TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 16-May-2008 08:13 Email | Share | | Bookmark
Sanah Helwah wa kullu najah Ya Habibtyna

Nasi Makan masa petang selebrite tu..
Masa Keesokkan dpt demand lagi..layann jerlahh
Makan Dengan Salathoh (acar )arab..
View all 15 photos...



Antara yg tertangguh sebelum2 nie....Mama dah kasitau awal2 lagi akan buat kek untuk baby sorieym dalam 3/4 hari lagi.. Nak buat kek apa ,mama buat kek coklat boleh dak, lama kita tk makan kek coklat ? tanya , kakak.......so,oooraiitt.



Code:
Untuk Baby Soreiym semoga dimurahkan apa2 rezeki dan pejalanan baby sorieym di dunia dan juga akhirat dari Allah s.w.t, jadilah anak yang baik untuk semua generasi..ingat Allah , pesanan Rasul dan Ahli Bait rasul..Mama dan Abah kakak dan juga abang. Jangan banyak2 nangis tau..strees ler kitaorang..




Oklah , tanggal 7hb Mei yg lepas..sekejap jerk, si mamat Ahmada tu setahun..mcm tk caya jer, ,mau tknya berkareoke setiap hari..tup2 setahun dah ko yerk , tp baby kita nie lambat skit..masa awal2 dulu kejap jer boleh meniarap...., dia merangkak agak lama, cuma sampai skrng belum boleh jalan lagi ,menapak slow2 jer..takut gk yer rupanya..gigi pun baru jer tumbuh 1 masa umur sebelas bulan hari tu..sekarang dah ada 3 batang baru..tp satu yerk baby kita nie..senang mengikut apa kita cakap..fasih plak tu......umur dia 6 bulan dah boleh jelas sebutan yg kita sebut..maybe itu kelebihan dia..orang kata lambat berjalan tp cepat bercakap kot.... , ..tk kisah ler yg penting sihat walafiat, dan jangan menangis kuat2 lagi sudah ler...sakit telinga kitaorang tau....
Ermmm, kita sambut simple2 jer....sebab banyak perkara yg nak selesai..selain PC mama masuk ICU, PC abah pun pun turut masuk WAD..waduh ler menimpa2..nak buat camner kena selesaikan yg itu dulu..almaklum ler nyawa abah..klu tk? tk makan dan balik ler kitaorang , abah pun dah mula bz nk exam tk lama lagi..nak selesai paper..

So, nk cari waktu yg sesuai untuk abah selang sehari baru kita buat..tu pun dah lewat malam..kt rumah nie klu malam tk syok nk bergambar sbb pengcahayaan kureng skit..so, sambut keesokkan pagi plak..dasyat sungguh kitaorng usung kek tu....,teruja dengan pooh yg mama lukis..almaklum ler tengok mama berperang kt dapur nk siap pooh sekor tu pun punya ler teruk giler ....kali nie mama cuba guna piping jelly..yg di buat sendiri mcm kt blog Achik Maisya tu....syukran achik..kitaorang suka sngt jelly nie..sedap sbb ada rasa lime juice dlm tu..kek coklat yg sedap ..sbb ada buttermilk dlm tu bagi rasa lebih moist dah padat..Cuma sayangnya Buttercream tk smooth nie gara2 nk cepat..berketul2 gula dlm tu..mama guna BC dr Achik cguct suggestkan..almaklum ler sini bnyk bahan yg tk cukup..tp mama rasa oklah dr resepi BC buat untuk kakak tahun lepas..



Code:
NASI MINYAK WARNA WARNI aka NASI MINYAK HUJAN PANAS
Sumber: NoorMasri - FnR

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan air } jika beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau bergantung kpd jenis beras yg digunakan
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi }
2 sudu besar majerin } untuk menumis
2 sudu besar tomato puree
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan } disimpul
pewarna-hijau, kuning, merah

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }

Bahan hiasan : } tak letak pun
Sedikit bawang goreng
Sedikit gajus goreng

Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau/kekuningan.
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Kemudian masukkan air,susu,tomato puree serta garam.
Bila nasi hampir kering, cucuk 3 warna tadi dengan sudu di tempat yg berlainan
Tanak hingga masak, kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi sekata.
Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng serta gajus goreng

**Suka resepi kak noor nie, lain skit dr yg selau buat ..thnk Q kak noor sedap**


So, tunggu abah kita balik ,selebrite makan Nasi Hujan Panas...ermm suka sngt sehingga dpt lg permintaan untuk buat lg esok..makan dengan Rendang Daging..tp time nie tkder kelapa/ santan plak..ganti susu jer..so, kurang berminyak skit, keresek pun tk letak...



Code:
PULUT KUNING Sumber Copy paste dari Fp Kak Rinn.

Bahan-bahan:
1/2 kilo beras pulut
3 camca serbuk kunyit
2 keping asam gelugur
Air secukupnya utk merendam pulut
2 cawan santan
2 camca garam
1 sudu besar gula

Cara-cara:
1. Rendam pulut dengan serbuk kunyit dan asam gelugur selama lebih dari satu jam.
2. Sesekali hendaklah dikacau supaya rata salutan warna kuning pada beras pulut.
3. Alas loyang pengukus dengan daun pisang atau daun pandan. Tuangkan beras pulut.
4. Kukus sehingga asap keluar dari penutup kukusan.
5. Keluarkan loyang dan gaulkan santan yg telah dicampur garam dan gula.
6. Kukus semula hingga pulut masak dan elok lembutnya. Sesekali elok digaul pulut
di dalam loyang menggunakan senduk kayu supaya rata masaknya.
7. Angkat loyang kukusan. Pulut boleh dihidang dengan rendang daging atau ayam.

RENDANG DAGING

Bahan-bahan :
300gm daging lembu, dipotong kecil2
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik secukupnya
2 helai daun kunyit, dihiris

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
10 tangkai cili kering, direndam dalam air dahulu
Air secukupnya utk mengisar

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar.
2. Masukkan daging.
3. Masak sehingga daging lembut.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Terus kacau dan biar
hingga kuah pekat.
5. Masukkan kerisik dan kacau rata. Masak hingga agak garing dan naik bau wangi kerisik.
6. Taburkan hirisan daun kunyit.



Balance rendang ,minum petang buat Pulut Kuning ....lama tul mama mengidam nk makan pulut alhamdulilah sampai seru bila Mamasya kasi baru2 nie..so, terhasilah Pulut Kuning , buat mashed potato untuk tulisan , letak mayonies dengan butter tambah skit garam ,jadilah selebrite untuk Abah dan Mother Day pula...GOOD LUCK 4 EXAM COMING SOON, 4 MAMA GOOD LUCK TOO !!..(Ayat abah ,skema tol ) semoga abah najah dengan cemerlang yer.





Malam tu yer² aja kakak ngan abah panggil mama suh tengok ada apa depan rumah kitaorang..ala depan kedai bunga tu..sambil sebut suprise2..ingatkan suprise betoi2 for Mother Day ker, hampess tengok kete orang jer..bertuah ler Mak saper or bini saper ler tukan...sebenarnya kete tu tengah berhias untuk sambut seleberite atau kenduri kawin kt sini..mcm chinese kawin pun ada ,..sambil tekan hon kuat2..peng peng..peng peng peng..hingat betoi..tp sekarang syok jer dengar

Code:
Buttermilk Chocolate Cake with Fudge Icing
* 1 cup buttermilk
* 2 teaspoons baking soda
* 2 cups white sugar
* 2 eggs
* 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
* 1/2 cup vegetable oil
* 2 teaspoons vanilla extract
* 1 cup boiling water
* 2 cups all-purpose flour
*
* 1 cup white sugar
* 1/2 cup unsweetened cocoa powder
* 1/4 cup milk
* 1/4 cup butter
* 1 teaspoon vanilla extract

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x13 inch pan. In a medium bowl, combine the buttermilk and baking soda. Set aside in a warm place.
2. In a large bowl, mix together 2 cups sugar, eggs, 3 tablespoons cocoa powder, oil and 2 teaspoons vanilla until blended. Stir in the boiling water, then gradually beat in the flour. Stir in the buttermilk mixture.
3. Pour batter into prepared pan. Bake in the preheated oven for 30 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Allow to cool.
4. To make the Fudge Icing: In a saucepan, combine 1 cup sugar, 1/2 cup cocoa powder, milk, butter and 1 teaspoon vanilla extract. Bring to a boil, and cook for 1 minute. Remove from heat. Using an electric mixer, beat icing for 3 minutes, or until it thickens to spreading consistency. Pour over completely cooled cake.


Wednesday, 14-May-2008 22:26 Email | Share | | Bookmark
Mama kena TAG?..apa tu? boleh makan dak?




Terima Kasih yg sudi berikan kad ucapan MOTHER DAY tempoh hari..afwan awi2 (sorry bebanyak yer, lewat plak nak gantung..

Syukran buat Zira




Mamasya @ Kak Zila ...hutang satu TAG lg nie and



MARIHA @ Kak Yah








Alamak kena TAG lagi, nie buat kija mamasofwat tk selesai2nie..hehehe..jng marah kak pinat..kita niekan klu terima bab2 kenai diri nie lomah betoi..klu boleh nk dok dlm pantry dapuq jerk....(mcm ler main Indon tkder permint ) tpkan klau dh mula bercerita bukan 7 jer boleh bagi 20 pun sure punya... ( supow, kononnya bakal wife tok wakil)..

oklah..cam biasa lah yer...

1)Asal dari Uthaga, Anak pompuan sulong dari 6 adik badik..bila dah sulong biasalah dr yg atas sampai ke bawah..asyik kita jer yg dimaidnya.....

2) Seorang yg sensitif, garang tp penyayang tau...gabra pun ada (nie yg lomah skit)..tambah2 kalau bab anak..tk advancer langsung....lebih rapat dengan ayah dr emak..kira anak kesayangan ayah ler..

3) Suka dengan hujan, laut (romantik gitu), banyak2 majalah lebih teruja dengan majalah yg ada bab kehidupan laut.....bila tengok sotong jerk..terus tingat sambal sotong sbb 1st feberet..klu tengok udang mula rancang nk masak itu ini..klu tengok ikan..mula ler rancang nk bakar cicah air asam....(ikan boleh makan ler) hehehe..(mcm kureng asam jerk) , boleh join dng pokchik pemanching ikan. . Zaman Anak dara orang lain sibuk beli URTV/ MANGGA..sue sanggup beli majalah JORAN..or sisipan joran tiap hari jumaat..(dulu ler) sekarang ada lagi ker ?..baca online jerlah.

4) Nak buat camner suka masak dan makan..( merujuk perkara di atas)...suka juga melukis/lukisan ..tp fail atas kek tau..(hempes betoi) ..maybe seni halus tkder bakat langsung, suka citer hantu..tp klu nk volenter seekers..tk yah ler kot..wat malu jerk..hehehe ..

5) Buruk pangai (insyAllah berubah pelan2) tk suka lipat kain..gosok baju..tp kena tersuka jugaklah maid tkder..

6) Suka apa2 tentang old english country....sama ada muzik country cowboy, decor,exspecialy klu dpt melencong mcm kota Amsterdam,or eropah sure jadi spring... (harap che Abe baca lerkan)...

7) Banyak kenangan Di mesir yg dapat di kutip..yg tkder di mana2 specialy "Tentang Diri Ini"...sebenanrya bukan susah pun , istiqamah itu yg tidak..penah keciwa dengan manusia ,walhal kita pun tk baik mana.. yang pastinya semua itu adalah hikmah pemberian, dibalas dengan Insan2 yg baik hati dari yg mahakuasa saper lg klu bukan Anda.!!
Sayang Semua..Sorry yerk..kalau nampak poyo ker?..dah itu sememangnya.

Cukup lerkan..see kak pinat..nasib baik 7 jer..tu pun rasanya dah "terlebih" kalau minta lebih pada tu..rasanya lengkap seketul depan akak..hehehe.


Ok nak TAG saper yerk?...rasanya ramai yg dh kena kot..klu yg tk kenal2 susah plak kita nie buka glamor pun..niat di hati nk TAG jerk BRO JEFF TU..nanti dia dtang sini tk ler boring sangatkan.


opppsss..terlupa Sejabak Roses Bouquet dari Akak Madiha..thak Q akak dan kenalan yg mengingati sue di sini...




Monday, 12-May-2008 21:44 Email | Share | | Bookmark
Hamdulillah, and Happy Mother Day semua

NASI TOMATO di hidang 4 mother day
KekLapisAsammanis"KO"..kek habis bil letrik abh kata..tp ttp sdp
Salam sejahtera untuk semua..sorry bebanyak ler..saper2 yg ketuk2..tk bersahut tu...tuan rumah tengah bercuti sakan.. ..tp takderlah makan angin pun ,bercuti dari mengadap PC jer..PC diserang penyakit berjangkit.. almaklum ler dah tua benar ...alhamdulilah dah kasi ubat tukar apa yg patut segar adanya.

Oklah..walaupun PC jerk tk sihat xtvt memasak, ttp berjalan seperti biasa..kang tuan plak yg sakitnya.. ..so, saper2 yg wish
HAPPY MOTHER DAY...yang bagi kad , tag..Insya Allah akan di susuli kemudian yerk...dengan jutaan terima kasih yang tk terhingga..
So, mamasofwat tujukan lagu ini untuk semua..




VC nie..luahan seorang anak untuk ibunya , tk kira lah ibu2 di dunia ini, dimana jua berada..exspeacialy buat ibu2 di fp ini, mengikut rangkap dalam VC nie..

penyair ini amat -
amat merindui roti ibunya dan juga amat
merindui kopi hangat manis pahit maknya (tambah jerk kasi kaw skit shahdunya )begitu juga sentuhan belaian dari ibunya..ermmm.. .


.sesuai sangat ler dengan ibu fp niekan..tambah2 lg dng mamasofwat..rindu sangat dng ayaq kopi mak..klu roti tu, tk ler kot sbb dok makan roti mamak benggali jerk dulu2..mamak kedekut nk kasi resepi ,( gurau2 yerk)..harap2 si sofwat adik beradik ler rindu kt ishh @ roti mama dia.. ...
cuma pesanan dari penaja..dengar lagu ini jangan plak minum kopi yerkk....tp klu nak jgk sendiri mau ingat ler..risau bukan jer mengundang kesedihan, tp takut lain plak jadinya..ermm:cry:

Dengan harapan mudahan2 begitu jua ler dengan anak2 mama..rindui segalanya2 apa yg ada pada mama..bukan ajer belaian..malahan tanparan wanita mahupun cubitan sayang mama key , apapun thnk a lot atas apa yang telah di anugerah untuk mama..syukur alhamdulilah sangat2..mudahan kasih dan sayang ini di panjatkan sehingga menutup mata

Lagu ini pula dari sofwat adik beradik untuk mama..Syukran sayang.





Monday, 28-Apr-2008 21:13 Email | Share | | Bookmark
Masak yang lepas²..layan yerk.

 
 
 
View all 5 photos...


Asyik bercerita, berceloteh jer..macam dah hilang selera plak..walhal hari² makan ,tak cukup adalah , nie antara menu cubaan mama, first try, guna acuan muffin yg aka mcm madeline tu...sedap rupanya bahulu omputeh nie..sejibik cam bahulu cermai tu....yg sempoinya ada oren....torai jng tk torai.. copy dr fp akak Ida Isk ..resepi asal blog diana


Code:
MADELEINES :-

Bahan :-
2 biji telor
100g tepung gandum
100g Gula Castor
1/2 tsp baking powder
100g butter cair
1/2 tsp essence vanilla atau orange
Sedikit lemon zest (optional)

Cara :-
Pukul telor dengan gula.
Gaulkan tepong dan baking powder yg telah diayak.
Gaulkan juga butter cair, vanilla essence dan lemon zest.
Perap adunan selama beberapa jam, semalaman lagi baik, dalam fridge. Akak selalunyer bancur adunan pada waktu malam so pagi dah boleh bakar for breakfast
Bakar dalam acuan madeleines atau acuan kuih baulu at 180dec C.

Note : memang recommend kepada sesiapa tau , resepi sempoi n bila bakar tu baunya walaaaaaaaaaaa mengoda tak caya ke? tak aper no hal





oklah nie kira lauk yg paling senang nk membuatnya dah ler sedap..jom try...resipi asal dr Wa



Code:
AYAM BAWANG PUTEH ( Bawang merah tak de..sbb dia jahat..mengikut tuan resipi asal . )

bahan2
6 ulas bawang putih
sedikit tepung jagung
3 sudu sos tiram
garam
2/3 sudu butter

Ayam- potong sederhana ( Gaul dengan tepung jagung dan sedikit sos tiram )
Goreng hingga warna

1.Cairkan butter dalam kuali
2.Masukkan bawang putih yang dihiris- goreng hingga sedikit kekuningan
3.Masukkan sos tiram -kacau
4. Masukkan ayam yang telah digoreng
5.Kacau rata
6.Boleh tambah apa saja yang kita suka seperti cili benggala dll







Nielah Pau / Roti Goreng Idaman Jejaka Malaya kt Rabaah nie..punya ler lama aim nk makan tp nk buat camner...2 darjat yg memisahkan..kt utara mana ler nk jumpa , lain ler kt pantai timur nun kt sanakan..tp kasih punya pasai, akhirnya jumpa jugak ler..loorr rupanya salah kefahaman jerk..ada yg panggil roti ada yg panggil pau..oleh sbb nk cari yg betoi2 ori punya pasai..reseach2 rupanya sama jer nk guna resipi pau or roti ..akhirnya buat jer adunan mcm pau cranko tu..kebetulan dable baking dh nk expayet..so, dengan kembang kempisnya hidungku..
opppss sblm tu tutup hidung dulu...kena puji, ..puji suh buat lagi ler tu...inti kacang merah..tp mahal plak ler kacang nie, beli dlm tin..pasni kena intai kt (Athor) kot2 ada kacang merah , baik buat sendiri lg berbaloi rasanyakan....doh tu diuli maid BM jerkk..Terima Kasih betoi kt maid baru nie.





Sunday, 27-Apr-2008 22:30 Email | Share | | Bookmark
Selamat Ulangtahun ke 4 Sofwat Atief.

 
 
 
View all 12 photos...


20hb 4 yang lepas tarikh birhday sofwat..sofwat tengok ramai jugak yang sambut birtday bulan april kt fp kawan2 mama..tambah2 mamasya sampai 3x, rajin betoi untie Mamasya..tk sia2 ler belajar mendecorkan..



Birthday sofwat tahun nie paling simple sekali..mama macam kering idea jerk....selalunya
mama akan beritahu awal2 lagi..tp kali nie dah sampai hari nya baru nk mention, kira kejutan AF ler ..maybe mama tk nak kakak sofwat teruja sangat..kalau tk hari2 jerk dia tanya bila lagi mama nk buat kek.. ,abah busy sngt kebelakangan nie....tak seronok kalau abah tkder,lagipun bukan nak sambut dng saper2 pun , mana yg ada kt dalam rumah nie jerk ,..sofwat demand nk makan NASI BERIANI.. minggu lepas makan beriani juga tp cm tk puas jerk....kami celebrite sehari lepas tu, sbb tarikh sbnr tu abah ada kija skit dengan kawan2 abah kt luar.....kebetulan hari tu plak kawan2 abah ada sekali so, dapat ler merasa skit cuppies birthday Abang Ngah Sofwat...dan makan beriani special spice sini lagi...seronok juga ler sebab nielah first birthday cuppies dari mama..teruja kitaorang tk sabar2 nk makan..dok ngintai jer mama buat apa kt dapur..rupanya cuppies nie susah jugak ..letih pun ada..nak sudahkan 30 biji pun penat ler nk tukar2 warna..dan ler guna pewarna serbuk..warna pun tk bnyk..tk best ler benda2 alah nie klu buat bnyk songeh sana sini..last2 mama letak jelly masmello tu senang habis citer .ngelat yerk....sempat lagi mama goreng donut....komen Abah.." aaikk tk sabar nk bermenantu ker ? apasal plak ?...nie mcm hantaran kawin jer..kasut berpasang²..cuma bridal shower gift jerk tkder....
SYUKRAN MAMA...

Genaplah Sofwat 4 tahun..mama nampak abang ngah dah semakin matang, semakin comel..dan rajin, dah boleh tolong kakak dan mama ..tp agak kurang makan..semakin aktif suka mengusik yeena, yg suka menjerit tambah plak baby soriyem yg dah maklum punya high volume..hampir magrin mama...SANAH HELWAH YA HABIBY GHAMIL NIK AHMAD SOFWAT ATIEF..dari Abah, mama, kakak, kakchik yeena, baby soriyem..

" Semoga Abang Ngah menjadi sahabat sejati kami..berkongsi apa saja..menjadi abang kebanggaan kami..jangan manja2 sngt tau!.,kullu sanah waantum thoiyeebien."


CUPPIES...Resipi butter Susan..suka resipi nie sbb mantain jer dlm papercup..sedap pun sedap.




MENU BIRTHDAY SOFWAT..Nasi Beryani Arab, Gulai Daging Biryani, Acar timun & Carrot.





hajar~.. ...kering idea nk decor..malu kt kawan fp, orng dh semakin cngkeh..kita jerk..berani dlm takut..(sbnrnya keras tangan),Syukran doa tu..InsyaAllah
RinnChan ~ ...camnerlah nk jd tokey capkekkan..tabik spring betoi kt sifoo, yg ambil tempahan tu..Syukran doa tu..InsyaAllah.
Lee Lin ~Syukran Achik leelin atas doa tu..mudahan²..rajin mcm achik leelin jugakkan.
Noor ~ Terima kasih, mari ler kita buat sesama..
nabialishad~ yerk kt sini, dah mula msk slow2 jajan mashmellow nie..skrng ada gk ler idea nk ltk apa..klu dulu punya ler seksa,,klu kreatif tkper gk..,
nak ckp bahasa arab..kita pun lesen L jerk ..nk Ym shibshi07..syukran doa yg baik2 untuk sofwat.
MaDiHa ~ eh sama yerk..dh terlepas ker..blum msk n3 lgkan..pepun terima kasih atas doa² tu,dan HAPPY BIRTHDAY jg untuk achik madiha..semua akan kembali kpd berusiakan, mamasofwat pun jrng gak sambut birthday nie..wish besa2 jer..
Alamak belum try lagi yer Nasi biryani yer..klu berjiran sure dpt punya..sofwat jer bulan nie 3x makan...kami suka nasi warna-wana nie.
zira~syukran..nak ker ..tkder dah ler..nanti kita buat lain.
Laura Handbags Collection~ suka handbag.. ..InsyaAllah semoga sukses.
nor ~ThankQ..rajin kejap2 jerk..kena hari malas..hilang ler rajin.
PEMANCING IKAN ~ Syukran Jazilan..ooo tamar yerk..kejap lagi kita tengok..sini tamar basah di panggil ruthob warna merah kelat2 skit..tkderlah nk cicah sngt sbb belacan kena kapieuuu..makan gitu2 jerlah..


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net