TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 8-Mar-2008 19:31 Email | Share | | Bookmark
Choc Chip Banana Muffin/bakery supplier

 
 
 
View all 5 photos...
Sorry yer rasa rindu plak 2/3 hari tk up-date,naper ler mama tk serajin achik madiha ker mamasya ker..achik2 nie ,rajin betoi up-date dapur siber diaorangkan,nak kata mama sibuk berkempen,kat ceruk mana ler mama berkempen aarr..

sebenarnya abah OS lagi,bila abah OS ,mama jarang skit masuk mana² site mama,kena ganti kija abah kt siber nie..tp takder lah sibuk ssngt..cuma tk boleh nak cosentrasi jer..

Oklah banyak plak pic2 mama yg lepas2 tk masuk N3 kan? kesian plak nak glomour jgkan...buat berat file mama je..baik lepaskan saja dalam nie sekurang2nya lepas nie boleh belek2 semula..al-maklum ler ,semua nie adalah kenangan yg tk dapat di rew kembali...tak gitu..? tambah2 bab makan nie,sekali ngap habis terus...aiisyehh.

Ok nie muffin yang di cilok resepinya dari FP maklang,betoi kata maklang muffin nie lembut ,sedap..tk rugi mamasofwat mencuba..gula dikurangkan sprt disarankan..walaupun maklang terlupa nk ltk gula ,mantain manis lagi..so,boleh ler saper nk cuba tu..cuma muffin kita tk sehensem muffin maklang..chip tu terpaksa, dicatu ssh nk dpt tu tau...





Code:

Choc Chip Banana Muffin
Source : all recipe.com/ copy paste dr fp maklang.

Bahan
1 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula (elok kurangkan coz mklang tak letak gula, rasanya ok..tak manis sgt.)
1 st b/powder
1 st b/soda
1/2st garam
1 biji telur
1/2 cwn minyak msk
1/2 cwn plain yogurt
1st esen vanilla
1 cwn mashed ripe bananas (mklang guna 3 biji pisang lenyek)
3/4 cwn choc. chips

Cara
In a large bowl, combine tepung,gula, bpowder, bsoda dan garam. In another bowl, combine telur, minyak, yogurt and vanilla dan masukkan bhn kering tadi dan gaul. Mskkan bananas and chocolate chips. Bakar dengan suhu 170 selama 15-20'.

Nota mklang : jgnlah terlebih gaul sangat.....cukup sekadar dah sebati sumer udah le...ada nampak tepung2 skit tu takper...biarkan je..




Sebut coklat chip....seingat mama sebelum2 nie, mama pernah bagitau betapa susahnya nak jumpa benda2 alah niekan,yerlah saper yg pernah datang mesir or tinggal sini..mesti dah faham sngt dengan oldtown macam kat cairo nie.....bandar kt sini tk berapa teratur..sebenarnya tk lojik kalau kata tkderkan....cuma mulut kena rajin bertanya,mata kena rajin melilau..jangan dok mengharap ler..terasa nak beli hentam jer kedai cam kt malysia tu..kekadang buat habis masa sehari dok melilau mencari..kedai bukan main canggeh..walhal benda yg sekecil tu pun tkder..kekadang, kedai kecil jeruk bagunan jer,nk itu ini semua ada,(biasa lerkan)

ok berbalik pd coklat chip nie....nak jadikan citer,masa tu mama jumpa 2 orang achik brunei,masa beli barang untuk kawan2 mama pesan hari tu,di METRO, masa tu achik nie pun nak beli jg buah aprikot kering aka mish² tu..so, tanyalah mama ..dimana kedai jual kurma (balah)..sebab atas metro masa tu kehabisan..so,achik nie suggest suh mama cari kt area CITYSTAR MALL.....kedai menjual coklat helwah manisan...sebenarnya mama dah agak dah sbb kedai² helwah tu tk jauh dari rumah lama sofwat dulu tu di H8.

so,time tu ler mama pun ringan mulut tanya,ttng bakery supplier,tk kisah ler kecil,ker besar..yg penting ada jual basic bakery..so, bla bla..walla rupanya ada sebuah tk jauh dr rumah sofwat ,dekat dengan pos office Rabaah....kedai tu AL-MUTHASIR namanya. Oklah..syukran pd achik brunei tu..achik2 tinggal berdekatan dengan rumah sofwat juga..patut ler diaorang tahu pun,

kalau ikutkan hati mama yg penat shopping ,mau jer keluar pergi cari kedai Ammu tu hari tu juga..tp apa plak kata abah,macam tkder dah esok2..tp tk boleh di sangka tau ..kedai arab nie..hari nie jual lain..tup² esok or lusa boleh jd kedai lain...dh banyak kali terkena..

ok,selang beberapa hari ..baru ler mama keluar pergi cari kedai tu..ermm sekali pandang jer,dah jumpa, sbb femiliar dh tempat tu..bagunan tk banyak..almaklum ler kawasan tentera..jelas terpandang signbox kecil kt pintu masuk AL-MUTHASIR..time masuk tu..dok pk plak mama sensorang,nak kata salah kedai..nama dh betoi..tp mcm kecewa jer..almaklum ler kedai tu bukan mcm bakery kt Malysia..lebih kepada kedai menjual halawah mcm citer atas tadi..tp best ler jg..sekurangnya mama dh jumpa satu kedai yang jual coklat bar kiut2 timbang tu..segala macam buah kering..alat2 nak buat party birthday tu pun ada..tp yg jelasnya tk mcm bakery,lebih kepada kedai runcit jer.. ,beranikan diri bertanya,samaada jual coklat chip,so,ammu arab tu senang hati plak melayan..peramah plak tu,maybe , dia dh biasa dengan pelanggan dari ASIA..jd kesimpulannya ada ler coklat chip,rice..ready sugarpaste..coklat serbuk timbang (siap promote dari malaysia..realy? ) wallahualam..yang lain2 mama..tk pasti..tp mcm any tepung2 tkderlah..mama tanya nozzle ker turntable ker semua tu tkder..tanya kena cari kat kedai mana?,..dia pun tk tau..pulak dh..ammu tu suh cari kedai kek or mana kedai jual barang plastik ,
Macam tu ler citernya..tokey bakery sendiri pun tak tau lagi² ler mama sofwatkan,kira oklah ada terpandang nozzle plastik,nampak unik skit dr kedai 2.50 tu..bolehlah, lepas2 nie gian nak buat cuppies ker ,tp tk berani nak janji.

so,nielah chocolate chip..hampir bertahun bertahta di hati mama..ada yg nie baru bestkan nampak manis jer bak tahi lalat LATIPAH OMAQ
...Betoi dak maklang.?





Tuesday, 4-Mar-2008 23:57 Email | Share | | Bookmark
Roti Wholemeal sosej

 
 
 
View all 5 photos...
Ermm..lembut sangat roti nie....fp nie makan semut kot...lembab betoi..layan pic dulu..esok²
kita citer camner pembikinan filem terbaru ini. ............

Ok..Salam ukhwah semua..sorry yer lambat betoi mama nak sambung cerita sofwat tentang roti wholemeal nie..sebenarnya,masa melawat fp..mamafami hari tu..tetiba mama rasa macam ada lagi tepung nie dlm pantry,tp tk ler bnyk cukup2 untuk setengah adunan..check punya check semua bahan ada ,kecuali susu tepung, rasanya mama tk letak..so,rajin2 ler tangan mama capai besen pink ,uli ler sekadar mungkin..alhamdulilah,dengan pengalaman yg ada skit2 menguli sebelum2 nie..jd dh boleh agak,sekejap jer menguli maybe dalam 10minit siap dah boleh perap..selalunya ambil masa jg menguli roti,mengikut keadaan tepung jg..

time uli nie,kami adik beradik senyum macam faisal AF tu ler..roti apa ler kali nie mama nak buat...almaklum ler demam roti kt rumah nie menjadi²..mama kata tunggu esok yer..ala,mama niekan suka sngt uli tepung time kitaorng nk titun....

so,bangun tidur tengok mama dah uli balik..pastu tengok tk siap ² lg....Mama kata roti nie lambat skit..kena bentuk dulu..pastu perap ,tk macam roti arab tu......masa bentuk nie,mama suh kakak lilit2 kat sosej....berebut2 sofwat dengan kakak..last mama potong 2 so, yg kecil tu sofwat buat ler...kiutkan..

seronok tengok mama buat,yg mcm siput..mama roll panjang pastu simpul jer..senangkan..ok segalanya berjalan dengan lancar...tk sampai 5 minit shooting,pelakon extra mama ngapp...SYUKRAN MAMA..helwah awi²..




Dengan harapan mama tidaklah sesibuk ini yer lepas nie..






WHOLEMEAL SOSEJ

Code:
Resipi Asal Kak Hanieliza

Bahan A :

500g tepung wholemeal ++++ 250grm
25g susu tepung +++++ x letak
50g gula +++ setenga sudu besar
10g yis kering ++++ 6 grm
1 sudu kecil pelembut roti +++++ tk letak
1 biji telur 1 biji
1/2 sudu kecil garam

Bahan B :

250ml air (suam) +++++ 125ml
75g majerin +++ 35

Bahan C : Sosej

Cara Membuat :

1. Campurkan semua bahan dalam A ke dalam mangkuk pengadun.
2. Hidupkan mixer dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam adunan hingga adunan kelihatan melekat sesama sendiri.
3. Masukkan majerin dan terus menguli sehingga doh yang lembut dan licin terhasil.
4. Bulatkan doh dan letakkan di dalam mangkuk yang telah ditabur sedikit tepung. Bungkuskan mangkuk berisi doh dengan beg plastik yang bersih dan biarkan doh naik sekali ganda.
5. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bahagikan kepada bebola seberat 50g.
6.Ambil sebiji doh lilit pada sosej atau bentuk ikut citarasa.
7. Biarkan doh naik untuk selama lebih kurang 20 minit.
8. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C sehingga masak atau berwarna keperangan.
9. Sebaik keluar dari ketuhar, sapukan dengan majerin untuk menghasilkan doh yang lembut dan berkilat.





Tuesday, 4-Mar-2008 12:39 Email | Share | | Bookmark
Ok bertemu barat sudahnya.

 
 
 
View all 4 photos...


Code:
Zucchini Tomato Mozzarella Pie

4 eggs-----ada 3biji jer masa tu..
1/4 cup vegetable oil
salt and pepper to taste
1 teaspoon baking powder
1 cup all-purpose baking mix
1 1/2 cups sliced zucchini -------200 grm
1 1/2 cups sliced yellow squash ----- ltk jer mix vege or apa sayur yg ada kt dapur tu
1/4 cup chopped onion
1 large ripe tomato, sliced + mushroom
garlic salt, to taste
1/4 cup grated Parmesan cheese +++ ada mozarella jer..bantai jerlah
marinara sauce, optional

DIRECTIONS
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Lightly grease a 9 inch deep dish pie plate.
Whisk together eggs and oil in a bowl with salt and pepper. Stir in baking powder and baking mix until moistened. Gently fold in zucchini, summer squash, and onion. Pour into prepared pie plate, and arrange sliced tomato over top. Sprinkle with Parmesan cheese and garlic salt to taste. Bake in preheated oven until puffed and golden brown, about 35 minutes.



Kadang2 seronok juga tengok dekat fp achik2 kat luar sana hidangkan western food..tp kt rumah nie nak buat camner semuanya anak tekak melayu..tambah ler abah sofwat pior melayu anak buluh betong,keturunan raja jembal.. ,jarang marah yer abah..raja2 tk leh marah nanti kena jual.. ...seronok sakat abah 2/3 hari nie...tk habis2 citer keturunan abah, yang buat mama gelak besar..siap abah sebut 4orng yang ada atas kt Rabaah nielah..saper lagi first tu mestilah hero abah si Ahmed Sofwat.. ...

Ok kita tinggal dulu bab tu..nanti2 ada masa mama citer macam mana,abah lahir siap kena kain kuning lg..tempias hampir kena dekat kakak sofwat juga...

Beberapa hari lepas mama buatkan juga ala2 western food nie..tp jenis yg makan kenyanglah..pastu mula cari nasi jg ,kira spagetty, macarona/macaroni or pasta nie..penyelamat keaddaan..time kering idea masa nak breakfast ,dinner gitu ler..


So,kali nak cari kelainan asyik makan fusilli ,spagetty jer..sekali tukar ker ORZO, saja jer sekurang2nya mama nak ajar kami biasa dengan orzo,orzo kalau kat sini di panggil LISALNULOSFOUR (lidah burung)..selalunya orzo nie di buat bubur (syurbah bilbathotis@ sup degan kentang)..tk pernah cuba lg..nanti2lah yer,mama sofwat niekan semuanya nak buat..sampai ter "Q" ....sampai jem traffic menu mama berbaris...






Code:
ORZO

orzo - air mendidih masukkan orzo sampai lembut (macam rebus spageti)

bawang putih - chop
bawang besar - diced
celery - diced
capsicum merah, kuning, ijau - diced
carrot - diced
isi ayam
blackpaper
daun parsley- ptg halus2
chicken stok
mushroom
mixs vegetable

tumis bawang putih dan bawang besar, masukkan isi ayam, mix vegetable,mushroom then bahan lain2 ..masukkan orzo then chicken stok dan last skali daun parsley..hidang bersama bawang goreng dan pasley.


Ok yang nie betoi² my feberet....adik yeena lagilah tk bercakap dah kalau boleh semangkuk,pastu siap sebut nak agi nak agi..dengan mulut muncung mungil dia tu..sebenarnya baby sorieym pun dah boleh makan skit²..Sebenarnya best tengok bentuk star tu...bila tanya sup apa nie mama ..sup macaroni buduhhh jer..hehehe kesian kt dia mama...kasi nampak cumil skit.





Zuhcchini masih berbaki,beli masa nak buat asam pedas hari tu,mama buat ulam cicah sambal belacan jer..tkder plak sapa nk teman mama makan, abah tak berapa suka sayur nie..sekali mama ngail abah dengan umpan pie zucchini nie..mengena..tk cukup sepinggan kitaorang makan tau....sedap..nak macam shepherd pie pun ada..tp tk berapa muak mcm shepherd , tu ler abah jangan disangka,zucchini jantan betina mama tak tau...tk caya tanya Jamie Oliver...






Quote:
Nur~..tu ler,tambahan klu dok sini..ssh skit pie balik..cari nasi jg ler..klu dok msia boleh ler ubah selera ,restoren berderet2 jer.
mamazieza ~ nasi labsah tu..ada dlm n3 lepas tp mama boleh jer klu nak buat sendiri..ramai yg kata sedap nasi kabsah saudi nie mcm..yer2 jg nk cari yg ori..mamazieza yg tu pie zucchini,buka pizza..tp sedap jg tak..
kejora~ Terima Kasih,nie atas sokongan untie ler..pie balik asyik,menu melayu jerkan.
::arrembawi::~..bukan pizza tu ammu..pie zucchini..pizza kt rumah sofwat jer..baba kata lg sedap yg kt king tu ,ooo,belajar kt markaz nil,belajar bahasa yer..tp bagus jg merantau lg dpt bnyk bahasa..kt morocco,bahasa arab fushahkan..bukan ammiyah.
Sabrina ~ ..sofwat tu, giler glamour..,sofwat is my first son..orng arab sini,adat panggil wife dng nama anak lelaki contoh UMMUSOFWAT..mereka aib (malu) kalau panggil penuh nama isteri depan public.
mamasya ~betoi mamasya,tp setakat spagetty,pasta tu..boleh lg tp kena yg salad mashed potato tu..cari nasi jg ler pastu....orzo..mmg nampak mcm nasi..masa belum masak nk serupa biji gandum,budak2 suka ler..
..ala gimik jer tu..jem otak nk pk masak apa adalah..maklum ler yg berderet tu..hari2 kena masak..nk tk nak pun tkder pilihan dah..klu dok msia senang order jer..
MaDiHa ~tk tahu orzo ada ker tidak kt msia..tp skrng nie dh tk mcm dulu..nk dpt spagetty fusilli pun senangkan..kita pun tk reti nk mkn..sjak dok sini..kena mkn jg ler..mee mamak takder..spagetty penyelamat


Sunday, 2-Mar-2008 01:29 Email | Share | | Bookmark
Timur bertemu Barat

 
 
 
View all 6 photos...


Roti Arab lagi...ntah mama demam lagi kot, tp demam roti arab kali nie..Kebetulan N3 nie nak citer tentang timur plak..sesuka jer masuk pic roti arab dulu..agaknya TIMUR TENGAH kot.....so, letak dulu pic roti arab..sedangkan banyak lagi pic kat belakang sana tu menunggu macam nak pie pangkah undi,kesian diaorang pun nak masuk internet juga...tk per lah kot, bagi laluan dulu, lg pun yang lain ² tu tk mek-up cun² lagi..



Code:
ROTI ARAB

Bahan
500 gm tepung hi-protin ]
1 paket yeast..mauripan ] gaul rata
50 gm gula kastor/halus ]
Secubit garam

250 ml air suam
6 s/b shortening +++++ guna butter jer.

Cara
1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
6. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.


eh apa ler yang mama merepek meraban nie aarr...ok layan roti arab nie sekejap,semetara nka mekup yg lain..roti arab nie abah yang suh buat lagi..tp mama malas nk goreng dh ler..sebenarnya bukan malas tp minyak mcm tk cukup plak..so,cari yg jenis bakar dalam pan jer..ok gak yang nie..nak macam naan..tp tk masam,maybe tkder yogurt..nak kata pitta pun tk sbb tkder poket...tp kali tk nak komen betoi ker roti arab aarrr.....ermmm..lu pk sendiriiii


Yang nie tak aci..cilok jer...jangan tertiffu..




JOM LAYAN TV....



Masuk sekali yang nie boleh...nie dari timur juga..tp tk boleh makan ler..cartoon kegemaran kami..LEBAH..pastu DOG ada lg..mama malass nk snap kat tv,dah tk terlayan.





yang nie plak food show mama...dulu2 mama kata tk best,sekarang ok ler plak..tp tkderlah mama nak melepak semata2 yang nie...



Rancangan nie namanya HALAWIYAT..segala manisan ringkas semua ada..senang plak tu..tp yang kesiannya pakchik nie tk hensem kot mama asyik snap KC pantry dia jer bukan yang dia masak pun..kesiannnnn



ccccc...betoi dak? syok tengok KC dia..classic and country stail..best



Untuk barat tunggu up-date esok ...


Quote:
maklang~maklang yg demam tu roti,mama sofwat still girang,tak taulah maklang dh suh stop2 tk nak jg..kabus tu buet romantik gitu.
mamasya ~,demamkan..sekali dia keluar..rasanya buka pitta bread,sbb klu pitta dia ada cam poket gitu...yg nie lebih pd naan,tp naan sedikit masam..tk tau ler mana plak yg nie..
Kak Leen~ ,kena cuba dulu..
::arrembawi::~salam ukhwah jg buat ammu,dari saofwat..sofwat sefamily tinggal kt rabaah,ala kt KFC tu..suka 3ish baladi yer..mama sofwat jrng sngt beli yg tu..sbb tu mama buat sendiri jer..kalau tomiah tu beli jer,sbb murah baik beli..mama kata renyah jg nak buat.lg pun kedai tomiah dekat rumah jer.
masriyah ~senang jer kak yah..lg senang dr roti canai...kakyah boleh buat punya,wow dh buat ruzz,hadratulmaut tu....huluq sepinggan dua
Sabrina ~kalau suka kena buat tu,yup cicah sardin pun ok jg..tp besalah orng uthaga mana boleh lari dng bau kari,
Daalia ~ada jg yg baked..tp mudah lg roti arab,omputeh nie 2/3 kali uli..nak mantain lembut..yg nie perap naik boleh bakar dah....bezanya roti arab nie lembut ssngt..
Ana~boleh2..nanti balik penang nahh
MaDiHa~anak2 campur pak budak semua suka yg tk berapa suka maknya dia sbb,semua kena..dari uli sampai ler kena tlng suap....my hubby tk suka uli roti nie sbb lembut sngt..klu roti biasa tu ,boleh skit...
RE: Sebenarnya bkn takut kolestrol pun madiha,tp teluq sini mahal beno..sebiji dekat 80,kalau resepi kt2 8 biji..kena pk dulu ler..
kak jie jie~ok anti abik pastu anti buat,
lee lin~aar..sini pun camtu jg..diorng cicah dng fool,


Saturday, 1-Mar-2008 11:57 Email | Share | | Bookmark
Dari Utagha sampai ke Selatan.

Asam pedas utagha mak
Ohh,Asam pedas..yang kurang Asam dah
Asam pedas selatan mak sofwat
View all 4 photos...


Semalam sofwat dengan mama dah citer tentang tilapia @ bulty tukan so,bukan nak senyap camtu jer...kesian ler kat mama turun naik tingkat 4 nak dapatkan ikan untuk masak Asam pedas yang mama idam2kan tu...

Sebenarnya masa mama masuk dalam fp achik leelin @ kucing goreng gemok..hihihi tu,mama dah terliur dengar citer achik sampai 3 kali dh achik tut pekena asam pedas melaka kt kedai tut tu..bunyi2 asam pedas melaka nie tkder daum kesum,digantikan dengan daun limau purut dan halba..so,apalagi punya ler excitet mama..dok imejin daun limau kejut..yg dh sememang kejut tu banayk lg..halba bisa di atur sini pun belambak..pak arab pun panggil halba..alhamdulilah senang kira...tkder bahasa ayam itik lg..


lepas jer pergi beli ikan..cari kedai sayur...tp sj cari pasai betoi..kononnya tk mau beli bawang dekat kedai ammu pokok cerry tu..ammu tu jual mahal..tk kisah ler yang tu.. tp dia ada skit tippu hari tu..tu yg mama tarak suka..tp tkperlah mama tahu hati mama lembut..skit2 nanti mama beli jg kt dia..so,kononnya nk beli sayur dekat ammu kereta kuda yang mama namapk masa beli coklat chip haritu....sampai jer..ermmm ..kuda dia sakit perut kot..sebab sayur dah tkder..yang ada TUT dia jer selambak.......,sebenarnya klu ada pun gerenti mama tk beli jgk pun ..maybe ammu tu lari dengan kuda dan sayur dia sekali sebab sebelum tu hujan turun dengan lebatnya...



maka sudahnya mama pergi jugalah kedai sayur..nie betoi punya kedai sayur yg biasa mama beli..borong2 sayur abik keladi seketul jer...jeling arab tu..tanya cukup ker satu,oklahkan,nasib baik sebab mama sorangjer yang habiskan..abah dah tentunya tak makan kakak pun tk suka..sofwat suka sikit2 jer..adik yeena mama tk kasi makan lagi......masa siang keladi nie mama ada citer kat kitaorang yang ubi nie gatal..salah mama jugak akhirnya saper pun tk berani makan....kikikiki.



Ok bukan nak citer keladi tp nak citer Asam pedas yang berselera abah kita tambah nasi..memula abah ingat kari..mama runsing juga kalau abah tk suka..sbb abah mmg kurang asam pedas nie..tp bila buat Asam Pedas Melaka nie..laju jer abah makan bertambah2 ,last abah kata ikan nie sedap lagi dari ayamkan...ermmm,ingatkan nak puji asam pedas mama..kalau camnie..pigi sendiri beli ikan tau!!!!

So,bila dah puji sedap...nak 3hari kitaorng ulang tilapia..maklum ler jarang juga kami kat sini makan ikan..tu pun dapat ikan sungai jer,mujur dah klu tk ikan tin jerlahhh....


Ok nie resepinya ASAM PEDAS MELAKA..jng mare orng melaka klu tk ori..sumber from internet,tp tk ingat kat ner..



ASAM PEDAS IKAN PARANG ORIGINAL DARI MELAKA

Code:
Bahan A
3 keping ikan parang ++++++++ sy guna tilapia jer
5 ulas bawang merah ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk ++++++ sy guna 2 ulas jer
5 sudu minyak masak dan (1 sudu minyak kelapa asli @ boleh diganti dengan 1 sudu kecil kelapa goreng) ++++++++++ minyak biasa jer
1 inci kunyit hidup ditumbuk
Sedikit serbuk kunyit hidup +++x letak
1 inci belacan
10 ke 15 biji halba
4 sudu @ 5 sudu cili mesin (ikut rasa)
air asam jawa
garam secukup rasa
Daum limau purut sebagai tambahan
Kalau suka boleh diletak bendi/terung /kacang panjang/ sawi/ peria ++++ x letak semua tu ,sbb tkder..tk tau terung boleh..kalau tk beli dah masa tu....lurus sungguh aarr.

Cara Menyediakan
1. Mula-mula tumiskan halba hingga kekuningan, angkat dan buang halba itu.
2. Kemudian, masukkan kunyit serbuk, bawang merah, bawang putih.
3. Kacau hingga kekuningan dan naik bau.
4. Lepas itu, masukkan cili mesin dan belacan. Kacau hingga garing. (Kalau kurang minyak, tambah lagi sedikit).
5. Selepas itu masukkan garam dan air asam.
6. Selepas mendidih, masukkan ikan.
Bendi atau kacang pjg atau sawi atau peria boleh diletak ke dalam masakan (ikut citarasa).




ASAM PEDAS UTAGHA TOK SOFWAT.

Code:
Bahan-bahan

* 4 ekor ikan kembung
* 7 tangkai cili kering
* 1 labu bwg besar ++++ 1/2 di tumbuk
* 2 ulas bwng putih
* daun kesum
* 2 kuntum bunga kantan
* 2 keping asam keping
* sedikit belacan
* garam secukup rasa
* 4 gelas air
* Timun/ bendi/ kangkung (my feberet)

Cara-cara

1. blender cili kering,bwng besar,bwng putih n belacan sampai hancur.
2. masukkan air dlm periuk n bhn yg di blender dan tumbik td bersama daun kesum, n bunga kantan yg dah siap dibelah 2.
3. rebus hingga air sedikit didih.
4. bila dah didih masukkan ikan n asam keping tadi.
5. last skali msukkan garam ,perasa,dan timun dll




TILAPIA SWEET SOUR

Code:
BAHAN
Ikan siakap }Goreng garing
Bwg putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus

BHN SAMPINGAN
Timun }
Nenas } potong dadu
Tomato}
Cili bangla }

Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis

Tepung jagung } pekatkan kuah
Air
Garam

HIASAN
Daun ketumbar – dihiris halus
Daun sup
Cili – hiris halus
Bawang besar -potong bulat

- tumiskan bwg putih dan halia hingga naik bau
- masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang…kacau
masukkan air yg dicampur tepung jagung utk memekatkan kuah
- masukkan bhn sampingan tadi dan tunggu hingga masak..
- curahkan ke atas ikan dan hias.


Quote:

Nur~..cerah esok achik nur buat yer.
mamaella~ mamaella,asam pedas nie mmg sedap,sekrang nie sudah jatuh hati dekat asam pedas selatan nie.
<< jeff >>~
kakpah ~ first sy mencuba versi asam pedas melaka nie..rugi plak baru nk cuba.sama2 datang semula yer.
Ana~ Habis dah ler..nanti klu buat kita hantar sepiuk...
pratchai ~ Salam kenai pratchai ,buat jng tk buat....kena plak ikan sepat bendang pendang tu ,mak ooiii.
Sabrina~ ,sab menantu orng penang yer..klu kt sblh uthaga asam pedas dia mmg tk tumis kuah cayaq skit..dulu2 klu orng citer asam pedas kuah pekat tumis tu mcm tk boleh pie ja..sekali try ok gak noo..nie kira ssh gk ler nk pecah tradisi..
umi-kal ~ jom umi kal..kita buat asam pedas plak..
Mamasya ~ ,mamasya,sausana kt sini mmg camtu..setakat 2/3km..mmg berjalan kaki jer..lgpun sini kbnykkan nk ker mana2 guna publicspot ,untuk mencari bahan2 keperluan,mcm kedai runcit ..setiap 50meter ada.Tu bnyk chioce,cuma bnyk brng ker tidak jer.Kena cuba asam pedas uthaga tu..selalunya asam pedas uthaga nie sedap dengan ikan sungai.Sayur tu sedap letak timun or bendi..tp ayah sue suka kangkung,dah jd feberet dlm my family.



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net