TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Thursday, 17-Jan-2008 12:23 Email | Share | | Bookmark
Ikan,sayur,bahan kering.

 
Asam jawa
 
View all 4 photos...


Selepas balik dari jenjalan ke Gheninah hari tu....sekejap jer..sbb hari semakin sejuk,berangin2 plak..jd kurang sesuai dok lelama kt luar takut demam plak,dah adik pun demam tk baik2 lg..so,sempat lagi kitaorang singgah kat Metro..lgpun barang dapur bnyk yg kering.....mama teringin plak nak makan rebung,beli itu ini skit..


balik pada tu singgah sekejap kt kedai ikan,nampak ikan bnyk..fresh plak itu,ammu ikan tu kata ada sakura @ sardin..(dia tahu orng asia suka ikan nie jer) ada jg arab panggil makerel..tp mama kata makerel berbelang skit..abah tk makan ikan tu..tengok ikan masih segar,dan harga tk juah dr frozen, mama abik sekilo jerlah..tu pun dh berbelas2 ..ikan,seafood mahal skit kt sini..abik udang suku kilo jer..hahaha suku kilo? kat sini semua harga jual dlm kilo..nk stngh,suku,or kilo..cam gitulah...tp suku2 pun masih dlm kotegeri mahallah..nk banding kt mesiakan..tkperlah sekali sekala..bukan sllu pun..lg pun 2/3 kali buat jg..kira ambil rasa jerlah.. ,

kebetulan mama borong bihun kt metro tadi..borong pun bukan apa sbb ssh dpt..lg pun harga untuk banyak tu sama dng harga sebuungkus dekat rumah2 negeri kt sini..jd alah membeli ler kira..tu pun buat simpan stok,tk rugi pun..nie abah yg pesan klu ada abik jerlah...sbb mmg kesukaan abah kita...

so,lengkaplah skit udang,daun kucai pun ada tadi...dish selengkap ini bukan sllu pun...dalm setahun hanya sekali jer..sbb musim sejuk mcm nielah sayur2 mcm tu senang nk dpt..







Quote:
masriyah~.....ikan banyak masa musim sejuk jer,klu musim panas ssh plak nk dpt...tp mahal ler,sekilo paling murah 15-20 ,sekali sekala oklah...ketam masa tu mmg segar,rasa mcm nyosal jg tk abik...hehehe...ikut hati nk masak mee kari


Wednesday, 16-Jan-2008 22:33 Email | Share | | Bookmark
Jom jenjalan Gheninah Mall.....

 
 
 
View all 5 photos...
Ok jumaat lepas....saja jer mama mengofferkan diri nk bayar bil internet kt Gheninah Mall.slalunya nie semua kija abah..sejak mama dah pandai buat urusan sendiri..ala bukan ssh sngt..cara bayar pun mcm abik duit kt ATM tu jer..sambil2 tu boleh bawa kita jenjalan..tp syoknya awal2 pg kita dh kuar kesana..kedai pun tk buka lg..tp senanglah nk bergambarkan orng pun tak ramai..sllunya xtvt cam gini,meriah selepas solat jumaat..tp tkperlah tk ramai orang senang skit mama nak kawal kitaorng..maklumlah mesir nie,ramai setiap sudut ada jer orngnya...

walaupun tk ramai orang..candid2 jerlah pic nie pun..mama masih malu lglah nk tangkap kat depan public nie..tp oklah sekadar meriahkan hati kami adik beradik dan Fp sofwat..so,layan ler paksu yg silent rider..nk tengok shopping complek kt sini...














Wednesday, 16-Jan-2008 18:26 Email | Share | | Bookmark
Nasi Lemak Jagung Kukus

 
 
 


Menu minggu nie jagung jer...tp nasi lemak jagung nielah first
masakan jagung dlm tin tu...buat brekfeast masa abah tkder..klu abah tengok Fp nie..mesti kena masak plak ler mama.dah ler siap dng ayam goreng berempah lg..tp time tu simple jer..tkperlah,nanti bila2 buat lg untuk abah special skit yer..jangan marah yer abah..sofwat yer2 nak suh mama buat lepas tengok nasi lemak jagung untie pnut kat cari hari tu...resepi lebih kurang mcm untie pnut..nanti kita copy paste jerlah..tk marah kot untie pnut noo.





Cara resepi by Pnut cari.com.my...nasi tu versi sendiri,sorr tkder sukatan betoi



Nasi Lemak Jagung Kukus

Code:
Beras
Santan tk cair tk pekat
Halia
Jintan Manis
Herba
Bawang Besar
Daun Pandan
Garam skit
Jagung

Caranya senang je,
masuk kesemua bahan..tanak nasi macam biasa, tapi air jangan lebih sangat, agak-agak separuh masak je berasnya, kemudian alihkan ke periuk pengukus, dan kukuslah selama setengah jam or ikutlah sampai beras tu masak elok.

tapi mmg sedap sangatlah versi kukus ni...mmg elok sampai esok paginya tak basi,

Ayam goreng berempah,

bahan utk ayam berempah (takder sukatan la, main agak-agak je, ikut berapa ketul ayamlah)

1. bawang putih
2. bawang merah (sy guna bawang kecik yang kaler purple tu, sbb rasanya lebih ummphh)..................sy guna bawang besar jer..tu jer yg ada kt sini
3. jintan halus (yg kecik tu, konpius lak, jintan manis ke jintan putih eheheh)...........tp sy ltk jintan besar tu (manis kot konpius gk
3. ketumbar
4. rempah kari daging
5. serbuk kunyit (or kunyit hidup)........sy tambah serbuk cili skit.

blend semua bahan...then campur
garam sikit dan perap...


Wednesday, 16-Jan-2008 16:54 Email | Share | | Bookmark
Kak'h Choklatah Amarika

 
 
Kak'h Choklatah Amarika ...?naper amerika...kita skrng kt mesirlah mama,kena tukaq nama nie..nie jawapan balik dari kakak sofieyya,bila kakak tanya mama buat kek apa plak hari nie..?

kek nie,kalau tk silap buat masa malam abah balik dari OS minggu lepas....buat minum petang,satu hari dng nasi minyak jagung tu ler..bahan2 kat rumah dh cukup lengkap ,maka percubaan kek kali nie,menjadi dng jayanya..mama dh tk tokok tambah lg..cuma tk letak ganache dan syrup kopi tu jer..kek nie mmg sedap..bg mama,antara kek2 coklat yg dibuat..yg nie betoi2 terasa moistnya..tk taulah bg orang lain...almaklumlah tukang buat ,tukang makan ,tukang tengok gambar ,pun lain2 punya selerakan..tp bg sofwat and the gang, "compom" ,bak kata zizan raja lawak..wakakakaka..

boleh cuba,bg penggemar kek coklatah






AMERICAN CHOCOLATE CAKE

Code:
Ingredients:Cake :

165 gr butter, pukul hingga lembut
300 gr gula castor
2 sdt essens vanila
3 btr telur
65 gr tepung self raising
200 gr tepung gandum
1 sdt sodabikarbonat
70 gr coklat serbuk
250 ml susu cair

Ganache:
100 gr whippy cream +200 ml air ais, mix sehingga kental
500 gr dark cooking chocolate, double boil

Bahan
200 ml air panas
1 sdt kopi instan
50 gr gula pasir

Directions:
Cake :
1. Panaskan oven dengan suhu 180 celcius, sapu loyang dengan butter lalu tutup dengan kertas roti - ukura loyang diameter 20cm.
2. Pukul butter hingga lembut, tambahkan gula kastor dan essens vanilla pukul hingga mengembang.
3. Tambahkan telur satu persatu sambil dipukul terus hingga kembali mengembang (light and fluffy).
4. Ayak tepung dan tepung gandum serta soda dan coklat serbuk lalu tuang ke adonan telur dan aduk rata.
5. Tuang susu cair dan aduk rata.
6. Bakar

Ganache:
Campurkan coklat cair yang masih panas ke whip cream lalu aduk rata biar agak sejuk sedikit suhu bilik.Jangan dimasukan ke petiais.

Syrup kopi:
Campur kopi,air dan gula aduk hingga rata saat air sudah suam kuku.

Penyelesaian :
1. Pastikan cake dalam keadaan dingin sebelum dihias, belah cake menjadi 3 bagian.
2. Lapisan pertama basahi dengan bahan cipratan lalu oles ganache tutup dengan cake lalu lakukan kembali seperti diatas hingga cake terakhir selesai ditumpuk (3 lapisan).
3. Bagian akhir, basahi bagian atas cake dengan bahan cipratan lalu siram dengan sisa ganache ratakan dan hias sesuai selera, lalu dinginkan dalam petiais.


Tuesday, 15-Jan-2008 21:14 Email | Share | | Bookmark
Cucur manis jagung



Semalam dh makan cucuq ,mama kata ada yg sebut jemput2,tp semalam punya jemput2 udang,oleh sbb abah tkder smalam hari ini buat untuk abah cucuq jagung yg masih berbaki..tp sekali nie dh compom habis..mama buat jenis manis skit..smlm dh makan jenis biasa tu,cuma kali nie cucuq manis nie guna tepung self raising flour..nampak gebukan..sbnrnya tepung gamdun kita habis dahh..ingatkan ada lg..nasib baik tepung tu ada balance skit lg masa buat kek african hari tu..tp still lg elok dr tepung gandum biasa lembut gebu cantik comel jer..bila tanya sofwat lawa tk cucuq mama..lawa apa mcm "hantu"..tulah trademark sofwat..hantu pun lawa ker abg ngah...sofwat elergik perkataan lawa,comel cantik...abik ko sofwat mama dah bocor rahsia ko...tp ada satu lg..kikikiki.. ..



lunch hari ni abah masak..tk msk dlm N9..abah ckp malu, ...biarlah rahsia..sbb2 kena masak,mama dera sbb kitaorang kena pigi bank letih dong..duit tk leh abik..
lepak bawah appartment sbb letih berjalan jer..duit tarak...




Quote:
MaDiHa~.Jagung sini mahal beno..3 tonggol jer 15 hingget,tu pun jagung frozen ,klu yg mesir punya keras tawar..diorng bakar gitu jer..tp kita beli dlm tin jer,murah ler skit lepas gian....sedapkan jagung,sbb mahal, satu tin boleh 3/4 jenis ku masak..klu dh murah tk reti plak nk pk reka nk masak apa.... ,acar tu nanti kita buat yer...

psttt..sbnaqnya mama budak ygdok lepak tk larat nk panjat tangga..jng tk tau madiha sini 7/8 tingkat kira biasa jer naik tangga tanpa lif,jalan kat 2 KM pun kira,alah bisa tau..

masriyah~...ha kak yah..baru nie dok sebut tk hujan..sekali turun mencurah..tp tk ketemu jg hujan..tup2 basah jer.pastu perut pun mula nak nyanyi..sekala mulut jer nyanyikan ...skrng sejuk betoilah cairo.tk salji mcm UK lg jer. ,
hehehe..tulah sofwat,mujurlah boleh tangkap gambar dok senyap camtu ,mamat tu liar dng kamera,mcm mama dia gak


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net