TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 28-Mar-2008 20:41 Email | Share | | Bookmark
Terima Kasih Teman

BM..dari Kasih seorang teman.
Jauh lagi terbang
Sampai jg ke bumi Mesir
View all 6 photos...


Hari nie mama dpt msg YM dr kawan mama...selepas kakak Onkan Pc mama, outo Ym mama kelaur msg offline..nasib baik mama selalu pesan awal²..kalau tidak mesti senang jer tangan sofwat nk delete segala msg...
Beberapa Msg dr kekawan mengucapkan
"HARI KAWAN SEDUNIA .
.. first mama dpt msg mcm nie tp..tak sempat nk simpan,tetiba computer mama restart sendiri, apa2pun terima kasih pada kepada Untie DK, member2 mama yg wish untuk mama..sorry ssngt mama tk dpt nk balas balik..

Sejak kebelakangan nie Bz ssngt..mcm2 nk layan....spring dh nk bermula,panas sekarang,dunia semakin tua..tkder nk hint2 dah mcm selalunya,tetiba jer terus panas..dlm elok2 pakai baju sejuk..keesokkan terus panas terik..mcm terkezutzz jer summer tahun nie..pabila dh masuk musim panas..sibuk ler skit, nak simpan baju2 tebal..keluarkan semula baju musim panas..kitaorng pun mula ler bz mcm mama juga..yerlah 3/4 bln jumpa baju lama...tp baru untuk musim baru ,so, apalagi,bersoal jawab ler mama..yg excitet si kakak sofwat ler..baju itu,ini,baju saper? dulu naper tk pakai baju nie..baju nie dulu pigi mana?..adoii ler magrain .Mana lagi baby kitaorang plak demam,biasa lerkan berubah musim....asyik berkepit jer ,sampai dah nk berkepak sofwat tengok mama.. .

Oklah, bila sebut ttng hari kawan sedunia....sesuai ssngt untuk mama khbar dan kongsi berita gembira,sebenarnya dah lama mama nk letak pic BM aka Breadmaker yang mama terima dari kawan mama "Achik Zettyhani" @ achik yati..mama kata,mama sendiri belum kenal betoi, rupa tuannya macam mana..mama kenal achik zettyhani nie dr satu forum..kalau saper2 tau forum apa? syyyy..dok diam2 jerlah yer ,

Bukan nk citer bab forum,tp bab kawan yer..sofwat adik beradik nk ucap Jutaan,bilion,milion,trilion..apa2 jerlah yg tk dpt nk ucapkan lg..atas pemberian ikhlas achik yati pd sofwat sefamily free lg..BM nie..ssh payah hantar sampai ker Egypt..besar sungguh pemberian ini..,dah ler mahal,ratusan ringgit lg..tk tahulah nk ucap apalagi,hanya Allah s.w.t jer yg dpt membalasnya,dengan BM nie,dpt sofwat adik beradik makan roti fresh panas2 lg..mudahan,setiap kunyahan sofwat diberinya pahala pd achik2...AMINNN.

Sebenarnya,perbagai uiian juga nak sampai hampir² 2 bulan jg, baru sampai ke tangan mama..tp tkperlah bukan sebab shipping pos..tp ujian plak pada Ammu ghazali....nak dtng mcm2 hal....teket delay,kena tipu..sampai kt rumah 2x..kitaorng tkder....abah tukar no phone..,..batery konggg..chager hilang..macam2..Apa2pun terima kasih yg tk terhingga juga kepada Ammu Ghazali yg sudi bawa BM tu dr Kelantan,KL, Qatar,ker Kampung Achik Du'a...sampai ler ke Rabaah Cairo..jauhnya BM mama berjalan.. .
SYUKUR ALHAMDULILLAH...diberiNya ,di permudahkanNya segala urusan dan rezeki kami di sini...Alhamdulilah...






Oklah dengan BM nie ringan skit kerja mama, almaklum ler sejak2 ada baby nie jrng sekali dpt makan roti panas nie..klu nka menguli kena uli sekali dengan Mamat Sorieym..so,dengan BM nie masuk kesemua jer..terus jd roti..tambahan save dah skit..skrng roti betoi2 mahal kt sini skrng..khabarnya sampai ada yg meninggal gara2 berebut roti...kesiankan.. .Selain tu mama terima juga pemarut untuk membuat kerabu..aduss hai,suka ssngt...kiut jer bila parut kat carrot..kiranya kami dah ada sepasang pemarut...yg biasa ,bentuk yg hampir serupa..juga, pemberian dr kawan mama kt sini ,masa kwn mama nk pulang malaysia...
TERIMA KASIH SEMUA,BUAT MAMA SOFWAT HAPPY.






Tak lupa juga pada Untie Ziela,yg tinggal dekat Jementah, Segamat, Johor..yg bnyk membantu mama kami sefamily ,khas juga teman2 FP, yg melayan FP sofwat.....


Esok²...sambung citer hasil dari new toys mama yer..bye kita "Ishrob Laban", dulu.




Quote:
Syukran Jazilan..kepada yg memberi komen balas..dan ucapan kepada sofwat sefamily, keberkhatan dr Allah s.w.t yg kita kehendaki, ikatan Ukhwah dari sesama muslim itu yg penting dan jauhi dari segala, perkara yg Allah S.w.t larang...

Untuk pokchik pemancing..sambil2 mandi laut, ajak sofwat memancing ikan pun best jgkan...sementara hujan sudah segheyat


Monday, 24-Mar-2008 18:38 Email | Share | | Bookmark
Sambutan Maulidur Rasul 2008

 
 
 
View all 18 photos...



Ok sambung semula yer citer ttng perarakkan maulidur rasul di cairo...macam achik2 beri komen kt bawah tu..mcm tu ler alkisahnya..memang seronok tak terkata..ada yang menangis,mengalir air mata kesedihan kegembiraan yang pasti tuan tubuh jer yg dpt merasai, bila perarakkan di iringi dengan selawat dan qasidah tanda cinta antara ummat kepada baginda Rasullul lah s.a.w.

Perarakkan ini,mengingati mama masa kecil2 dulu..masa tu mama tinggal di sebuah kampung kecil di Hulu Kuala Berang., Terengganu. Masa tiba hari Maulidur Rasul nie..kanak2 kecil dikampung tu membawa sepanduk berarak sambil berselawat, dari surau ker satu rumah ker rumah..seronok sangat..dan ada jg tuan rumah kasi duit atau makan. Begitu juga di siarkan dalam TV, ketika perarakkan maulidur rasul ini berlaku..Tapi sayangnya sekarang, bila dunia semakin bertambah moden maka aktiviti2 sedemikian nampak nya berkurangan. Entah ler dimana silapnya hinggakan rasa cinta kepada rasul..asal2 kejadian manusia..di lupakan..walhal syafaat Baginda Rasul s.a.w nanti ler yg kita tunggu..

Sebab utamanya adalah salah di segi kefahaman umat itu sendiri dengan sambutan hari maulidur rasul..Susah untuk di perkatakan, kalau bercakap ttng ugama,ramai yg rasa gerun dan takut untuk berdamping dan berkongsi....walhal hukum atau peraturan dunia senang plak kita ikuti..bak kata abah sofwat ..kalau irama dan lagu..susah nak di isahkan picing sana lari ..tempo sana berterabur..senang2 jer orang boleh ikut macam2 ala pengkritik AF tu....akhirnya dari nyanyi macam kt kareoke,or dalam bilik air..boleh jd seorang superstar yg berjaya akhirnya...tp hukum dalam agama sendiri, berbalah tk habis2 dan sudah2..akhirnya ummat itu sendiri yg rugi..




Untuk tahu lebih boleh rujuk kt http://madulebah.fotopages.com/


..So, berbalik pada citer sofwat dan sefamily..abah kata pergi lewat sedikit..tp mama dah siap kitaorng awal2 lg..yerlah teruja ssngt, first nie ,kitaorang nk keluar sekeluarga,sejak baby sorieym ada..lagipun kt sini siap awal2 pun bukan nak pigi main tanah ker lompat sana sini..peluh pun wangi tau....and mama plak sempat sediakan roti loaf dan brownies untuk bekal di sana nanti..kononnya boleh kasi dekat Baba Sofwat dengan Mama Azzah..lastnya abah yg buat hal plak,nak keluar dari rumah sebelum asar..so, apalagi brownies mama dah jadi darknies ler..CLEAR...pas semulut,semulut....hanya dapat bekalkan sedikit jer..roti plak tkder saper yg nak sentuh..lastnya cancel jerlah untuk kasi dekat baba..lg pun mcm ralat plak nak bg..bukan apa kek tu mcm rentung pun ada..kuang kuang..

Ok kami pegi naik cab jer..lg pun tkderlah jauh ssngt..dlm setengah jam jer..tp mama dah paksa abah sofwat keluar awal, takut jalan jem.....sebab dah ada expirian....sllu jer tk sempat nk berarak sama...habis masa atas jalan...,itu pun sekerat jalan kitaorang dah turun..berjalan dalam beberapa minit sampai betul2 dihadapan Masjid Sidi Soleh Ja`fari dah berkumandang Azan Asar, masjid nie betoi2 depan station bus ,kalau dr Rabaah nk ker Saidina Hussein kira turun kat sini ler..







Dari kejauhan dah nampak sepanduk dari Ikhwan² Thorikat, yang berbagai2..ramai juga ummat manusia seperti tahun2 kebiasaannya...perarakan berlaku dari Masjid Sidi Soleh Ja`fari ,sehingga ke Masjid Saidina Hussien kira2 1KM lebih juga kot...








Sebenarnya perarakkan nie acara tahunan macam di Malaysia juga atau setengah2 negara Islam lain, ..dan kekadang perarakan yg sama jg berlaku bila ada Majlis Maulud2 Thorikat tertentu di sini..dan yg menjadi kebiasaan Maulud Rasul dan Maulud Saidina HUssein.
Perarakan oleh beberapa Thorikat yang di Ikftiraf oleh Majlis A'la Sufiah, dibawah Kementerian Aukaf (Wakaf) Mesir..so, thorikat2 nie mmg di sahkan..berarak , beratur mengikut ketua masing2. Kira ratusan juga thorikat yg mengambil bahagian..Dari perbagai2 manusia tk kira tua muda kecil besar,orang kaya miskin ,berbagai bangsa dalam satu agama..semuanya sama bila berada di tika nie,mengikut adab2..hanya orang lelaki sahaja mengikut perarakkan..kaum muslimah berada diluar kawasan..so,tkderlah percampuran yg selalu dijadikan isu..ermm,tp klu konsert takper l plakkan ?


"Terasa diri macam berada di Makkah jer"..katanya salah seorang kawan mama Achik Indonesia..first achik2 tu mengikut perarakkan,masa sampai sofwat dan adik yeena ikut abah dan Ammu..macam biasa Ikhwan dari Indonesia yang menjadi tumpuan..rasanya dari malaysia muka2yang sama saja.. ...ada juga ler beberapa orang saudara malaysia yang mama nampak dari Thorikat Sidi Al ja'fariah..tapi yang mendukacitanya..selama mama berada di Bumi mesir ini..dan beberapa kali mengikuti perarakkan ini, masih belum lagi terjumpa dengan student2 kita dari Malaysia,terutamanya dari kalangan Mahasiswi..kalau mahasiswa pun boleh di bilang dengan jari..ermm..patut ler mama kata..agak sukar masyarakat kita di Malaysia hendak menerima atau sebut jer "Thorikat"..gerun dan takut..itu sesat..sini sesat..bidaah..so, tk mustahilah..perkara sebegini berlaku, kalau dari ribuan wakil2 di sini balik dan bercerita perkara sebenar? hatta kalau tk sampai ribuan orang pun,hanya puluhan orang wakil yg peka..maybe tkder sampai kita terus dalam kejahilankan?..ermm pk² ler sendiri.





Ermm..bukan untuk mencari kontrovesi..dan sememangnya Fp mama nie ada jg kontrovesi..benda ygg benar apa takut nk diberitahukan..kakak sofieyya pun ada bertanya pada mama mana achik malaysia..sebab sebelum2 nie ada Achik Ha, Achik Nie..dan jg Achik Sal, setelah diorang balik..begitu sunyi sekali Akhawat2 dari Malaysia ..maybe bukan salah diorang salah mama juga ,tk sampaikan apa yg perlu?..tp perlukah ..tk ker..diorang dari arif dr mama..ermmm..alkisahnya tepuk dada..tanyalah dirikan.





Tp alhamdulilah masih ada wakil dari nusantara melayu..mama jumpa Achik Indonesia, salah seorang dari mereka yang tegur mama..sebab pernah di kenali masa pergi mengikut pengajian Sidi Syeikh di Mazraah tahun lepas..masa tu baby Sorieym dlm peyut mama lg.. ,
So, dapat ler menemani mama perarak sampai ker markaz..sekurang2 ada yg tolong pimpin tangan kakak,mama plak dukong baby kita yg ntah apa2 tu ,sampaikan Ammu Mail main2 tarung ,kira ber 'bertuah" ler saper 2 dpt dukong si mamat Ahmada nie..kikikiki..lastnya mak dia gak ler.Grrrrr.





Masa tengah berarak2 tu..ada juga orang sedekah kan gula2 helwah (manisan)..ramai budak2 berebut2 kutip..tk sempat mama sofwat nk snap ..lg pun banyak pic2 nie di ambil oleh achik..mama asyik mendukong jer..so, achik plak tk reti nk setting..tp oklah ada jg pic2kan..campur dng pic haset abah..bolehlah dibuat kenangan..mana ler tahu jd pulang ke Malaysia tahun nie..nie lah yg terakhir dari kami..sebenarnya kakak dan sofwat dah biasa, adik yeena maybe masa baby dulu dh pernah cuma baby sorieym nielah first dia, tengok acara2 sebegini..nasib baik ok plak feel dia masa orang bergendang..berselawat dia ok jer..ramai plak tu manusia..puluhan ribu..dr celah2 bagunanan sampa ler ker atas bagunan..meriah..betoi2 meriah...










Ok sofwat ,adik yeen,abah ..Ammu Malazie,Indonesi..berada dalam Tarekat Ad-dusuqiah Al-Muhammadiah pimpinan Sidi Sheikh Mukhtar Ali Ad-Dusuqi..tp hari tu Ammu syeikh Mukhtar Ali tidak berarak sama sprt tahun2 sebelum2 nie..hanya di wakilkan oleh murid2 beliua sahaja..Baba syikh Sofwat sebagai Naqib (ketua dari Asia) pun ada...adik yeena dah serasi dng Syeikh Sofwat..tolong dukongkan dia..past dari sorang ke sorang..laku plak anak dara mama hari tu ,tp arab nie adat diorng kalau betoi2 tk kenal tk boleh past2 anak dara orng tau,kiranya jng bg anak kita kpd lelaki tk betul 2 kita tk kenal pegang..oohh..Aibb katanya..bagus gak lerkan.










Ok kisah mama plak..sampai jer depan Dewan Dan Pejabat Am .Tarekat Ad-Dusuqiah Al-Muhammadiah,stop dulu..achik2 terus sampai ker Masjid Saidina Hussein..nie gara2 letih sngt dh mendukong..sambil2 tu akak dh muncung sedepa..nk minum,makan..kebetulan mama ada bawa air soya homamade yg mama buat semalam..apalagi..yg tu jer dia nampak dr awal tadi lagi.. ..so,berhenti jumpa kawan2 arab mama..cium2 peluk2 tanya khabar..bergambar2 sedikit..kutip ilmu sana sini skit..tukar number phone , baru mama ternampak mama Azzah zaujah (wife) baba Syeikh Sofwat..aduss rindunya mama peluk cium macam ibu sendiri..dengan senyuman yg manis perwatakan seorang ibu yang lemah lembut,mudah tersenyum..first dia ucap tahniah dan selamat datang kepada adik sorieym..tanya khabar..mcm mana keadaan mama,study mama dan abah ,mama Azzah ada citer dekat mama,lukisan kakak cantik ssngt masa kakak dan sofwat pigi rumah baba hari tu..ala masa baba syeikh sofwat nk ke abbasiah balik dr rumah sofwat tu kan?..so, mama azzah doa2kan untuk kakak sofieyya , sudah menjadi adat orng arab2 bila bertemu..doa untuk kita yg didahulukan..baru lah nk citer benda2 apa2 pun...mama tanya tentang anak2 Mama Azzah Ukhti Nermien,Ukhti Sofiey.dan Akhi Ahmad..Akhi Ahmad dah masuk tentera..mcm baba sofwat juga..patut abg ahmad nampak smart dan hensom pun.









Ok berbalik citer sofwat yg ikut abah bersama adik yeena.berakhir di Masjid saidina Hussein..sampai sana Abah masuk ke dalam masjid..mama dah pesan pada sofwat tlng bacakan Al-fatihah dan doakan sekali untuk mama, semua2 kekawan mama yg mama kenal atau tidak yg berfp or yg tk berfp..di depan maqam Saidina Hussein Alahissalam..tanda hadiah sofwat sefamily untuk semua....kan nanti ada yg buat kontrovesi..main2 plak hadiah al-alfatihah..apa2 pun macam mama sofwat ajar setiap benda yg kit buat kena ada ilmu..so,tk perlulah nak berbalah dengan hukum2 yg kecil..bnyk hukum lain yg perlu dibersihkan..aturan dunia ,senang dn mudah di ikut..Lampu Isyarat MERAH (BERHENTI) HIJAU (BERJALAN) SO, kenapa urusan dari seorang hamba yang bersih nak di pertikaikan.. ..wallahualam..









Nah interframe skit jer tau


so, sehingga bertemu lagi...


Saturday, 22-Mar-2008 12:13 Email | Share | | Bookmark
Kita Layan Mamat Ahmada nie..

 
 
 
Nie antara aksi2 mamat ,yang membuat kakak tension,sampai nak senyum pun dah tk boleh..supow orang sakit gigi..mama kata macam ler dio yg dukong..

so,macam yang sofwat citer sebelum² nie..kaki kitaorang patah sebab mamat nie ler...see ler,kesian kat mama pun ada..letih sampai ker hari nie..nak kongsi pic2 lain pun tk sempat lg..alkisahnya,pic2 masa sofwat sefamily pergi menyambut hari perarakkan Maulidur Rasul dekat Saidina Hussein..nanti2 free dan mama sihat skit,sofwat suh mama cerita dengan detailnya.. , tp alhamdulilah syukur jugak ler..mamat tonet nie..nangis time orang ambil dia jer..time dia kusyuk tengok perarakkan tu dok diam ..agak2nya sambil dok selawat sama kot.. selalunya ,jangankan orang ramai puluhan ribu cam gini..orang sentuh bahu pun boleh jadi berita dunia...

maybe doa mama tk putus2 masa time nk turun lagi..dan kasi warning kt baby..niat kitaorang baik,sebab rindu ssngt nk jumpa saudara seagama y berbilang bangsa,dengan niat yg satu...kasih dan sayang tiada tara pada rasul yang membawa syafaat seluruh alam...aMINNN






Saturday, 22-Mar-2008 09:18 Email | Share | | Bookmark
Mari Ambil Hadiah..InsyaAllah Barakatullahialaikum

 
 
Tauhu Yg Abah beli Dr Ammu Alim Tahun Lepas.
View all 4 photos...
First..syukran jazilan pada achik2 yg masuk N3 mama yang lepas dan cuba nak menjawab teka teki mama sofwat,pada yang cuba meneka..yang tk nak teka..masuk kejap..tengok,baca...semualah yg berkaitan dan sewaktu dengannya...sebenarnya sekali pandang mmg susah jg nak teka....biasa lerkan mcm kakak sofwat kata salah mata,bukan silap mata.....ok ramai yg kata halawah dari Mesir..sebenarnya tkder langsung yg berkaitan dengan halawah...jeng..jeng suprise..
,
apa2 pun hadiah itu sofwat tunaikan jg..nanti sofwat citer,selepas2 nie ok.





Ramai achik2 kt luar sana rajin membrownie..tp mama sofwat nie angin nak memwhitenis kot....tp bukan cakenya..ntah angin sepoi mana masuk dapur mama..masa tengah membelek2 pantry mama yg jeruk2 tu..almaklum ler spring dah nk masuk,macam ada jer balance2 soyabeans,yg ntah kurun bila ?..so, mama tengok masih boleh lg dipakai..apalagi rajin2 ler mama sofwat mengexperiment..surfing sana sini..kalau untung sabut timbulkan.. nie gara2 tengok mee jawa,mee rebus,kat fp ibu2 ler..mama ringan2 tangan nk cuba tauhu sendiri....so, pic tu adalah tauhu mama sofwat ler...ntah apa ler yg ditauhu nya tak reti ler sofwat nk explain..






resultnya..so,so..jerlahh..patut ler bersoal abah subuh2 lg.."rasanya" dh compom..cuma bentuknya spoil habis..wawawa..mana nk jadinya mama ooii..orang ltk ubat yg dikhaskan utnuk membeku..mama sofwat hentam ltk cuka makan jer..mana ler nak jd..tauhu tu dh cukup mampat..cuma tk membeku jer kulit luar..nie kena menuntut lain dengan mamafami nie..jeles jer mamafami buat ok gak ler...sofwat tengok mana yg terkena iar cuka secukupnya ada juga yg keras dan berketul2.....tp malas ler nk citer panjang..menurut mama maybe bukan salah resepi ..salah mama yg banyaknya..sebab buat sukahati jer, memandai sendiri..gara2 main ingat dalam otak jer bukan tulis resepi pun.....last2 tengok adoi ler..silappppp...

..oklah niat yg baik..tentu di balas baikkan..so, jangan risau ler ,mama kata..tk rugi punya..kalau rezeki dah tertulis dengan sendiri idea dtg..






maka jadilah..hidangan kami petang itu..
TAUHU GORENG CELUP TEPUNG....kebetulan tepung untuk celup ayam ala KFC tu masih berbaki..ntah kurun bila jg..menanti nk expayet..walla sedap jugak rupanya..bak kata mama jangan di sangka sungai tkdak boya. ..abah yg jeling2 sengih2 tadi..mampu tersenyum sambil menjilat jari..

Syukran..berteka teki dengan Sofwat...


Quote:
Wa~..thnk wa..jemput ke sini,trylh klu tauhu kt malaysia rasanya lg sedap,buat mcm goreng ayam ,celup dlm telur dulu..baru salut tepung ala KFC.
lee lin~ eerkk..mana ada tipu laa,main nyorok2 jer..kikiki!..ala achik lee lin tatut erkk..,..tk acilaa hadiah tkdop, ..bg yg teka dan nk try jer... ,nama lg silap mata..mesti ler salah tengok dan salah teka..,
oklah kecian nanti abah marah ,sofwat dh kasi kt semua yg respond dan junjung fp sofwat masa hari maulud hari tu..ok take care.


Quote:
OK,SYUKRAN KASIRON..pada yg respond teka teki sofwat yg lepas ,cerita homemade tauhu mama,sekali pandang mmg mcm halawah thohinnah..almaklum ler tekaan mesti sinonim dng tempatkan..selalunya mcm tu ler..tp sekali sekala nk teka jg ler yg luar biasa (kononnya tk ler nampak kantoi sngt ).SALAM MAULIDUR RASUL jg..pd yg mengucap selamat pd sofwat sefamily....pic tugu ,mcm candi tu ,saja di reka cam ala2 piramidkan..kalau amati betul2..itu adalah ukuran nama para syahid (pejuang) tentera2 mesir..tp tk pasti plak,apa peristiwa yg berlaku. Anwar Sadat, seorang menteri yg berwibawa,seorang tentera yg perpengaruh..tp mama sofwat pun tk reti nk cerita detail2,kena google jerlah nk tau yerk..tp pernah tengok citer ttg dia yg dilakon semula oleh seorang pelakon terkenal mesir,(pun dh meninggal).Bagi mama dunia politik,mcm tu ler baik untuk kita buruk untuk orang lain..so,berwaspada ler dengan dunia nie..segalanya sudah tertulis..Dunia adalah pentas lakonan semata2.

Baba Sofwat adalah seorang syeikh(guru) abah ,yg mengajar kitaorng ttng banyak benda dan perkara yg kitaorng tk dpt dimana2,hatta dikuliah al-azhar sendiri..dia dtng dng sendiri dengan izin rabb semuanya,..nama "SOFWAT" sendiri,tertulis di Loh Mahfuz,yg di ilham dr Baba Syeikh Sofwat Ghodey...maybe jg,muka sofwat nak hampir serupa mcm achik jie jie cakap ,syeikh sofwat dah macam datuk sofwat sendiri, ...kalau jumpa mmg mesra habis..tp kitaorng plak yg takut2..almaklum ler sllu sngt di sogok takut dng arab ..kikikiki..tp klu baba sofwat kami kira biasa ler skit...lg pun dr kecil sampai besar dengan sorang datuk arab nie jer..main lambung2..tp sejak setahun yg lepas jarang bertemu..akhirnya Baba sendiri yg offer datang nak kerumah..tu buat kami terharu..dengan syarat baba nk kami buat biasa jer..tk nak berlebihan..makan sekadar apa yg ada....tu pun baba syeikh tk makan..mama buat LASAGNA..dengan homemade roti jer..baba suapkan kami sorang skit..baba tk makan pun..dia cakap dah makan sebelum keluar dr rumah tadi..baba suap anak mama..macam ler mama masak untuk kami..baba jemput semulut jer dr bekas kami makan dengan air minum kami..maybe tanda ambil berkat dr kami yg masih kecil..,kami masih suci..itu yg sofwat dengar dr citer mama dan abah ,
Apa2 pun syukran yg terhingga kepada baba syeikh sofwat..kerna masih mengingati kami..Syeikh Sofwat adalah mas'ul (ketua) bg orang2 sebelah Asia..menurutnya sebagai ketua dia di pertanggungjawab untk melihat kebajikan anak2 murid..dan datang ziarah untuk melihat adik Sorieym..baba belum tengok lg baby...

Untuk achik pinat,menurut abah sendiri..mesir tk banyk perubahan..diaorng masih kekal dengan bagunan lama..kalau di malaysia,masjid di bina dng bentuk moden dan canggih,tp di sini binaan masjid dan bagunan masih di kekalkan dengan senibina lama Islam..yg diperbaharui hanya disebelh dalam..dan bagunan2 penempatan masih warna tanah yg sama..yg di cat cantik jg di sebelah dalam..keadaan di jalan raya pun masih 10 tahun or 15 tahun yg dulu juga...maybe agak sukar untuk di bentuk bg masyarakat arab yg penuh dengan adat kebiasaan..untuk keluar dari kepompom yg lampau....peristiwa di zaman nabi dulu,masih kekal ke hari nie..semua adalah hikmah untuk terus berfikir..wallahualam


Monday, 17-Mar-2008 20:16 Email | Share | | Bookmark
Hadiah Al-fatihah...

 
 
 
View all 9 photos...
Kali nie jom main teka-teki..saja jer..mama buat buzy..



CUBA TEKA..???

Sofwat nk achik teka tau..apakah benda nie ,sari suntuk mama membelek.... mama buat nie masa kami semua tidur..pg2, bangun dah siap pun.... semua excitet..cuma semua orang tk boleh pegang ,gangu....Abah tanya ok ker? jadi ker?..sofwat tanya apa tu mama?,adalah teka dulu? mama nak buat silap mata...? "mana ada silap mata,salah mata ler"..ayat nie dari mulut pot pek,pot pek kakak..

Apa2 pun achik2 cuba ler teka?..mama tanya nak bagi hadiah apa kalau tekaan achik betul ,...sofwat kata kasi HADIAH AL-FATIHAH ,ooitt....,biar betoi sofwat.., yerlah, baik apa ? mama selalu kata kasi HADIAH al-fatihahkan pada Ammu syeikh,pada ahli2 bait rasullullah bila sofwat melawat maqam...So, HADIAH nya (al-fatihah).. ....ler, tu hadiah masa melawat maqam,orng sakit ,or meninggal lah..macam2 awak nie sofwat.....ikut awaklah..so,saper berani..




Sebelum tu..supaya senang untuk mengingati tarikh sebenar..almaklum ler N3 mama, ikut sedap jer nk sumbat....Semalam 16/3/08, sofwat ,kakak,abah dengan Ammu Mail ,Ammu Sya'ban serta Syeikh Sofwat..pergi jenjalan..syeikh sofwat bawa kete pergi melawat Ammu Muhkyie kt Abbasiah..Ammu Muhkyie sakit kencing manis..Kesian mudahan Ammu sihat dan di dalam rahmat Allah....dalam pada tu Syeikh sofwat bawa pergi Maqam Saiyyeddah Fatimah Annabawi,salah seorang Ahli Bait rasullullah S.a.W....







Sebelum ke Abbasiah sempat lagi Baba Syeikh Sofwat bawa kami makan angin dekat Anwar Sadat .. tk jauh dari rumah sofwat dalam 2KM jer ,kat sinilah tempat pengkebumian President Mesir (AnwarSadat) sebelum President sekarang Hosni Mubarak..Syekih Sofwat kata..President Anwar Sadat ini..ditembak di sini..dimana tempat yg dimaqamkan sekarang..dan si pembunuh itu adalah kawan sekelasnya masa di Kuliah Tentera. Sebagai kenangan..so,abadilah dia sensorang jer kt situ..tp ada askar jaga ..kira ditemanilah oleh askar2 tu..kakak kata askar tu keras macam patung..nyamuk tk gigit dia ker? abah,









Baba syeik datang rumah sofwat dengan Ammu Mail..datang melawat sofwat sefamily...Syukran Awi² syeikh , kerana masih merindui kami..kami pun rindu (washtini awi)..cuma keadaan belum mengizinkan untuk melawat syekih skrga..tapi Baba Syeikh sefamily tetap dihati kami...











[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net