TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Thursday, 24-Jan-2008 20:47 Email | Share | | Bookmark
Bom manis,cheesecake lagi!

 
 
Pagi nie rasa macam nk buat bom manis,lama gk rasanya tk buat..tp yis plak tkder hentam saja ler tepung self rasing tu ganti yis..tp yg penting susu pekat tu semalam buat dirasmikan oleh Bom Manis DK...suka sangat cucur nie...tp makan minyak skit ler guna tepung nie..memula dulu ikut 100% resepi best sangat....membulat jer..tkder leper2 rasa pun ok sedap...mai ler pakat mencucuq no



Bom manis-by daun_kesum at FNR

Code:
1 sudu teh yis @ mauripan
1 cwn tepung gandum
2 sudu gula
3 sudu susu pekat
sedikit garam
sedikit air
minyak utk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Campurkan yis, gula & susu dengan sedikit air ... larutkan
Masukkan bancuhan tadi ke dalam tepung ... tambah air lg agak2 cam adunan jemput2
Perap adunan dlm 1-2 jam utk dptkan hasil sarang yg cantik
Sebelum menggoreng masukkan sedikit garam ...
Goreng dgn api sederhana


naperlah terover rajin mama kt dapur hari nie..walhal abah keluar..ada kija kt luar..maybe waktu lapang ada skit kot...hari jumaat pakchik cuti...
mama buat cheesecake lagi..kata mama nk habis cheese dan strawberry,masa buat kek kt yeena hari tu..last2 cheesecake mama ada rentung skit..nie gara2 gatal tangan tambah timer ler..pastu berangan mana ntah ler...pastu nk kaber kepala ...tu mama topkan dengan jem strawberry yg di homemade jg..kira time sblum cheesecake tu masak mama dah buat jem..kira ngam2 bila dua2 masak...curah jer jem...abik ko...tp mmg sedap betoi ler cheececake nie..mama letak jus limau nipis jer..terasa limau..gebu ler..tp tk sempat nk snap yang dipotong....sudah habis di ngap...sedap sngat dan geram kegebuan..





Cotton Soft Japanese Cheesecake -alma dr myresipi

Code:
Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
-250g cream cheese
-50g butter
-100 ml susu segar (fresh milk) (kira2 1/2 cawan)
-6 biji kuning telur
-1 sdb jus lemon+++++saya letak jus limau nipis jer
-1/4 sdk garam
-60g tepung kek / tepung superfine +++++ tepung self raising flour
-20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) (kira2 2 sudu besar)

Bahan B:
-140g gula (granulated sugar) (kira2 3/4 cawan)
-6 biji putih telur
-1/4 sdk tartar krim (cream of tartar) ++++3/4 sdk jus limau nipis

Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut).
Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar



Thursday, 24-Jan-2008 18:43 Email | Share | | Bookmark
Rendang Masak Hitam + susu

 
 
Sebenarnya mama buat rendang nie sebelum makan hati tu..tp sbb slow lembab giler tk tertempek lg,pic nie..oleh sbb rendang mmg sedap gila-gila...mama nk juga berkongsi dengan untie yang menjemput kt fp sofwat nie..sedap sangat..abah pun puji sama banyak dengan pinggan yg abah tambah..dan mama pun kembang bertambah2 jugalah..

so,mai kita zusss..apa ler yg sedap sngt tu..rendang nie dari mama amina @ achik maisya.....syukran,terima kasih toce..jepun panggil apa ? lupa plak....
masa masak rendang nie kakak dengan sofwat tolong mama tumbuk2 daging dalm lesung batu..mcm syok jer kakak tolong mama...siap makan sofwat minta extra kicap lg..mama kata tk boleh kicap mahal sini sayang kena ekonomi skit..skit pun tk boleh ker ltak atas nasi jer..ehh kan dah ada kicap..oklah skit jer..best2 dapat juga..




RENDANG HITAM - maisya

Code:
Bahan:
Daging
Bawang merah -dikisar
Bawang putih-dikisar
Halia-dikisar
Cili boh
Kicap
Air asam jawa
Garam
Minyak

Cara:
-Rebus daging( seketul besar...tak payah potong-potong) sehingga empuk
-Toskan daging dan simpan air rebusan daging tadi
-Hiris daging( tak perlu nipis sangat )
-Daging yg dah dihiris tadi ditumbuk sedikit dgn lesung one by one supaya dia jadi agak nipis dan melebar
-Peram daging dengan kicap sekejap
-panaskan minyak dan goreng sebentar daging tadi
-Angkat dan ketepikan
-Tumis bahan kisar dan cili boh...tambahkan air rebusan daging
-Tambah air asam jawa dan garam
-Masukkan daging bila dah pecah minyak dan kuah agak pekat
-Masak sehingga kepekatan yg disukai...nak kering or basah..++++++++daun limau dengan hirisan daun kunyit frozen mama.



petang tu vitamin R mama datang dengan lenggang lenggoknya ,sambil bertiup angin sepoi2...mama buatkan susu pekat manis..punya ler lama dok atas dapur...sampai ngantuk dok tunggu................
kata abah baik beli jerlah mama..huh mahal tau...dekat 10.00 hinggit tin kecil tu,patut ler mahalkan klu buat baru tau, lambat jg nk siap..tp tk ler semahal kt mesiakan?..maybe orang pengguna mesia suka kot..kt sini mcm ssh jer nk laku..tp oklah dr tkder langsung..ok bila di hitung dengan harga susu dan gula serta gas masih untung buat sendiri lari dekat 20% jg..hehehe..berkiranya mama..tkderlah hanya syok2 jer...klu malas mama beli jugakkan. ....sepatutnya kaler puteh mama gatal tangan kuatkan api..last2 hangus skit...tu bertukar kuning..tp mantain lgkan.




Code:
Bahan-bahan ( 250 ml )

* 500ml susu segar
* 300ml gula
* Vanilla -optian

Cara-cara
1. Masukkan setengah gula dan susu ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal masuk sebahagian gula berbaki tadi bersama vanilla.Kacau lagi sehingga gula larut. Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
2. Berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan guna api yg besar.


Thursday, 24-Jan-2008 17:12 Email | Share | | Bookmark
News sejuk tahun nie..makan hati kita



Hujan kat luar 2/3 hari nie ...huh punyalah seronok mama dok jenguk2 kot tingkap melihat hujan turun..hujan tk ler lebat tp dalam quantiti yg sedikit tp lama gitu ler..nak mcm kabus2 pun ada tp membasahi bumi madinat nasr...perut mula terasa lapar,timbul mcm2 idea mama nk buat....bukannya apa,mama tu seronok dok kat dpt kurangkan kesejukan yg melampau2 nie...api dan gas pun melampau2 ler mama ooiii..

kalau 2/3 hari lepas, dalam paper ..ada orang meninggal kt sini ,akibat kesejukan pada tahun nie..dan mama bagitau jg..kalau tk silap di Dubai ada 10orang meninggal sbb kesejukan..ini bermakna bukan Mesir saja tp kesemua tanah arab tahun ie mengalami kesejukan yg melampau2...oleh sbb sejuk yg teramat..sofwat dan kakak dah denagr kata mama pakai baju tebal skit..

Oklah kita letak menu mama ,semalam pakchik bawa balik hati ayam pedal banyak sngt..pakchik kata kt restoren diaorng tk masak guna pedal dan hati nie..so,kasi bawa balik ler...kira rezeki sofwat sekeluarga syukran Ammu Abdullah...ermmm,mama belum lg nak balas apa2 nie kat adik wilad nih...sorry yer.
Kebetulan abah pun beli KIBDAH @ hati lembu..aduh..makan hati ler minggu nihh

So,menu kita untuk hati nie...punya ler tk reti nk masak apa..jemu ler plak nk goreng2 nih..sbb sblm2 tu makan berempah dah..so kit buat air asam jerlah sebagai menu air..dan goreng hati berempah..ala rempah lg...patut ler rempah tk cukup kt rumah nie.





Wednesday, 23-Jan-2008 17:42 Email | Share | | Bookmark
Acar lobak puteh "N" Kari Daging



Oppss...terlupa nak letak acar lobak puteh resepi dari mama kakak dini @ Fp MaDiHa..rasa mengikut kt pic nie 19hb yg lepas...kira 3/4 hari kita mama minta kat untie madiha terus terasa nak buat kebetulan masa tu ada mama buat kari daging letak fusoliah @ kacan buncis...selalunya kari daging mama mesti letak bahothis (kentang)..tp sekali nie tukar kepada buncis plak...yg penting kari mama mesti ada sayur..kata mama..kari akak gulai daging..feberet Tokwan Ashim,tambah2 gulai daging nie ltak kacang panjang...tp klu kentang dia tk berapa setuju sangat... ,

tokwan kita..klu bab makan kena pandang2 skit..dia cerewet klu bab nk ganding2 (match) dng awas nie..lg ler klu sambal nk match dng ulam..walla cerewet habis..nasib baik abah kita still ok jer..sedap makan banyak tk sedap makan skit..lg sedap tk cukup.. ,dan kata mama lg..mama rindu kari ayam kampung dari air tanganTok Nah.Tk sabaq rasanya sofwat nak rasa jg..tok nanti tok masak na klu abg Ngah,Kakak,dan adik2 balik nanti..mesti tok teriak bila bacakan..wawawawa..

tp kalau bab makan, sofwat dengan adik beradik semuanya sedap...cuma kakak ada celewet skit tp,habis tetap habis..rezeki jng ditolak..

So, buat mama kakak dini dan adik haziq..syukran kasiron ,sedap jg acar nie..tp kita dah khawin melayu arab ler plak..yg melayu tu mcm biasa ler cuma tambah khusbaroh aka daun ketumbar,biasa bg arab letak dalam salad diorng selain dari tomato dan timun...best sngt..umpps.





[quote]MaDiHa~...terbalik dengan sue..tp tu dulu ler masa memula dtng sini..sy kutip gitu ler..klu masakan letak daun nie siap ler sanggup tk makan..last2 dah lama larat ker nk kutip,maklum ler masakan diorng mcm wajib jer daun nie..last mcm tersuka plak dan kira wajib jer ada..bau dia mmg kuatkan,dari daun soup..dan klu madiha nk tahu daup soup kt sini plak ssh nk dpt,tambahan musin panas,sbb tu sebagai ganti letak daun ketumbar,sy suka letak dalam tomyam kushbaro nie.[/quote]


Wednesday, 23-Jan-2008 13:57 Email | Share | | Bookmark
Bingka Suji

 
 
 


Breakfeast hari nie nk mkn apa mama..mama pun blur ler ,tp ada perancangan nk buat bingka suji..kakak kan kata sedap jer bila tngok kt Fp mama kakak dini,ok mama try ,mama adik haziq pun kata sedap..

kebetulan tepung suji mama tu dh lama terperap bulan depan rasanya dah expayet..sebenarnya tk reti dh mama nk reka apa? buat talam 2x lembik...nk buat kek alahai boring jer dengar pie balik kek jerkan...alhamdulilah menjadi bingka nie..mmg sedap..memula lembut skit mcm tk lagu jer nk jual....bila dah keras sejuk...mulalah cari,tk cukup korum ler plak...nk suh mama buat lg bolehh..




[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net