TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 22-Jan-2008 14:43 Email | Share | | Bookmark
Hujan jer tumbuh muffin

 
 


Bila hujan ada muffin..bila muffin ada jer hujan..kikikiki,mama sofwat buat muffin hari nie,sj nk habiskan oat yg berbaki raya hari tu masih ada..dalam secawan jer..nk buat biskut alang2 jer..taruk muffin senang skit..main gaul2 masuk dalam papercup jerkan..kebetulan cuaca diluar hujan,bermain dengan oven dapur nie,leh panas2 kan badan,tadi abah ber sms dengan ammu jali...ooo,katanya nk dtng..boleh hidangkan muffin,tp nampaknya tk jd kot,sbb hujan di luar semakin lebat..sambil2 tunggu muffin masak jom kita main hujan kat balakon..terukkan mama sofwat..ajak kitaorang main hujan..mama kata bukan apa..risau takut anak dia tk kenal hujan balik malaysia nanti....boleh pakai ker alasan nie...ker mama yg rindu kt hujan,abah tlong jg oven..sambil mulut berbunyi..orng lepas hujan tumbuh mushroom,rumah nie kalau hujan tumbuh muffin..hehehe,yerlah tu abah..anggap jerlah mushroom,tu muffin.






Honey Oat Muffins
Code:
Ingredients:
1 cup flour
1 cup rolled oats
4 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1 tablespoon brown sugar...........gula biasa pun ok jer.
1 egg
1/4 cup honey
2/3 cup milk
1/2 teaspoon vanilla
2 tablespoons melted butter
50 grm hazelnut

Directions:

In a large bowl, combine flour, rolled oats, baking powder, salt, cinnamon,hazelnut, nutmeg and brown sugar.
In a small bowl, beat egg. Stir in honey, milk, vanilla and melted butter. Pour over the dry ingredients and stir only to moisten.
Pour batter into greased or paper lined muffin tins and bake at 375 degrees F. for 20 minutes.
My oven 170, 20 minit.


Sunday, 20-Jan-2008 02:08 Email | Share | | Bookmark
Sanah helwa Ya "Yeesmen" soulha

Baru lepas decor...ermmm
Muka yeena mcm tk sabar nk terkam kek..hehehe
Honeycheesecake 4 birth soulha
View all 6 photos...




Ok,sorrylah serve kt sini naperlah slow sngt 2/3 hari nie..walhal dh pakai pakej tinggi dh..lama2 semakin slow maybe pengguna dah ramai,so,kena tambah MB ker nie?

Tkperlah tinggal dulu kisah tu,birthday adik yeena..sakan tahun nie,hehe,sakan naper? yerlah 2 biji kek mama buat..dalam tk menyempat 2 biji kek tu,sbnrnya adik yeena sambut birth 19hb,petang tu mama dh bakar sebiji kek carrot..memula dlm cadangan nk buat kek coklat,tp jemu sangatlah dng coklat kek nie..timbul idea nk buat kek rasa2 buah atau lain skit dr kek butter..masa mama beli carrot,ada nampak strawberry..ermm abik jjerlah,tk rugikan..
so,memandangkan abah nk keluar lagi ,dan ada masa untuk jaga baby sorieym,jd kijalah nk deco skit2 nie,maka bermulalah kija mama....kakak orang paling excitet bila kata nk buat kek birthday..mulalah tanya warna apa?gambar apa?letih mama menjawab,tambahan amatur mcm mama nie..berjam2 kat dapur..

oklah,sedap carrot kek nie,di tambah plak dengan frosting cream cheese yg berbaki lg tu,dalam kek plak letak hazelnut baki brownies...walla marbelesss...

bila semua dah ok..mulalah acara nk deco..plan nk buat pic rabbit...sbb adik yeena dh pandai sebut rabbit..mcm suka jer dia dng rabbit...tp masaalah skit terlembik frosting tu,nasib baik musim sejuk dpt jg selesai,cuma time nk lukis tu,coklat or calour hitam untuk liner tkder..mood pun dah kurang...ada jer itu ini tk kena..last2 mama panggil kakak,kakak nak deco tk? ,apa lagi si kakak ku itu.lompat tk hingat bumbung..mama kasi whipping cream yg bercolour sorang satu sambil mama perati kita orang buat corak..nah maka jdlah kek carrot malam tu...tanpa sambutan birthday ,tp first deco dr kakak dan sofwat...hehehe,mama kata kecian kt yeena,esok jerlah mama buat lain..hari nie kita kenduri dulu kek nie ...


Malam tu jer kek nie dah tinggal suku,abah,pakchik ,semua kata sedap..maybe frosting cheese tu yg meyedapkan kek..cream cheese tu jenis yg masam skit..memang sesuailah,carrot kek yg manis2 gitu....pagi tu kita cari lagi...habiskan semua,sampai abah pun tanya tkder dh ker?ala kesiannya.. ,tkper nanti suh mama buat lain.

Masa makan kek tu,abah kata esok petang abah nk kuar dh,aaikk..selalunya pg abah turun dari rumah..tp abah kata takut tak sempat..lagipun skrng hujan,jalan pun jem..macam hari tu siap banjir lagi kat ramses..so,petang atau malam nie kena bertolak ,ermmm..habis camner..alahai rasa kesian plak kt yeena,dan bersalah plak menambah beban abah nk jaga adik mana nk exam lg..so,bagun jer pg tu..terkejan2 mama kt dapur nk buatkan jg kek untuk adik yeena..buat jerlah apa yg ada dlm peti..ermmm..

kebetulan strawberry,white coklat bar,coklat serbuk ada skit jer...tu pun tk nampak dimata semalam...biskut merry baby sorieym ada dua bungkus yg belum buka dah jd mangsa..honey ada sebotol..apalg jd cheesecake ler..loyang spring form baru tu belum diguna lg..kira lengkap ler untk party birthday yeena hari nie...nasib baik resepi guna sebiji jer telur..ngam2 ler...dh ada pun yg tu jer...

memula,buat kek dulu...pastu simpan2 skit dapur,mama tk suka pinggan dlm sinki..klu nk masak apa2 plak lepas tu serabut...habis simpan, goreng bihun..
siap bihun,siap sebijik kek...walla campion dk mama kita... ,tunggu kek nk sejuk,baki frosting,whip cream ada,kuar kan dulu...pastu mula deco sesimple yg boleh...rupanya senang jer kija guna white coklat nie,sbb senang beku..coklat serbuk yg ada dlm 2 sudu besar tu mama campur dng white coklat skit dan butter..untuk topping coklat...ok siap..semua tu kira cukup2 tkder gy membazir..cuma bab nk tulis surender,terketar2,hilang satu huruf..maybe kena cooldown dulu..nie dak,harung dlm satu masa...tp oklah puas hati..sampai abah pun terkejut tk caya apa yg mama tengh buat kt dapur..senyap jer,tetiba siap dengan kek sebijik bihun goreng..dan 2/3 menu.....nada abah "aaikk tak bunyi mixer pun buat masa mana kek nie....goreng bihun dngr gk ler..kikikikiki....ker abah yg tertiduq tadi...
ermm...makanya breakfeast kami dh jd 2nd party birthday yeena tahun nie...biasalah sini BF dengan lunch satu waktu..so tk terkezut pg2 mkn strawberry.

kakak dengan jelesinya..bila tengok ada strawberry and calour pink..siap nk jg mcm tu nanti...pastu tanya naper ada calour hitam puteh..siap abah tlng difinasi cake nie..dng sebuah kehidupan ...
HITAM DAN PUTEH
maknanya,adalah perjalanan
KEHIDUPAN...yg bakal adik yeena tempuhi...setelah usia adik yeena 2TAHUN...maka tutuplah segala pintu2 rahsia (siir) ke"tuhanan"..sbb tu jg penyusuan ibu pun hanya dua tahun jg.So,usia 2 tahun,bermulah kehidupan kita yg sebenar,dimana masa nielah banyak perkataan2 yg keluar,gigi dah tumbuh dengan sempurna.. ....ermm,syukran abah sempat lg.. berkongsi ilmu ,mudahan Adik Yeena,kakak,abang Ngah sofwat,baby sorieym...menjadi anak2 yg soleh ..mengingati Allah dan rasul,dekatkan diri diri dng Ahlul bait,jauhkan diri dari dari tipu daya duniawi...penuhi sifat kasih dan sayang sesama, sendiri..aminn ya rabbul a'laminn.

Yg bestnya hitam tu kami bedal habis dulu...tinggal puteh jer...apa maknanya tu mama..hahaha...makan jerlah,mama tau budak mana tk suka coklat..mak pak budak pun suka..

oppss...naper tk tulis
SOULHA..? tk boleh nanti ramai yg ucap birthday kt mama ,mcm thn lepas...kuang,kuang. ,maka jd deyna,yg sepatutnya deeyna..apa2 jerlahh..






Code:
HONEY MARBLE CHEESECAKE

Bahan-bahan base:

* 200 g biskut merry
* 80 g mentega
* 2 sudu besar madu

Bahan-bahan kek:

* 225 grm cream cheese
* 4 sudu besar madu
* 10 g tepung jagung
* 50 grm serbuk koko
* 1 telur
* 1 tsp vanilla essence
* 40 gram gula kastor


Cara-cara

1. Base:- Hancurkan biskut
* Cairkan mentega bersama madu
* Campurkan serbuk biskut tadi
* Tekankan ke dasar loyang hingga rata

2. filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan madu dan gula, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
*. cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
*. ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick
*. bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam leih baik..............tp sy sekejap jer dlm 1jam terus deco.

note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek


Quote:
maisya /mamasya~...syukran mama amina dan mamasya..pipi si yeena tu semakin tembam bila timer sejuk nie..makan pun boleh tahan dia sorang sekarang:-D ,yg penting alhamdulilah sihat..kebetulan musim strawberry murah plak tu makan puas2..
maklang ~..welcome maklang..ish maklang,mananya tangan mak dia tu,klu runcing semcm tu..tu tangan pak dia ler..klu tangan mak dia mau pengsan maklang tengok..motok ,
MaDiHa~....leh couple dng haziq ler ,tp awek tua 10 hari ,mesti teruja mama haziq, dok bilang hari2kan nk buat kek apa?..sampai time blur..mcm sue nie..lain yg di planing lain yg jd..tambah klu birthday boy lg ler..nak mekap warna-warni kekdang pk mcm tk sesuai..taram jerlah,nie bg sue ler..
masriyah~...tenQ,untie masriyah..insyaAllah mudahan anak2 untie pun ,sihat dan menjadi anak2 soleh...----dr yeena.
tk pandai mana pun , kak yah..tu pun mcm deco budak besaq jer..memula abah kata ingtkan nk sambut birthday dia,cam romantik gitu..maklum ler birthday abah pun tk lama lg..sbb sue niekan buat birthday dia sllu awal..sbb lupa tarikh hari sokmo...
Ezza~..welcome Ezza,besa2 ja tu....achik Ezza pun comel gak pa..mai lg na..



Saturday, 19-Jan-2008 16:22 Email | Share | | Bookmark
AYAM GORENG TELUR

 
 
Nie satu lg percubaan mama,ada jglah 2/3 kali buat mmg sedap..ooppss tadi kata percubaan,dah dua kali camner nie..percubaan pada daging loor ..sbb jemulah asyik benda yg sama jer bila masak daging..almaklum ler abah kita suka benda2 yg berkuah so,masakan berkuah nie limited skitkan..so,kali nie buat masakan kering plak.Abah kena makan jgk..

memula ingat mcm tk best jer..yerlah mcm tk sesuai kombinasi daging dengan telur..ermm rupanya ada uummph lah pd resepi nie..ok abah suka..mamasofwat pun suka,

patutlah, klu tk silap resepi asal nie kesukaan seorang isteri VVIP kt Brunei tu..ermm betoi ker nie..kang salah info banyak solly yer..
kombinasi ayam dengan telur mmg sesuai dan sedap sangt..trylah achik2 ,.... bak kata mamasya..ayam ngan telur,dalam kuali bertemu jua ..





AYAM GORENG TELUR source by achik_yaya

Code:
1 mangkuk isi Ayam/Daging
2-3 biji telur
10-15 biji cili padi -hiris halus
1 labu bawang besar
3 biji bawang puteh
1 sudu kecil minyak bijan
kicap sos tiram
gula/ garam - agak2

Tumis bawang besar,bawang puteh dan cili padi
Masukkan isi ayam,kalau daging potong nipis2,goreng sehingga air ayam kering,boleh masukkan kicap sos,tiram,minyak bijan
Last masuk telur yg pukul terlebih dahulu.

p/s..last tu sy letak bawang besar potong bulat..guna cili kering jer sini tkder cili padi..tk letak minyak bijan tk suka,pastu letak skit lada hitam..suka msk lada nie dlm masakan..selaim harum pedas2 manja gitu.


Quote:
masriyah~....trylah kak yah,klu isi ayam tu dh bnyk kali cuba dh feedback member2 pun kata sedap...satu kelainan dr biasa:->
mamasya ~...yer mamasya mudah jer..cubalah ..bukan ikan di laut asam di darat jer bertemu dalam kuali,ayam ngan telur pun dh bertemu ,


Saturday, 19-Jan-2008 14:51 Email | Share | | Bookmark
Telur Kukus

 
 
 
View all 4 photos...
Telur kukus nie dah lama,tengah belek2 fail mama, kakak kata telur nie kakak tk boleh makan banyak2,nanti gatal..maklum ler kakak nie elergik skit dng telur..tp tk ler teruk sngt..cuma klu telur rebus,cepat jer kesan tu nk banding dr telur goreng atau masakan yg menggunakan kandungan telur yg banyak...tp sekurang2 kakak dah pandai dn boleh menilai apa yg dia boleh makan atau tidak.. kakak good girl,senang dibawa berbincang dan tk banyak kerenah klu itu, ini tk boleh..

Telur kukus nie hanya percubaan jer..rasa ok so,so jer..abah kata tklah sedap sngt nk bandingkan rupa yg mcm kiut gitu..maybe no taste abah kot..mama sendiri pun kurang..patut ler mama kat ...ada kawan mama modife lain,goreng pastu ltk ala kuah sweet sour gitu..tp kwn mama @ achik Maisya tu mmg rajin..






TELUR KUKUS source cari.com.my

Code:
yang ni resepi 2 in 1

2 bijik telur dipukul
masukkan sedikit garam dan lada sulah
masukkan sedikit bawang dan cili cincang. ++++++mama ltk daun bawang /carrot,
masukkan dalam mangkuk .++++++tambah bancuhan corn flour sikit nak bagi dia firm gitu.

kukus dalam periuk nasik yang tengah ditanak tu.. (untuk rice cooker yang ada steamer skali)...+++guna steamer biasa jer.
lepas nasik masak, telur pun sure masak... taburkan dengan daun sup dan bawang goreng.++++letak sos jer.

(resepi dari serina chef wan)
waktu penyediaan : 5 minit
waktu memasak : sampai nasik masak....



Quote:
masriyah~....kiut tu mmg kiut, ...tp rasa not my taste kot,sue makan cicah sos jer..klu nk try boleh buat mcm member tu,dia kata ok jer.maybe sue ltak daun bawang bnyk kot..cuba ikut 100% resepi mesti ok..tp,klu ada anak tk runsing punya sedap ker tak ttp licin..


Thursday, 17-Jan-2008 13:15 Email | Share | | Bookmark
Kari Rebung Daging Bathlo

 
 
 
View all 4 photos...


Baby sorieym dah sihat skit hari nie..selalunya sekejap jer demam,maybe skrng terlampau sejuk kot,sbb tu agak ssh skit nak baik.tp alhamdulilah ler dh kasi ubat,pasang heater room..nampaknya lena pun panjang skit..jadilah mama letak gambar bnyk skit..sambil sofwat ,adik beradik perati mama buat kija dpt jg panaskan body heater mama ,cairo tahun nie mmg sejuk sgt..suhu kekadang dh mencecah 5darjah celcius..dh nk sampai paras beku ker nie...semalam mama kata ada orang arab kt bawah rumah nie dok berbual2..diorng pun cakap tahun nie sejuk gilerrr...


alang2 dah berFp...kita letak pic gulai rebung mama yg beli hari tu...memula ingat nk buat sayur lemak jer,sbb udang pun ada..tp abah kata sedap jg dibuat kari..boleh panas2kan badan.. ,tp klu kari,rebung sesuai dng daging..so,dera abah turun carikan daging bathlo kt kedai abu ramy tu..daging nie isi dia bercampur dng tulang lembut..daging fresh so,bnyk jg isikan,daripada daging beku yg sllu beli penuh dng urat dan lemak tu..ermm sejak flu bird masih lg ada kt egypt nie..daging beku dh semakin mahal..mencecah 21 sekg berbanding 15-18 hari tu...tp bathlo nie kira price masih rendah lg dr daging frozen tu...tp katanya minggu depan nak naik plak..adussss ler....
nk makan apa plak nie..semuanya nk naik...bukan kt mesia saja dh nie..barang kt sini pun melambung2 naik jg...nk lari dok mana plak arrr...


ok nie resepi dia cam biasa tkder sukatan


Kari Rebung Daging Bathlo


Code:


Daging / Perut
Bawang Merah }Tumbuk
Bawang Puteh }Tumbuk
Halia }Tumbuk
Kerisik
Rempah Kari Daging
Garam/Gula secukup rasa.

BAHAN PENUMIS

Bunga Lawang
Cengkih
Kulit Kayu Manis

CARA
Basuh daging..masukkan kedalm bekas...
Ambil setengah bahan tumbuk,campurkan ke dalam rempah kari..(rempah plak tinggal dlm 1 sudu besar ),kemudian curah kedlm mangkuk yg berisi daging tadi bersama kerisik..gaul biar seketika..

Tumis bahan penumis ,msukkn sebahagian bahan tumbuk tadi...tumis sehingga garing skit, masukkan 1 sudu besar rempah kari,goreng seketika naik bau,kemudian boleh masukkan rempah kari yg dibancuh dgn air dan jg kerisik beserta daging tadi...Goreng sampai garing + pecah minyak, or sampai daging/perut, empuk.

Kemudian masukkan santan...kasi mendidih skit...baru masukkan rebung(jeruk/baru-yg dah siap rebus)...kasi didih lagi baru masukkan garam secukup rasa. .. kalau nak kasi ump lagi...lps tu...makan le...


Quote:
mamafami~..ar'ha mamafami cicah roti pun sodap,tambah2 klu roti benggali yg sebuku besaq tu..cobek sorang skit..pekena plak kopi o pekat..huh sejuk2,sembang apa pun sodap ,mari mama kita buat kari rebung plak..tp sedap lg klu dpt yg freshkan
MaDiHa~...Tengah rajin tu..pasni senyap sebulan plak..sampai penuh dlm hard-disk..bersawang jer..nanti2 try buat kari plak yer..terangkat tau..kuah kasi pekat skit dr kari daging biasa,kerisik jgn lupa.. ,
tk bodoh soalan tu madiha..tukang tulis pun tk reti nk transelit..pandai sebut jer...tp kira jenis2 bahagian daging ler..mcm kita orng melayu panggil daging batang pinang cam gitulah kot..tp nie bukan batang pinang tu..sbb ada tulang skit..kira klu nk stew,mmg orait sngt..tp sy suka buat singgang klantan,
kejora~..alamak akak nie mesti besa dok mesir..sedapkan rebung...klu kt kpng tk pernah beli pun...ada jer kt kebun..sbb tu sampai ke mesir ttp ku cari rebung mmg feberet betoi:-> ...jrng2 jg makan bathlo nie,sejak berjiran dng kedai daging..usyar2 tengok,baru bljar makan sodap rupanya....klu ikut sy yg tk reti beno nie..bathlo nie omputeh kata CHUCK or BLADE gitu kot..salah ampunlah... ,
KHAWARIK.......sedap nie time sejuk2 ,klu kena kaki kambing kecil tu buat asam pedas or SUP TULANG MERAH DINOSAUR ,
mamasya~,alhamdulilah baby sihat dah..tkder rebung fresh kat sini..dlm tin jer tu,sebulan nie jer..daging fresh murah,maybe raya kot..pastu flu bird kat sini dh bertahun..ayam fresh kena catu (ada jg gerai curi2 jual,cuma skrng nie sejuk sngt so kempen dn cegah operasi balik)..so, daging beku naik,sbb permintaan tinggi ,harga mentah turun naik kt mesir nie..
hubby mamasya study sini yer..lama dh ker ?ajak ler dtng sini semula.
masriyah~..kak yah,orng utagha mmg pandai klu bab umbut2 nie..maunya batang pisang,umbut kelapa semua depa gulaikan(kari) tk buat buat keghabu (kerabu)


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net