TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 15-Mar-2008 00:53 Email | Share | | Bookmark
LIHAT LER UMMUDUNYA

Kita stop dulu pic citer2 makan yer..layan pic kat kota kaherah nie skit...sebenarnya sofwat adik beradik jarang sangat trip sejak menjak nie...baby sorieym nie over betoi....bila keluar jer..sepesyen jer takut kt orang..agaknya hidung dia kembang tak mancung cam pak arab kot...sebab tu X syesyuai X sherashi...
grrrrrrr

Ok,nie pic2 lama yang diambil oleh sepupu abah yg trip travel ala2 backpaking gitu... pic nie klu tak silap 4/5 tahun sudah gitu kot..lamakan? oklah sebab ammu wan bagi satu CD,beribu pic dalam tu kita pilih ler mana yg rasa sesuai..almaklum ler masa tu sofwat tkder kt sini lg..ada kt malaysia masa tu..itu pun baru jer keluar tengok dunia....boleh buat kenang-kenangan.

Nak suh abah bersnap sana sini,..ermm abai jerlah ..oklah untuk 1st Trip nie kita tengok dulu yang menjadi kebanggaan MESIR..piramid...





Sebelum2 tu kita citer sedikit, Mesir nie lebih di kenali dengan panggilan UMMUDUNYA (Ibu dunia)...tak tau ler saper yg letak gelaran nie..arab sini amat bangga sekali dengan gelaran nie..selalunya kalau diorng sembang2 citer tentang mesir tk akan lari dengan kalimah UMMUDUNYA ..,cintakan tanah air mmg kuat dihati mereka..berbangga dengan negara mereka..yang buruk di tutup..habis walaupun buruk tu nampak jelas depan mata..adat lerkan..pastu kita pun nak angkat sekali ler..dah MESIR,mak dunia.. MALAYSIA plak bapak dunia ,hehehe..sekali,terkedu dia..kalau kata malaysia UMMUAKHIRAT..agak2 lojik tk aarr




Ok nie pic piramid yang di ambil dari lebuhraya cairo ker alexandria (Iskandariah) perjalanan dari kota kaherah ker Iskandariah nie lebih kurang 3jam..ada dua cara untuk ker sini sama ada melalui lebuhraya (sohrawi) atau mazrai..





Sohrawi bermaksud padang pasir..walaupun berlebuhraya,tkder ler angin lintang pukang macam kt tempat kita tu ,tp trip nie kena tempuh padang pasair yg luas..berdebu2 kering..tanpa penempatan,cuma tempat tentera Mesir menjalani latihan..ada sesekali kita jumpa ladang2 macam zaitun tin,kurma gitu ler....perjalanan nie sreet ,se perjalanan sekali jer kot nak ber R& R,macam tempat kita tu..tp alhamdulilah ler..jarang juga ler nak tengok kejadian tk di ingini..arab nie cekap kalau bawa kete..wa respek ,kalau bab nie nak banding malaysia.



Adoii..leteh ler ......









Tu bab sahrawi..kalau MAZRAI (Kebun)..trip nie mcm jalan biasa ler..ambil masa skit boleh ker 4 /5 jam....melalui perjalanan nie lambat bukan jer sebab dapat tengok kebun2, kampung arab..rumah,sungai, sehingga terleka skit..terubat rindu kt kampung..tp kekadang jem ..dengan kete takder cukai jalan..roda 4 juga, cuma tkder stering jer..hon bunyi jg skit2 kot..kete apa tu aarr..kalau bukan kete proton, apalagi kete himar /kuda ler....kt sini penghormatan lebih tau pada kedua2 kereta nie..kt bandar kaherah depan rumah sofwat pun kekadang dia lalu..tp yang best sofwat adik beradik lebih tertumpu dan menarik kereta nie dari GEN2 @ kaler Jingga Zahid AF yg di jual depan rumah sofwat tu..













Friday, 14-Mar-2008 12:31 Email | Share | | Bookmark
Kari Anak Mami...Pasta Goreng D' za'tar

 
 
 
View all 4 photos...


Hampir seminggu sudah lauk nie, tepek jerlah..Malam sebelum abah nak ker muhafazah (daerah)..-spelling-,mama buat kari ikan merah ,citernya mama beli ikan nie kat kedai ikan dalam n3 lepas tu..ala kedai dekat super market metro tu..jenguk2 ada ikan merah besar..yg kecil2 pun ada..tp bukan mcm ikan merah ( kerisi) tu, ntah ler adik tiri dia kot..tp yg merah besar nie rasanya hampir serupa dengan kerisi..so, mama ambil ler yg nie...besar jugalahh..sekilo lebih.

sambil beli sambil dok imejin nk buat kari kepala ikan ....kira bulan nie dpt makan ikan berbanding dng bulan2 sblm nie..lg pun harga ikan ada sedikit penurunan..maybe nak masuk spring /,summer nanti ssh skit nk dpt ikan kt sini..maka jd karnivor balik ler sofwat and gang nanti.

Ok,sampai rumah dh nk dekat maghrib..mama sllu per gi lepas asar..masa nie senang skit nak jalan..tak serabut seraban dengan budak2 balik sekolah..opp..dekat metro tu ada sekolah tau ..sekolah rendah bawah kementerian Al-Azhar..klu tk silap sekolah tu girls wajib bertudung, pelajar lelaki untuk tahap 1 jer kot..betoi ker nie ?,sebab nampak budak lelaki kecil2 jer ada..yg besar mcm darjah 4-6 tu takder pun..yg pompuan compon ada..tp ya Allah darjah6 ker ?macam dah tahap U...(besar2 ler)..tp biasa lerkan,besar mind budak2..kalau tengok kita orang asing nie..mula ler berttanya itu ini..sekali sekali ok ler layan..dah bnyk kali sngt, naik bosan dengan gelagat gelak ngilai2..aduss ler lemas..patut ler mak2 arab sini serius..pasni kena mama kena serius gk ler...oppss,sekolah nie klu tk silap jam 2.30/3.00 petang baru selesai....

Ok...sampai jer rumah ..abah kata pg esok kena turun awal skit..sbb hari jumaat cuti.. susah nk dpt kenderaan awam...terkenangkan kari ikan tu..abah suh mama masak malam nie jg..sebenarnya abah memang suka kari ala mamak nie..kira tk masuk santan ler..kija pun senang..kebetulan tengahari tadi kami makan pasta shell goreng jer.

Ok projek kari mama berjalan cam biasa..tp mama lupa beli cili hijau plak..
Kari Ikan mama nie,wajib ada cili hijau dengan buah tomato tau..so, turun ler abah pigi cari dulu..lepas maghrib jam 6.30 ptg siap semua makan.

Kari nie buat kepala dengan 2 ketul body ikan jer...dengan terung..tp abah tk suka terung nie...rupanya termasuk ler kesemua anak2 abah...mama juga ler sensorang yg habiskan...Ok nielah KARI MAMAK KEPALA IKAN MERAH ...oppss..abah kata modifed skit kasi new brand , KARI KEPALA IKAN ANAK MAMI ..sedap skit..ermmm ..nasib baik ada lg darah mami ,mama mengalir ..tp toi ler..ahli2 bait (rumah) nie..dari yg besar ,sampai sekecil2 peminat kari@ gulai nie...hari2 pun tk per rasanya..nampaknya bersatu betoi waris puteri saadong dengan muntaz ,shah jehan,adanya..





Code:
KARI KEPALA IKAN MAMAK STAIL.

Bahan-Bahan:
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/nyuk-nyuk.
2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air TINGGAL SESUDU BESAR belum dibancuh]
5 biji bendi/terung
4 biji cili hijau
1 cawan air
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa
minyak
garam


Bahan tumis
5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan sedikit rempah kari belum dibancuh..gaul sekejap jer..nanti takut hangus..kemudian masuk baki rempah kari yg dibancuh air plak,tumis agak2 sebati,kering bercampur minyak gitu ,masukkan air( jangan banyak sngt tau .
3. Masukkan air asam jawa tadi...Masukkan 2 cili yang dibelah tengah.
4. Bila nampak nk mendidih masukkan ikan.
5. Kecilkan api dan biarkan mendidih.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam serta baki cili. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa.






Sementara kat sini murah dan mudah nk dapat perbagai2 pasta..makan ler sepuasnya....lg pun senang nak masak..kali nie mama campak spice skit,letak za'tar (thume) zid zaitun (olive oil ) daun bay ,mayonies..ermm sesuai ler dengan korang budak2 ooii..mamanya plak asyik ...





Code:
D’ZA'TAR MACARONI GORENG

Bahan-bahannya
1 paket (500 gram) macaroni conchiglie or shell..arab tu tulis snail..geli plak snail2 nie.
12 ekor udang, dibersihkan +++++ tk letak
150 gram isi ayam
2 biji telur, +++ sengaja tk letak
sayur kubis cina
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
garam secukupnya
serbuk perasa, jika suka
gula secukupnya
serbuk black paper
sos
mayonies

Bahan Tumis
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 ½ sudu teh serbuk za'tar Omputeh panggil apa ?..lupa ler plak (thyme kot)
Daun Bay

Cara-caranya
1. Panaskan secukup air didalam periuk dan letakkan 1 sudu besar minyak masakan. Bila air telah mendidih masukkan macaroni dan rebus sehingga ia masak. Bila telah masak angkat dan toskan. Minyak masakan digunakan supaya bila macaroni ditoskan ia tidak melekat antara satu sama lain.
2. Panaskan secukup minyak didalam kuali. Tumis bahan tumis ,masa nie dah mula bau za'tar yg harum tu...
3. Masukkan isi ayam biar sampai kering air, bertukar warna. Masukkan pula udang. Masak sehingga udang bertukar warna. Masukkan kicap, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa dan black paper.
4. Masukkan sawi dan telur yang telah disediakan tadi. Gaul rata.
5. Masukkan pula macaroni yang telah direbus. Gaul sehingga rempah dan macaroni rata.
6. Sedia di hidang bersama sos dan mayonies.


Quote:
Ana~ yer akak,selalunya kari mamask mmg tkder santan..lebihkan rempah kari..halba wajib ada,sue suka pasta makan dengan mayonies..cuba ler kak ana[/b]
Mamasya~ hahaha ...anak mami ceroi cayaq....(cair) dah aaarr,kari nie mmg sedap kalau ikan yg bnyk isi..sue suka ikan nyok2..pak sedara sue restoren kari nie..dia bg resepi suh letak bawang merah bnyk2..pernah ler cuba ok gak ler..
thnkQ kasi link tu..sue dah menyapa..tunggu tuan rumah segar


Wednesday, 12-Mar-2008 23:20 Email | Share | | Bookmark
Kebetulan...

 
 
 


Tak dirancang pun...mama masak nasi nie saja untuk abah pulang dari muhafazah @ OS,..mama niekan, bila abah balik ada jer special nk masak..biasalahkan..kalau abah takder makan jer apa yg ada..tapi kekadang ada jg..time abah tkder kitaorang makan sedap..sebenarnya ikut moody mama juga..

ok balik hidangan nasi kali nie..first time mama try..masa tu,kakak tolong jaga baby siap bawa baby main kt kithcen lagi..gara2 teruja tengok pokok dill yang mama beli..sebelum2 nie biasa jg tengok mama beli tp mama potong 2 jer letak dalam kuah laksa..mama kata ganti daun kesum..pepandai jer mama ku itu..sebab daun nie berbau juga..tkler sekuat daun kesum..sebenarnya daun kesum pun kami tk kenal.. ,.Bila mama racik halus2 tu yg membuat semua nak tahu..mama kata hari nie kita makan nasi warna hijau.. ooo..

so,jadilah THE RICE DILLnie..ok saper yg tak tahu DILL nie nak mcm lumut dalam sungai tu pun ada..dulu2 kecil2 mama suka sangat main lumut kasi ikan makan..tu apa yg mama citer kt kakak ler....kat malaysia tak tahu ler ada ker tidak daun nie..tp sekarang dah modenkan rosemerry segar pun ada...maybe daun dill nie sudah tentu ada..sebab daun nie pun golongan herba jg..cuma kt sini..ehh arab buat apa arr? selain nasi, tk pernah tanya plak..tp murah ssngt ler,sejoin sekali dengan ketumbar...mama ada tanya dlm bahan arab tp dah lupa ler plak....nie ler main tunjuk2 or abik bayar..

So, result nasi memang best betoi ler..kakak yg tk suka makan nasi kaler2 nie pun bertambah2..yg paling best baunya wangi..masa mama goreng nasi dengan cili hijau tu pun dah mula tk sabar nak makan..



Bila dah ada nasi..blurr plak nak match dengan apa? selalunya nasi camner boleh couple dengan kari..tp mama kata asyik kari jer sebelum tu dah makan kari ikan..maka ubah ler makan dengan AYAM MASAK PEDAS....mama buat tk berapa pedas kali nie..sebab nasi tu pedas skit..sbb gara2 terletak cili hijau pedas..lain kali guna cili hijau yg kurang pedas skit..tp oklah..Selain tu mama buat jelatah...

Ok..siap..hidangan kami hari tu.... kami makan dulu..sementara menunggu abah balik, malam baru sampai..
Kebetulan abah balik kitaorang tk tidur lg..makan plak dengan abah..tak cukup makan tadi..suruh abah suap plak...



Masa nie mama hidang air warna biru ,....masa tengah makan tu abah kata.."ehh..mama demam pilihanraya ker? mentang tk ngundi..sempat lg dok memangkah kt dapur yer.? ehh naper,
..yerlah ..HIJAU ADA MERAH ADA BIRU PUN ADA.. , ....masa tu baru ler teringat hari nie 8hb ler..patut pun. .

pagi keesokkan..bangun jer adik yeena terus tanya nak "acik jau"..adakah sebab bnyk hijau yg menang semalam..,..Apa pun tkder yg mengena antara yang hidup atau yg mati..semua nie adalah kebetulan sahaja......





Code:
DILL RICE

3 cawan beras basmati - basuh & toskan berasnya
4 1/2 cawan air..agak ikut sukatan beras
2 s/b minyak sapi
1 cawan susu cair...agak ikut suktan beras
2 biji bawang besar
dried dill......
kacang pess/mix veg/kentang
2 Biji cili Hijau.....potong dadu.
garam secukupnya
Daun Bay ( salam)

Bahan2 penumis - option.

panaskan minyak sapi
goreng bawang besar sehingga layu..masukkan cili hijau,
masukkan beras, kacau rata,masukkan kacang pess,
masukkan air & garam
once mendidih, masukkan susu
taburkan dill selepas nasi kering
kacau rata & biar sehingga nasi masak

Padanan paling ngam untuk nasi ni ialah kari kambing pekat & salad (salathoh
tapi matchkan dgn ayam masak merah & jelatah timun je.

kepada yg tertanya2 mcm mana rupa "dill" tu...




Quote:

kak jie jie ~ mahal jg kt malaysia yer dill nie..kt sini 3/4 batang tu 50sen jer..memula tk pandai jg nak makan..lastnya dpt tau arab nie ltk dlm nasi masa makan kt restoren punya ler belek..surfing,ermm sekrang baru terasa nak mencuba..wallah mmg sempoi betoi..tambahan klu modife selera sendirikan.
MaDiHa ~ hehehe..biasa lerkan madiha..time bos tkder mula jer mcm bnyk idea..kekdang bos dok rumah pun boring gk,mula terasa nk makan kat luar jer.Kalau kt pasarraya besar maybe ada kot..kt sini kedai2 tepi jalan jer...
Nur ~Sekali sekala nk tunjuk skill..masakan arab apa salahkan?hehehe..tp tu tk detail lg..ada yg ltk layer kentang daging bagai..klu buat yg tu sah2 ler rajin tahap gaban..bau mmg sedap dill nie...nk kick jng lupa cili tu.
maisya ~aarr..baru perasa speedial ada post..nanti boleh cuba plak sherperd pie dill tu plak..tambah satu resepi baru dill..4 me ,sedap...? bau dia harum.
masriyah ~jng tk try yer achik yah..rasanya masakan pakistan arab,nia lebih kurang jer..kt sana sure bnyk punya.
<< jeff >> ~pandai bro jeff..kasi syco/motobasi..
mamasya ~ala,tukar2 selera jer tu..tk sangka anak2 pun teruja,maybe keharuman daun tu..buat nasi terasa sedap..yer nak mcm nak ulam jg..mcm ltk daun kesumkan?sue buat beras biasa jer tu..klu gun basmathi lg cantik.
roylazim ~..jom join sekali
zira ~ ,zira apa kurangnya..air tu pencelup biru jer..letak air soda jer.
MamaElla ~ ha 'a..mamaellah kena try dh tu..kt SG sure ada punya..kt sini tkder snow,sofwat main snow kt shopping complek jer.
:edazman ~ thnk,edazman sudi sampai ker sini..sure sonok kt kpng tu tk balik2 lg..
zatidhati ~ boleh jer..sue pun buat beras biasa jer..klu basmathi sure lg cantik..cuma klu beras biasa nmpak mcm nk mentah ..gaul nasi,lepas 5 minit on balik ricecooker..insyallah nasi ok mcm biasa.
hellikonia ~ yup very simple nasi nie..ada jg layer dng potato & mutton..tp kureng skit yg itu..sbb bila bercampur kambing dng ghee,baunya tk tahan..klu ikutkan nasi nie warna hijau saja..sj sy mix dng veg tu..kasi kaler..hijau tu maybe cili dan dill yg bnyk..bau dia mmg harum..
oppss..sy penah lihat dan copy hellikonia punya resepi,sy modife dng selera kt sini..kebetulan lg..thnk 4 syaring.


Sunday, 9-Mar-2008 21:57 Email | Share | | Bookmark
Tidur dengan nyenyaknya,pass makan cheesecake

 
 
 
View all 5 photos...
Kalau pernah tengok kat mana² pic or mamat nie..betoi ler datang dari rumah sini...tk pun dari rumah tu ker rumah nie..ermm,mama mamai dah nie...kering idea....esok2 citer yer...beradu dulu







Code:
Peach Crumble Cheesecake

Untuk base
250 gm biskut marie..kalau guna digestive biscuits or lady fingers lg sedap.
100ml air jus peach dalam tin


Untuk Filling
250 gm cream cheese
100 gm gula castor
150 mi air jus peach dalam tin
300 ml whipping cream , pukul sehingga kembang dan masukkan ke dalam peti
100grm buah peach tin,blannder or..cincang kasar.
50gram peach untuk hiasan.

Siapkan loyang springfoam 8'
Celupkan roti merry ke dalam air jus peach,atur di dalam loyang.ketepikan
Pukul cream cheese dan gula sehingga lembut.
Masukkan peach yang di blander tadi.Kacau rata.
Masukkan air peach 150ml tadi. Kacau rata.
Masukkan whippedcream,kacau rata lg.
Kemudaian masukkan kedalam loyang berisi biskut tadi.
Ratakan licin di permukaan adunan.
Masukkan ke dalam freezer,selama 1 jam..or sebaik semalaman.
Keluarkan hias dengan bauh peach di atasnya.
Makan time sejuk..

Lagi sedap di makan bersama crumble..crumble tu sy tukar tepung ,kepada susu tepung..ermmm sedap sesuai sngt klu budak2.

Untuk top crumble
70 gm butter
40 gm gula castor
250 gm tepung gandum

Combine semua bahan crumble hingga jadi crumb. Tabur atas kek.

*cheesecake ini senang cair, chiller tanpa ada geletin or agar2..sebijik mcm makan ais krim....so,mudah cair..sedap tk muak..mcm whippedcream,sy guna yg serbuk dalam 300grm..pastu pukul guna air suam sejuk..jng guna air paip biasa..sbb cheesenie tk masak ok..tp klu air kt rumah dh disuling no hal lerkan.*






ok..sambung balik..acikan main sambung2.. ,kalau bukan sofwat yang tanya buah apa dalam tin ,dalam peti ais mama tu?..ntah berapa lama lagi terperam ,tak tahu ler..kalau tk salah last mama guna peach tu masa buat pudding roti ..
...lamakan?,tp nasib baik masih elok lg..,tk menjejas warna or rasa ..

bila hari2 sofwat bertanya (nie gara2 geram tungu nk ngap jer) mama pun naik pening,nak buat pudding..agar2 dah habis..kering idea sungguh..last idea buat cheesecake jerlah..kebetula whipping cream serbuk ada setengah lg yg sudah dibuka masa buat birthday abah hari tu..creamcheese ada sekotak masa beli kt metro..diaorng buat promosi setengah dari arga asal..patut ler nampak mcm brand baru..biskut merry baby sorieym pun ada ngam2 untuk buat cheesecake nie..

mama ceduk resepi kt internet jg..dr site indonesia..tp dh modife sikit dari yg asal..best cheese nie tkder telur..kebetulan stok telur kena catu skit sejak kebelakangan nie.. Daripada terus rosak buah peach tu..sbb skrng spring pun dah nak masuk..sini sensitif skit klu dah masuk musim panas,walaupun berada dalam peti..kecuali ..letak tk keluar2..masaalah skrng bila time cuci nak buat keluar jg..lgpun lama dah kt dalam tu..

Lastnya jd juga ler seketul cheesecake yg sedap,mama sj tambah crumble..nk balance dengan cheesecake yg masam skit nie..almaklum ler walapun ramai yg kata sedap cheesecake..tp sofwat adik beradaik..kena habiskan 2/3 kali raound..tk mcm kek2 biasa sekali hadam..part crumble tu yg best..sbb mama letak susu tepung..apa lg..punya ler mencedukk..bestlah ...tu ler ceritanya...Boleh saper2 nk mencuba cheesecake yg simple..tk berapa muak walaupun chilled,tanpa geletin or agar2..tp kena makan ketika beku ok..nanti meleleh ler..sebiji cam aiskrim..kalau base tu guna waffer aiskrim lg ok rasanya.


Saturday, 8-Mar-2008 22:06 Email | Share | | Bookmark
xn3..raja lawak musim ke 2..kita makan pajeri kek kurma

 
 
 
Mama nak citer lagi..tp macam best jer layan citer result raya kt malaysia....kakak sofwat tanya raya apa mama.?.raya hindu ker...ayat hindu nie dapat masa tengok national geografic citer tentang Agong Tengku Mizan..kakak tengok ada orang melayu,india, cina..baru dia tau kt malaysia rupanya bukan orang arab..adoi ler anak mama ooiii..

masa tengok kat internet banyaknya bendera..semua kami taram tu bendera malaysia..tp malaysia warna biru ,malaysia warna hijau,malaysia warna angkasawan...,loteh mak hangpa kena ajaq satu² aarr$-)

MALAYSIA...TAHNIAH...pd saper...? ????


ok sambung balik...nie masakan mama yg nk tumpang glamour dng dunia fotopages..kikikiki,jangan lupa diri sudah ler..



Sebab achik jie ,jie dah tayang PAJERI NENAS ..versi puteh..belek punya belek adalah PAJERI versi merah nie...,mama buat pajeri nie masa sblm asam pedas hari tu..cuma nak mention kt achik2 sini..mama guna asal iswid jer (molasses)..nak citer ttg potong nenas tu..mama yg suh abah buat..last2 abah dh terbelah 2...ish ish..tk cun ler mama kata sepatutnya bulat2kan kiut...
pajeri nie berselera kalau makan dengan ikan kering gelama masam,sambal belacan pucuk ubi..ermm..tukang tulis nie rasa nak pengsan..layan pic dulu yer ..

ok nie,sari selepas demam roti melanda..mama buatkan kek kurma..nk habiskan stock kurma yg nampak macam dh tk cumil...resepi kata pudding..tp mama rasa kek ler..mana puddingnya..ikut sukalahh...apa2 pun sedap tau..mcm nak nangis tk sempat nak snap abah dh potong..kata abah ssh nk makan dari bergambar..klu camnielah mmg kesian kt parti kamerakan..kalau kalah






Code:
Sticky Date Pudding


Ingredients For pudding

* 1 cup dates (or figs even) (stones removed unless you like a bit of bite)
* 1/2 chocolate bits/ choc chip
* 1/2 cup water
* 1/2 cup orange juice
* 1 teaspoons baking soda
* 1/2 teaspoon baking powder
* 1 cups plain flour
* 50g butter
* 1/2 cup sugar
* 2 eggs

Rendam kurma bersama orange jus..,bila sudah lebut..blander dengan 1/2 cawan air tadi..Ayak tepung bersama baking powder,dan soda..ketepikan..Pukul gula bersama butter sehingga lembut..masukkan telur,kemudia jus kurma..Akhir tepung dan choc chip...sy + vanilla.kacau sebati masukkan dalam acuan kek..Bakar secara baine marie.Dengan kaedah ini, kek/puding tidak jadi terlalu keras.
Bakar selama lebih-kurang 30-40 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Ingredients For sauce ++++++++ tk buat pun, lupa nk makan vitamin R

* 50g butter
* 1/2 cup brown sugar
* 1/2 cup heavy cream/whipping cream
* 1/2 teaspoon vanilla

Masak kesemua bahan dengan api perlahan. Apabila sudah gula sudah cair dan bahan sudah berbuih, matikan api.









Quote:
zai ~..achik zai, kena ucap tahniah jg bg yg kalah..sbb dia sudah kasi menangkan pd yg menang..dan kena ucap tahniah jg pd yg menang sbb kalahkan bg yg sudah kalah....jng pening tau ,mama awal² lg adatkan,tu ler politik namernya.... nie sofwat kata tau.. bkn mama ,
lee lin ~ achik lee lin..klu ilmu dunia senangkan..tiusyen jer..apa ssh²..nie ilmu akhirat kita plak yg di tiusyen...abah kata tau..bkn mama.
mamasya ~ aa'ha mamasya.... nampak bayang2 skit pun tkper..jng gelap terus ler....ada anak kawan sue..balik msia takut nk dok atas lantai kayu..dia ingat zilzal (gempa bumi) sbb sini zilzal berlaku jg..gegaran kecil2..spjng dok sini dekat 5x berlaku..Nauzubillah..mohon lindungan dr allah s.w.t
anna ~ooo..anak datuk duta yer ,..yer anak2 yg kerja kt ambasse masih bersekolah kt situ lg..mesti anna pandai cakap arab nie...boleh panggil sue,


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net