habis ed...kek nie sedap gebu dan lemak mmg perfect rasanya...klu tk habis bawa mai kt...sofwat and the gang...clear punya.
mamasya~..yer mamasya ramai feedback kata sedap..kita pantang bunyi sedap2 pintas Q yg lain...sakit kepala pun sanggup lg..tp sakit sbb lama kt dapur,masa tu mcm best jer pk klu ada maid
Nur~...ha'a nur kek marble nie mcm jenis..cuma kita jer tk sompat nk bermble hari tu..sakit kepala sngt..buat zebra mcm mamafami tu pun boleh lg cantik..tp kek nie compom sedap...pssttt,nak capai yer..habis dh ler..klu hari tu boleh kasi kot tingkap..apam nie pun sedap ..plain gitu pun ok.
masriyah ~..try kak yah jng tk try kak yah buat nanti lagi cun melecun
ida isk ~..betoi tu kak ida,klu dah sedap merekah ternganga tu tk jelas dah
Roylazim~.....jangan lupa try..terima kasih pada mamfami yg promote dari kak norz
sh ~...yes do it
Lee Linhabis semua kami punggah
rajin le singgah.
(pantun 2 kerat yg panjang kat atas, pendekkat bawah)
umi-kal ~waalaikummusalam,salam ukhwah dari kota kaherah,terima kasih sudi kemari umi-kal....tambah sorang lg kata kek nie sedap..kena try tk rugi rasanya...tk reti nk explain...tp mmg kena citarasa dan sedikit kelainan pd kek butter marble biasa..maybe ada susu pekat manis..nanti nk try letak honey plak..sbb pernah try letak honey dalam adunan kek..rasanya pun ada sedikit kelainan dan sedap dr kek butter biasa...jng lupa cuba tu.
mamaella ~..terima kasih mamaella..biasa jer tu..klu kasitau awal leh ler sofwat bg skit...habiss dah ler.
Daalia~thnk sudi jemput ker sini,salam kenai..dng sis daalia..khabarnya sedang berehat..mudahan sihat yer...apam tu mmg very nice..tk rugi klu cuba..mudah jer buat


Tuesday, 29-Jan-2008 18:51 Email | Share | | Bookmark
Apam Strawberry

 
 
 






Sorry yer pada kekawan mama..yg mana tk sempat nk reply msg tu..keadaan time serve kt egypt dan serve fp tk mengizinkan..dh penat edit..wawawa..


Monday, 28-Jan-2008 15:05 Email | Share | | Bookmark
Pisang Goreng

syai kau ler dlm kenanganku.
nak abik,pastu buang senangkan!!
pisang panasss..pisang panasss..mariiii
Breakfeast semalam makan goreng pisang ler plak...lepas hujan semalam mama turun pigi beli..banyak ler pisang musim nie...hari tu mama tengok 4.00 geneh semalam dah turun 3.50,maybe hujan kot.... pisang pun kira oklah...sebenarnya nk makan pisang goreng nie dah lama...cuma seru dah sampai dengan waktunya.

1-Sedapkan pekena time2 hujan.
2-Terjumpa satu resepi batter pisang tu guna tepung gandum,yerlah sllunya batter untuk goreng nie tepung beraskan...itu no hallah sbb t.beras ada dalam stok...tp yg halnya pisang berangan nie boleh ker nak goreng..tp resepi asal mmg untuk pisang berangan..cantikkkkk,skrang tu jg mama sofwat sarung baju,tinggal baby tonet tu meraung sekejap...kita cari pisanggg...

pagi esoknya baru goreng..ermmm menjadi jg..tkder lembik makan minyak mcm sllu tu kan..see terletak jer pisangku..baby pun makan sekali...



sambail2 tu bancuh syai @ tea,lah..sj jer mama snap mcm gitu..untuk sofwat adik beradik buat kenangan ,klu nk tahu cwn dan tea tu ler famous kt sini...tp menurut kata abah tk jd lg syai arab lg pekat, likat ..tkperlah abah, kan ada yg terlekat syai bukan pisang.
opp..promote skit syai tu nama dia "arusah" (pengantin) or dolly..

sebelum nk goreng mama ajar kakak mcm mana nk potong pisang tu supaya kulit dia tk berselerak,still lg kt seikat (betoi ayat ne kot) ..tk yah nak cabut sor,sor( betoi ayat klate ni kot)...nie tok yg ajaq mama,sampai skrng mama taat betoi setia cara tu..sbb pernah kena ketuk jari buat kija berselerak2 ini..tp kakak kira bertuah ler tk kena ketuk..mama slow talk...




jom ammu achik kita makan pisang goreng..ker goreng pisang..apa2 jerlah. kalau achik2 ammu nk try bancuhan pisang nie boleh jer copy paste sini.tk mare aarr..


Code:
tepung naik sendiri 1/2 cawan
tepung jagung 1/2 cawan
1/2 cawan plain flour
1 sd besar minyak masak
1 sd besar gula
1/3 sd teh garam
1/2 sd teh serbuk kunyit
air dalam 1 1/2 cawan (agak2 la macam buat batter goreng pisang)..

pukul dengan whisk bahan2 nih hingga licin dan celup pisang berangan yg dah di potong dua...goreng hingga garing...


Monday, 28-Jan-2008 10:30 Email | Share | | Bookmark
Tangan2 halus

 
 
Nielah tangan2,tapak tangan jari2 yg suka kacau mama tk kira ler apa yg mama sedang buat..tambah2 klu yg botok sekali tu....tiap2 malam jari2 nielah mama belai...sudah tabiat mama mencium2 sblm tidur...jari nielah yg menyatakan anak2 mama sudah besar..membesar depan mata2 mama..chewah mcm kisah dongeng omputeh plak...sambung citer...........
gambar nie masa kitaorang boring2..baring2 depan TV layan kartoon..lepas masak mama layan baby pastu snap2 tapak tangan kitaorng sekali dengan baby..babay sorieym punyalah seronok terkekeh2 dia...lepas jer mama snap pastu up-load dalam pc..lg ler dia seronok..macam fresh lagi kot jari dia baru lepas snap gitula..sambil tangan dia capai2 depan pc..pandai pilih tapak tangan motok dia tu...



mama citer..masa lahir baby sorieym, first sekali jari baby mama pegang,sbb masa keluar lg jari baby dah motok..pastu berisi2 plak..lg ler geram mama tengok..rupanya sampai sekarang still berisi jari motok dia,..grrrrrrrrrrr...geram gak kitaorang pun....penampor abang ngah pun sodappppp.










Quote:
maklang~...geram yer maklang mai nk tolong gigit..


Friday, 25-Jan-2008 01:48 Email | Share | | Bookmark
Hati Masak Arab

 
 
 


Seperti yg di beritahu...abah belikan hati lembu @ kibdah....kat egypt ni mmg terkenal dengan hati lembu kira makanan asas juga..nak dibandingkan di Malaysia sana...memandangkan hanya daging,telur,dan ikan sahaja ...ayam dihentikan untuk sementara,so,tukar menu kepada hati lembu plak aarrr...sah2 ler kolestrol minggu nie... ...

Mama blur juga ler nk masak apa hati nie..surfing punya sufring terjumpa ler satu resepi dari Fp zanaz70....mmg sedap sesangat rupanya dan sesuai degan selera keluarga sofwat..berkali2 sofwat tambah...mama pun suka tengok sofwat makan nasi sebanyak nie...rupanya sofwat suka sangat..tp sofwat panggil "telur"..maybe agak jarang kitaorang kibdah..ajaib bagi sofwat dan adik yeena...cuma adik yeena 2/3 hari nie ulser di mulut dia kena makan sayur jerlahh...kesianya adik ku sorang.

untuk menyedapkan hati masak arab nie..mama match dengan Nasi beriani..resepi nie jg di kongsi dari FP zanaz70 jg...oleh sbb mama tkder rempah beriani,buat campuran sendiri sprt yg di suggest oleh zanaz70..khabarnya resepi dari atuk zanaz70....patut ler sedap resepi orang2 lama...terima kasih ssngt berkongsi bersama kami.



sebab tersangat ler sedap...abah tanya mama..masak apa nie? mama cakap ler HATI MASAK ARAB....dengan selamba abah tanya..mak arab mana tu kasi resepi..hehehe...
so,mari kita layan pic nie kt nasi tu...mama letak skit air mawar, ...zabid @ kisimis ...dan susu..ermmm berpingga sofwat tambah..sofwat mmg suka klu nasi bewarna nie...cuma kakak sofwat cerewet skit,dia lebih suka pd nasi puteh...mcm2 ler kakak nie.
mama copy paste jerlah yer..harap achik tk marah yer...




HATI LEMBU MASAK ARABby http://zanaz70.fotopages.com[/color]

Code:
1/2 kati hati lembu - dipotong ikut kesukaan
2 sdb rempah kari ayam/daging
1 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 sdt jintan manis - serbuk pun ok
1 sdt jintan putih - serbuk pun ok
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
sedikit santan jika mau
garam n gula ikut citarasa.

Hati dipotong dan dibersihkan. kemudian taruk garam kunyit and goreng sebentar.

Seme bahan di atas masuk dlm blender dan diblend halus. tumis seme bahan yang diblend tadi hingga naik bau/garing. then masukkan hati dan santan. perasakan dgn garam dan gula then biar didih dan kuah agak pekat pastu tutup le api...sedia utk di makan.

niway ku taruk extra bahan sikit...which is tomato tak kira le samada tomato segar diblend skali or tomato sos semasa menumis rempah. santan selalunya tak guna pun hehehe.


[color=black]Keesokkan berbaki lg..sbb mama buat banyak untuk cicah dengan roti toast...ermm sedap tk cukup...




Quote:
mamaella ~..thnk Q mamaella salam perkenalan jg,mamaella pun apa2 kurangnya ada skill memasak jg..kita sbb dok jauh jer sonok layan dapur.kalau tk..hehehe,ttng milk tu cubalah...boleh ler tahan bg yg serba kurang cam kt tempat saya nie..klu bnyk cam kt mesia tu belum tentu rajin ..
kuchai ~...salam kuchai..lepas print ,klu da try jng lupa snap yer..kita kongsi2 resepi plak nanti.
Haniss~..Salam haniss,member kt FnR ker?..alahai kecik jer dunia niekan..terima kasih sudi jenguk rumah kita nie,ala kadar jer..hati lembu tu kolestrol skit ..yg best dulu tk suka hamiss konon..skrng cam dh ok jer,ker dah tersumbat hidung nie..sbb sllu sngt makan. try ler resepi tu sedap tau.


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net