TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 27-Apr-2008 05:26 Email | Share | | Bookmark
Syukran Habibty

banyakkan..mcm2 ada plak tu..mcm tau jerk stock rempah dh habis
Gubahan Kasih dari Mamaaina..
Wow ! syukur..sagu ada..pulut pun ada..alahmdulilah
View all 7 photos...




Syukran ,syukran,rabbuna khalli,rabbuna khalli....2 kalimah yang sering didengar bila mendapat atau menerima apa2 hadiah atau ucapan yang baik2...Sesungguhnya berasa bertuah dan gembira yang teramat dengan penuh semangat si penerima mencium bertubi di pipi kiri dan kanan..Berasa bangga si pemberi dari penerima...benarlah bak kata pepatah melayu "memberi itu lebih baik dari menerima"..cuma masyarakat kita, tidak menunjuk keterujaan (pendapat peribadi) hendak berbanding dengan masyarakat arab di sini..amalan memberi hadiah menjadi ikutan bagi orang arab, tk kira ketika mana, sama ada hari raya, atau hari2 biasa.. bahkan ucapan memuji ( syair pujian) atau doa yg baik2 sering kali di sebut2....khasnya hari2 yang boleh membahagiakan hati si penerima, tidak perlu hadiah yang besar, tetapi lebih kepada pemberian ikhlas seorang teman atau saudara mara.

Itulah yang abah citerkan pada sofwat dan kakak, ketika kami sedang menonton TV, beberapa orang di dalam dewan berteriak² , memotong ucapan President Mesir ketika sedang berucap di Parlimen atau Majlis² tertentu..semata2 untuk bersyair memuji beliau, memang nampak kurang beretika..tetapi begitulah amalan biasa yg berlaku sejak zaman nabi dahulu lagi..syair memuji tidak dpt di pisahkan..lepas seorang ke seorang..dan kekadang lucu pun ada..bila terlalu ramai sangat nk memuji..sehingga menggangu ucapan president itu sendiri...

Umumnya bagi masyarakat kita, pemberian hadiah agak kurang, kecuali hari2 tertentu sahaja, oleh sebab tidak menjadi kebiasaan kepada kita, agak kuranglah untuk di praktikan kecuali sambutan ulangtahun saja..kekadang nak aja buat satu pembaharuan menerima hadiah di hari raya..rasanya hadiah lebih kepada keterujaan ,specialy budak2 mcm sofwat nie daripada menerima wang....sungguh pun wang boleh disimpan dan membeli brng atau kegunaan untuk hari2 mendatang..tp ikhlas mama kata, lebih menyukai hadiah..nak kata ikutan cara orang barat..tk juga kot..masyarakat arab sendiri memberi hadiah ketika hari raya..tp tkder tunggu mcm santa claus..tu







Oklah bercakap tentang hadiah..sebenarnya teruja sangt mama sofwat nak berkongsi dengan kekawan mama kt luar sana..hari selasa lepas..kitaorang kt cairo ini, dapat gift besar tau....nun jauh dari Kota Sri Bagawan..saper lagi kalau bukan dari Abg Syamil,Abg Syakim dan Abg Syafiq dan adik Syazrin...or @ MAMASYA... sebenarnya tak sangka langsung sebanyak ini kiriman mamasya, untuk kami...mamasofwat ingatkan sikit2 saja..sekali tengok apa yang abah bawa balik..terkejut betul kitaorang..

So.,firstly sekali, syukran kathiran, buat mamasya sefamily, teringat sungguh abang2 dekat sofwat adik beradik yerk,banyaknya jajan untuk kami..sukanya..dah nak habis kami angkut..bukannya tkder kt sini..tp suka sngt dpt hadiah dr abang2..yang paling best kakak sofwat tu..siap tanya mama, abang hensem yang sambut birthday tu ker yang kasi..cupcake dia ada penguin..aduss ler kakakku ini....sempat lagi bodek mamasya tu
TERIMA KASIH DAUN KELADI...

Secondly nk ribuan kemaafan jg dipohon...tk sempat nak ber balas bekas..lain yg di planing lain plak yg berlaku.. tk berpeluang langsung nk keluar beli, abah plak dah 2 hari tk tidur..kija berttimbun2, keluar masuk balik rumah mcm hotel..dah ler nk cari tempat penginapan kawan mamasya tu pun penat juga..almaklum ler kota lama mcm kaherah nie..tk tersusun sempoi jer..tp penat ler skit..walhal bila dah tahu bukan jauh pun dengan rumah sofwat..tk jauh belakang Anwar Sadat tu jerk...nak buat camner flight kawan mamasya (DR, Wan) pagi esok jerk..mmg tk sempat..oklah InsyaAllah kalau ada rezeki abang2 sekeluarga, sofwat..belikan ole2 dr sini plak yerk..

Ok nie hadiah dr mamasya....sonok tak terkata..ada ikan bilis, tepung , rempah, yang paliing seronok hati mama ada sagu biji lagi..macam tahu2 jer mama suka..lama betoi mama idam..pasni boleh cari kelapa fresh..mesti bestkan..



lain tu ada lengkuas fresh tau..nie untuk abah yang nk makn daging singgang..lama betoi kami tk makan singgang lengkuas nie..happy betoi abah..hilang demam abah..tak lupa daun pandan..siap dengan akar lagi..harap2 ko sihat hendaknya yerk pandan..






Dalam minggu ini saja..banyak kenangan yang membuat mamasofwat tersenyum....ini rupanya yang balasan kesabaran yang abah sebut2kan dahulu..sesungguhnya setiap perkara yg berlaku tidak Allah jadikan sia²..tuhan sekadar datang menguji setelah DIA berhak lebih mengetahui bahawa kita hamba yg terpilih untuk diuji dan tahan sabar..hampir 10 tahun lamanya...kepada tuhan saja ler ku kembalikan segala niamat ini dipanjangkan untuk teman2 siber ini..mudahan kita senantiasa di dalam rahmatNya, dan di permudahkan segala urusan kita. Biarlah mama sematkan kenangan ini untuk abadikan bersama2 sofwat adik beradik setelah besar kelak..SYUKRAN JAZILAN jg untuk MaMaAiNa yang membuat N3 khas untuk mama Sofwat...Sebenarnya takder apa2 pun, cuma terharu dengan persahabatan kawan2 kt siber nie....keikhlasan, ketelusan itu yg penting..



umi-kal ~ yer umi alhamdulilah syukur..rezeki jng di tolak.. tuhan ttp jg bersama dng
orng yg salah (musuh) so, dia juga ada rezeki masing2.
zaiy ~ ehh..zaiy pun tk kurang speacialnya..cuma kt sini..sllu benda yg tk disngka2 boleh berlaku niat jerk...yg penting kena sabar.cuma kesabaran tu yg ssh nk capai...bila dh dpt hanya tuhan jerk yg tahu, tambahan rezeki dr knalan yg tk kenal rupa, itu yg buat lebih terharu dan teruja..tuhan maha kayakan...1 jerk dia ambil 10 yg dtng...
Daun Pandan tu..ada yg bekas patah..so, sue dh potong..mamasya kasi pokok yg akarnya besar..rasa2 InsyaAllah boleh tahan dan sesuai dng tnah.
srsfeqah ~Alhamdulillah semuga bertambah rezeki mamasya skrga...yup fresh2 lg
sejuk hatiku.
MamaFaMi ~ yerk..sampai bila2..InsyaAllah..kita hanya merancang, mudahan allah membalasnya..
penyulawa ~ Alhamdulilah..yer sue pun suka terima kasih kepada tuan yg gubah tu..lagi sedapkan klu ada depan mata..tp tengok pun dah kenyang dh..
nor ~ ...Kt dubai..mudahkan nk dpt barang
masakan msia..nk dibandingkan egypt..nor masak pun apa kurangnya..sama2 menjamu mataler..small metel orng kta yg penting ukhwan tu terjalin tk gitukan
kak anum ~ Waalaikummussalam. slm kenai jg buat kak Anum..alhamdulilah mudahan bertambah dan bermurah juga rezeki mereka..gubahan yg penuh ikhlas untuk semua..sorry akak sue tk dpt msk fp akak..link tk tertera..apa2 pun tahniah dpt buat taugeh sendiri..sure rasa banggakan..satu kemenanga bak kata kawan sue.
<< jeff >> ~ aiwah..benar sekali..bro jeff. difinasi" rezeki " luas dlm bahasa /isthilah..so, klu berpatah balik..semuanya perlu ber SYUKUR ...cuma seharian untuk meluangkan kalimah Alhamdulilah tu jer..yg ssh skit.


Thursday, 24-Apr-2008 10:07 Email | Share | | Bookmark
Mari tengok yeena buat apa...?

Ok nie tkang cleaner..nasib baik ada kakak, tahu dah apa nk buat
Bergenang air mata..tau salah
kejap yerk..tk siap lagi
View all 6 photos...


Alang2 dah tunjuk experiment mama yg lepas2 tu..rasanya kita sudahkan dulu citer experiment mama yg sebelum tu lagi..minta maaf ler..kalau datang fp sofwat benda sama jer..selain fp yg kurang sihat seejak2 nie..PC mama pun asyik buat hal jer...tambah2 klu buka any2 program lain..terpaksa selesai satu2 dulu..nak edit itu ini..klu tidak mama buat serentak jerk..kalau PC nie boleh cakap beli lain jerlah..sure jerk mama angguk..mana tknya dari zaman kakak lagi..memandangkan hardware sekarang tk setahan dulu sabar2 jerlah..rumah nie jer ada 3 pc...tk terlayan poket arr..nak jer tukar dng abah pc dia cangkih skit..semuanya besar2..abah tk suka laptop, katanya tk tahan lasak..ermm whatever jerlah.

Masih ingatkan , hari mauqid maulidur mama ada buat homemade air soya..kami adik
beradik mmg suka soya, almaklum ler cucu tokey soya terkenal.. ehwah,ehwah,. Menurut mama, masa peknen sofwat..sebulan, mama taram tau fu fa tau, kebetulan tokma dapat permintaan jual air soya dan jg tau fu fa masa bulan puasa ...kalau orang kata minum soya masa baby puteh bersih..agak2 boleh caya tk aarr..


Code:

Resepi Asal dari blog Maisya. (http://-maisya-.blogspot.com/)

Tauhu Telur

2 biji telur
200ml susu soya

garam

Gaul rata semua bahan dengan perlahan supaya tak berbuih. Tapis dan tuang dlm bekas. Kukus dengan api perlahan 15 minit ( lebih kurang macam buat puding karamel )

*maybe boleh lapiskan bekas dengan plastik tahan panas supaya senang nak dikeluarkan, masa maisya buat tu just tuang terus dlm bekas ... susah plak nak keluarkan so jadik pecah-pecah sikit.

** Mamasofwat buat double, tp konon nk kureng telur..letak 3 biji jerk..rupanya terlembik skit..pasni jng derhaka kt resipi yerk ibu² **

P/S..opppsss..lupa nk ucap terima kasih pada achik maisya..klu bab rajin kena salute lg kat achik Maisya ,walaupun tinggal kt msia..masih sempat berexperiment..klu mama ler..hahahaha , belum tentu tau!!.



ok nie experiment mama,bersama dng adik kita AH YEE NA..si amoi yg suka banget air soya... tauhu telur aka tauhu jepun..




Nielah kerja part time amoi AH YEE NA..masa nie dia tengah buat latihan opera cina, bersama2 dng baby kita AH SO RIN..habis lipstik mama yg 3 tahun tk habis2 lagi..ada can nk beli baru....alasan untuk si abah bila suruh menjaga anak2nya sambil buat kija lain..mama dok dapur, kakak dan sofwat busy skit ada urusan kt negara lain masa tu.




Tuesday, 22-Apr-2008 11:04 Email | Share | | Bookmark
Touch Of Nature

 



Terima kasih kepada Untie Maklang , Untie Umi-kal ,UntieNor di Dubai dan juga Achik Madiha, kerana sungguh baik hati menghadiahkan kepada mama sofwat sekuntum bunga kantan, kakak sofwat teruja giler tengok flower nie..tambah2 pink kaler..mama citer flower nie boleh letak dalam laksa penang, feberet kitaorang family..syukran pada pemberi asal uncle MatGebu..kalau tk, tak kenal ler kitaorang kantan tu apa..mama kata sama ada kantan tu bunga..tak pun nama orang.., tp mama suka sebut sri kantan, maybe bunga ,warnanya yg cantik,dan harum baunya , tk lengkap laksa mama kalau takder.

So, panjatkan sri kantan ini di tujukan kepada
semua kawan2 mama sofwat di fotopages, dan terima kasih kerana selalu melawat ke fp sofwat di cairo ini.

Dan, sebagai syarat mama sofwat.. teruskan, bagi yg tidak menerima tu jangan kecil hati yerk..InsyaAllah akan di beri rezeki dari yang lain plak..Terima kasih yang tk terhingga, semoga persahabatan berkekalan hendaknya.


Quote:
This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!

Do not delete any of the links and be honest to yourself!

************************************************************

BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,
McTa ,manje ,nitta,yatt, mat gebu

next

The lucky 7 person I am going to tag is
S_Shamen, Siti Azma, Sweet Bobo, Mak Lang, Kak Pah Sherry, Lizah Zakaria, Dayang....
(Dan, untuk senarai nama di atas, sudilah kiranya menerima gambar "Touch Of Nature" dari mat gebu untuk blog/fotopages anda..)

10 person i'm going to tag is
shima, jasmeen, yullina,soulha,elianas,rani, sabrina,zuhri, kak rinchan,umi-kal...dan sudilah kiranya menerima TOUCH OF NATURE dariku untuk mu wahai sabahat sekelian untuk ditanam atau buat nasi kerabu ke..asam pedas ke....laksa ke...ok peeee

Ini lah kawan2 yang tak pernah jemu memasak dan berbakti dengan berkongsi recipe2
dan auntie percaya bunga kantang akan menjadi bunga idaman masakan mereka

a) Sue

b) Kak Leen

c) Masriyah

d) srsfeqah

e) Niza

f) Farah

g) Mamasya

h) Nur

i) Che Tun

kepada 9 orang yg terpilih wakil dari tempat anda...


ZON UTHAGHA...jangan lupa laksa penang/ kedah, asam pedas..piaw punya yerr..

1) ~MamaAina~..Sungai petani
2) ~Kak Ana~.....Seberang prai,Taiping
3) ~Maisya~.... Kulim Kedah, Kuala Kangsar

ZON TIMUR...nasi kerabu,sorr

1) ~ MaDiha ~ Terengganu, Pahang,PJ
2) ~ Kak jie2 ~ Kelantan, Melaka

ZON SELATAN...Asam pedas tumis,laksa spaggety..

1) ~ LeeLin ~ K.Lumpur / Johor (hentam jerlah kekeliruan clue )
2) ~Kak - e ~ Selangor , Nogori ( pepandai jer, kak-e past jerlah kat saper yg nogori tu..kat nabil raja lawak pun tkper..

ZON MIDDLE EAST. Jimat2 yer..letak selai2 jer

1) ~ nor~
2) ~zaiy ~
3)~Maratussolehah ~

Kepada wakil2 UK, Brunei, dan tempat2 lain..rasanya dah ada wakilkan ,so, selamat memasak, dan bercucuk tanam...Semoga tumbuhan2 yg segar nie senantiasa berzikir bersama kita.Aminnn,Bye...Wassalam.



~<<jeff>>~ .agak dah mesti ada bapak2 yg heran punya..saja jer..sekali sekala ibu2 fp menyahkan bau kari ,tp jng tak tau my kids, tk kenai kantan tau


Friday, 18-Apr-2008 14:47 Email | Share | | Bookmark
Mari tengok mama buat apa...?

x2..boleh lerkan...suku jer dpt..yg lain tk menjd..slh kcang ler
First trail..lg ler teruk..berhari2 tunggu..orng buat 3ari..
 
View all 6 photos...


Ok nie Taugeh dari Ammu Ali...beza langit dengan bumi dengan taugeh mama..,itu pun Ammu Ali kata..kureng elok..kalau di hantar di restoren atau yg di jual, diorang tk nak ada daun atau warna sudah kehijauan..waduhh²....sampei gitu sekali.Udah cantik ler Ammu.

Promote Skit !!!! So, saper2 kt cairo nie yg nk order boleh calling.Selain tauge, tempe,tauhu semua ada..




Minggu lepas banyak sungguh experimen mama, mengalah doktor projek sains...abah dah geleng2 kepala..yerlah tk serik² mama sofwat..mentang2 ler soya beans yang bertahun2 tu masih berbaki..tk habis2 di kerjakan mama..berbaloi sungguh beli..tahan juga kacang ni..maybe yg tu agak elok skit..mama beli masa kitaorang belum pindah ke sini lagi..maknanya adik yeena pun tkder lagi...huh!


Ok mari tengok apa yang mama experimentnya..sebelum tu nk citer skit ler..tauge nie dulu2 mama dh pernah buat..cuma yg dulu guna kacang hijau..tp kali nie guna kacang LUBIYA (Black Eye)..tp silap plak ,terbeli lubiya biasa..sepatutnya lubiya baladi ,dapat tips baru ini dari Ammu Ali..Ammu Ali warga Indonesia student Al-Azhar di cairo..,mama kenal melalui website mama..kebetulan Ammu Ali nie terror tau buat tauge..siap lagi jual dekat restoren2 Asia kt sini..Syukran ammu tk kedekut ilmu..bagi mcm2 tips untuk mama experiment buat tauhu juga..best ssngt..almaklum ler yg dulu tu hampess betoi...bukan hampes apa..hampass soya mama tk buang mana ler nak jadi..kuang kuang..wat malu jer..
Oklah semalam dengan murah hati juga Ammu Ali datang rumah Sofwat..siap bagi tauge segar lagi..punya ler seronok..mcm2 dok pk nak buat apa ?..dah bnyk mcm tu plak..sayang nak makan ,macam2 semua ada..terukkknya..hehehe.

Rupanya tkderlah susah sangat nk buat tauhu..klu tk kenal dengan Ammu Ali..nak order jer ubat tauhu nie..tp sekarang rasanya ok lagi pakai tips Ammu Ali sarankan..sebenarnya dah ada dulu tips nie..tp tk berani nak cuba..bila Ammu dah kasi tips..oklah mama cuba..cuma first tu..tk pandai lagi nak balance khol (cuka) tu..kali buat alhamdulilah sprt yg di kehendaki..tp sayang plak soya dh last limited plak..nyesal buat masa tk jadi hari tu...punya ler bnyk..dh menjadi soya plak takdak..ermmmm...


Ok nie dia first experiment taugeh mama guna lubiya..



Second trail




Tak habis lagi dengan taugeh.. tauhu plak..tengok2 siap jer..abah tanya masa mananya mama buat..tengok2 siap dah jadi terhidang jd sayur...
Ok nie first trail mama buat tauhu..boleh lerkan..tp punya ler lama...atas api ..rupanya salah menuntut..kurang cuka..patut ler lamanya nk beku...masuk jer cuka yg terakhir..rupanya kejap jer beku...maunya hangit periuk dulu..


Ok tak yah main teka teki dah achik lee lin dh tau




Code:
Ok khas untuk mamaaina...sorry yerk tkder sukatan..tp dont worry..InsyaAllah menjadi..cuma tk sure thn berapa lama, sue ltk bekas rendam dlm air garam kasi lemak skit..simpan dlm petiais 4 hari masih elok lg..

Rendam kacang soya kira2 6 jam..basuh bersihkan kacang mcm biasa..klu ada kulit2 yg tanggal..buang..yg ada kulit tu biar jerlah..tp kena basuh bersih2 nanti masam..pastu blander,
sukatan air..tipsnya separuh daripada kacang..tp boleh tambah cumanya jng terlalu cair...pastu tapis , guna kain jarang..buang hampass.
letak atas api...kacau, tak perlu tunggu sehingga betoi2 mendidih cukup sekadar naik gelembung2 kecil jer..pastu letak cuka.
cuka pun tkder sukata .. ltk skit2 dulu..nanti dia outo membeku..klu tengok masih ada sisa tk membeku tambah cuka..tp jng curah bnyak2 tau nanti masam..
kemudian bila dah nampak semua berketul...tutup api..ambil tauhu2 ketul jer..buang air jernih...angkat dan masuk kedalam bekas 4 segi (bekas aiskrim)sebelum tu lubangkan bekas tu part bawah, letak kain jarang.. curah jer tauhu beku td, tunggu sehingga air jernih yg berbaki kering..tutup tauhu dng bahagian kain tadi..tindah dengan barang berat di atas dia supaya padat.Pandai2 yer ejes bekas tu..klu rasa skit..cari bekas kecil..Ikut ler camner acuan yg di kehendaki.



Nie yg terbaru, ada lg dalam peti.., InsyaAllah guna tanpa was-was (apa tu was², abah kata ada kt iklan ubat gigi masa abah kecik2 dulu)







Mamafami~
pinatbate ~ ws, maju kat ner tu..maju peyut anak² jer.., sj tlng kawan²
MaMaAiNa ~ yer..selesa buat sendirikan..tp klu tkder mcm kt sini terpaksa ler
MaMaAiNa ~ ThnkQ akak, sudi sharing resepi..ok sue ltk resepi tu, klu tk clear boleh tanya semula yerk
kak rus ~..., bolehler kak rus..makan untuk krga..tp mana tahukan rezeki,boleh masuk hotel Egypt.., berangan.
zai KuLiM ~Best kt sedim lg yer..ok nanti balik boleh jenjalan..ramai jer sedara2 kot situ..dah baca khasiat taugeh tu, sbnrnya mmg ada pengalaman jiran anaknya hampir lumpuh dia mandikan daun taugeh dan kucai, buat makan..alhamdulilah sihat bernak pinak sampai skrng...wallahualam...sue skrng mmg suka, makan plak nk spagetty..
<< jeff >> ~yup suka combain taugeh dng tauhu, cam senonim jerk....dengaq jer dah meleleh air liuq..asam pedas Melaka, ummpss..


Sunday, 13-Apr-2008 21:36 Email | Share | | Bookmark
Epok2 Tepung Beras/Pizza Roti

 
 
 
View all 10 photos...


Jemput²...panasss lagi nie




Time pembersihan forder mama , bersepah2 pic ..tp belum lagi di simpan di rakam di Fp nie...Bayangkan kalau pic2 nie , guna filem macam zaman 90an dulu...camner ler agaknyakan..penggunaan kamera digital kt Egypt nie kurang meluas lagi...tp skit2 demi sedikit dah mula menapak..Masih ingat kedai gambar Ammu Salman kat bawah rumah sofwat nie..kedai fujifoto tu..2 bulan lepas Ammu Salman nie dah sewakan kepada orang lain, tk sure kedai apa yg nk dibuka sekarang dalam pembinaan separuh hampir siap.., menurut Bawwab (penjaga Flat), nak buat studio..ntah studio apalah?..Ammu Salman sewakan saja sebab, tk berapa jalan dah kedai dia, ramai pelanggan sekarang dh guna camera digital..kedai dia hanya untuk filem biasa jer.

Ok, kita tengok pic yg hampir nak masuk recycle bin..layan jerlah, konon2 mama nk buat koleksi Resipi Karipap..ntah bila ler nk cuba pula WallahuAlam... , Masa buat nie, mama kata kat kakak sofwat..nie epok2...kononnya inti nie dari sayur..kalau inti kentang daging tu baru panggil karipap..pepandai jer mama letak nama..sorry yer kalau salah..beza doh Epok2 nie di buat dari tepung beras...rasa dohnya boleh ler, liat skit..kira nop taste ler ..kelebihannya , kurang berminyak dari guna t. gandum..






Resepi nie dari Blog CheMat Gebu dari Aunty Yochana's ..klu tk silap...



Code:
EPOK - EPOK KELEDEK...copy paste http://bluetiffin.blogspot.com/2007/11/epok-epok-keledek.html

Bahan Pastry:-
250 g tepung gandum*
50 g tepung beras*
45 g tepung sagu ubi*(*disatukan dan diayak
100 g mentega/majerin
130 ml air

Bahan Inti:-
400 g keledek, kupas, cuci dan potong dadu
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk halus
1 pokok daun sup, cincang halus
1/2 camca besar sos tiram
2 camca besar kicap cair
5 - 6 helai daun kari, hiris halus
1 camca teh gula
1/2 cawan air
1 camca besar serbuk kari ikan

Cara membuatnya:-

1. UNTUK INTI:- Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali. Tumis bawang besar cincang, bawang putih, udang kering dan hirisan daun kari. Kacau hingga semua wangi. Masukkan serbuk kari dan air. Bila mendidih, masukkan sos tiram, gula dan kicap cair. Masukkan keledek, gaul hingga mesra dan perlahankan api, masak hingga keledek empuk dan inti kering. Tabur hirisan daun sup dan gaul rata. Rasa inti, jika ok, angkat dan sejukkan.
2. UNTUK PASTRY:- Gaul ramas mentega bersama tepung yang telah diayak tadi sehingga adunan bertukar rupa seakan2 serbuk roti. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang kenyal dan tidak melekat di mangkuk adunan (jangan bimbang jika air tidak habis digunakan). Bulat2kan doh, tutup dengan plastic cling dan rehatkan 20 minit.
3. UNTUK EPOK2 KELEDEK:- Doh dibahagi kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai setebal 3 mm. Potong menggunakan acuan bulat berukuran 4 inci dan isi inti, kemaskan dan kelim tepinya seperti kita membuat karipap biasa. Buat hingga habis dan goreng terendam hingga kuning kekemasan. Angkat dan toskan.








Ini satu lagi gambar yang berkurun2 lama dalam file..nasib baik tk tumbuh cendawan jer , masa buat pizza roti nie, mama nak habiskan stoock cheesedar, yang mama beli time offer dulu tu..nasib baik terbaca dalam forum, cheese nie tk tahan kalau sudah dibuka dan letak dlm fridge cam tu jer, nanti mudah berkulat...sempat lagi mama masukkan dlm plastik nipis, seperti disyorkan...(patut ler tengok arab2 sini balut guna plastik filling tu) mujurlah sngtlah time tengok tu..ok lagi ,cuma cam rasa jangka hayat tu nyawa2 ikan jer? so, untuk tidak membazir..mama pulun ler parut semau2nya.., nah penuh topping...tk nampak roti dah...








ida isk ~ yer kak ida..berbaloi sungguh senang plak tu..
anna ~ tu ler anna, tkder lagi alasan kena uli teruk2..
Lee Lin ~ ohh..yg tu wajib, kalau tk sama jerlah kena heret kt pizza hait gk
rani ~yer epok panas makan time sejuk, kn plak kopi johor..ummp,betoi tk leelin
MamaFaMi ~ kena masuk dapur tu mamafami..
mamasya ~habis dah ler..nanti2 buat lain yer..
roylazim ~ haa..elok sngt tu akak..sure habiss punya nanti
kak jie jie ~ ingat tu k.jie..tk cukup lg ada.
masriyah~ bestkan kakyah..lg2 klu ada orng tlng buat..
zaiy ~ ehh..bukan klim tangan tu zaiy..jng tertifoo tau..tngk kt pic kt bawah tu guna acuan lg..sy fail ler bab klim..cuma sue ltk air kt part kelim tu supaya tk terbuka.
Ana ~ yup..
<< jeff >> ~
PEMANCING IKAN ~ ...pasni kita ajak ikan nah..sambaq teruih..
MaDiHa ~ haa akak madiha..tk silap sue penah tngk kt N3 akak dulu..lama dhkan buat, boleh try lg bila free...epok2 tu biasa ler, klu kt msia sy beli jer.
Haniss ~ takderlah sue nk kelim sekiut tu haniss..guna acuan ler ,yup pekena kopi time hujan petang plak, masyuk.
nor ~jng malu akak, sue lg malu sbb sekali dng hubby tk reti kelim..pandai makan jer:->
KakLeen ~
MaDiHa ~ ok thnk Q...best2
srsfeqah ~ tk pernah pun makan sblm nie..first time jg..pizza nie klu topping meriah..baru meriah nk makan..resepi tu nanti yerk..tp biasa2 jer..main lotak jer.
PEMANCING IKAN ~ , ha pokchik hari tu hujan tk berenti..kambing kembong..loni dah summer, ok ler sambil makan ,tengok khoruf lepak.
~Anis~ ~..achik anis pun apa kurangnya..berselera jugak sofwat tengok aisya makan..
fara ~...bagus mcm tu ler isteri solehah..berkobar2 smngt untuk hubby tersayangkan..puashati bila che abg puji menggunung..nanti ltk gambar yerk..thnk Q sudi mencuba,idea dr teman2 juga..thnk q untuk semua.



[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net