TeRiMa SeAdaNya.........
Image Hosted by FileHive.com
By: SOuLha CaiRo

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Apr-2008 14:47 Email | Share | Bookmark
Mari tengok mama buat apa...?

x2..boleh lerkan...suku jer dpt..yg lain tk menjd..slh kcang ler
First trail..lg ler teruk..berhari2 tunggu..orng buat 3ari..
 
 
 
 


Ok nie Taugeh dari Ammu Ali...beza langit dengan bumi dengan taugeh mama..,itu pun Ammu Ali kata..kureng elok..kalau di hantar di restoren atau yg di jual, diorang tk nak ada daun atau warna sudah kehijauan..waduhh²....sampei gitu sekali.Udah cantik ler Ammu.

Promote Skit !!!! So, saper2 kt cairo nie yg nk order boleh calling.Selain tauge, tempe,tauhu semua ada..




Minggu lepas banyak sungguh experimen mama, mengalah doktor projek sains...abah dah geleng2 kepala..yerlah tk serik² mama sofwat..mentang2 ler soya beans yang bertahun2 tu masih berbaki..tk habis2 di kerjakan mama..berbaloi sungguh beli..tahan juga kacang ni..maybe yg tu agak elok skit..mama beli masa kitaorang belum pindah ke sini lagi..maknanya adik yeena pun tkder lagi...huh!


Ok mari tengok apa yang mama experimentnya..sebelum tu nk citer skit ler..tauge nie dulu2 mama dh pernah buat..cuma yg dulu guna kacang hijau..tp kali nie guna kacang LUBIYA (Black Eye)..tp silap plak ,terbeli lubiya biasa..sepatutnya lubiya baladi ,dapat tips baru ini dari Ammu Ali..Ammu Ali warga Indonesia student Al-Azhar di cairo..,mama kenal melalui website mama..kebetulan Ammu Ali nie terror tau buat tauge..siap lagi jual dekat restoren2 Asia kt sini..Syukran ammu tk kedekut ilmu..bagi mcm2 tips untuk mama experiment buat tauhu juga..best ssngt..almaklum ler yg dulu tu hampess betoi...bukan hampes apa..hampass soya mama tk buang mana ler nak jadi..kuang kuang..wat malu jer..
Oklah semalam dengan murah hati juga Ammu Ali datang rumah Sofwat..siap bagi tauge segar lagi..punya ler seronok..mcm2 dok pk nak buat apa ?..dah bnyk mcm tu plak..sayang nak makan ,macam2 semua ada..terukkknya..hehehe.

Rupanya tkderlah susah sangat nk buat tauhu..klu tk kenal dengan Ammu Ali..nak order jer ubat tauhu nie..tp sekarang rasanya ok lagi pakai tips Ammu Ali sarankan..sebenarnya dah ada dulu tips nie..tp tk berani nak cuba..bila Ammu dah kasi tips..oklah mama cuba..cuma first tu..tk pandai lagi nak balance khol (cuka) tu..kali buat alhamdulilah sprt yg di kehendaki..tp sayang plak soya dh last limited plak..nyesal buat masa tk jadi hari tu...punya ler bnyk..dh menjadi soya plak takdak..ermmmm...


Ok nie dia first experiment taugeh mama guna lubiya..



Second trail




Tak habis lagi dengan taugeh.. tauhu plak..tengok2 siap jer..abah tanya masa mananya mama buat..tengok2 siap dah jadi terhidang jd sayur...
Ok nie first trail mama buat tauhu..boleh lerkan..tp punya ler lama...atas api ..rupanya salah menuntut..kurang cuka..patut ler lamanya nk beku...masuk jer cuka yg terakhir..rupanya kejap jer beku...maunya hangit periuk dulu..


Ok tak yah main teka teki dah achik lee lin dh tau




Code:
Ok khas untuk mamaaina...sorry yerk tkder sukatan..tp dont worry..InsyaAllah menjadi..cuma tk sure thn berapa lama, sue ltk bekas rendam dlm air garam kasi lemak skit..simpan dlm petiais 4 hari masih elok lg..

Rendam kacang soya kira2 6 jam..basuh bersihkan kacang mcm biasa..klu ada kulit2 yg tanggal..buang..yg ada kulit tu biar jerlah..tp kena basuh bersih2 nanti masam..pastu blander,
sukatan air..tipsnya separuh daripada kacang..tp boleh tambah cumanya jng terlalu cair...pastu tapis , guna kain jarang..buang hampass.
letak atas api...kacau, tak perlu tunggu sehingga betoi2 mendidih cukup sekadar naik gelembung2 kecil jer..pastu letak cuka.
cuka pun tkder sukata .. ltk skit2 dulu..nanti dia outo membeku..klu tengok masih ada sisa tk membeku tambah cuka..tp jng curah bnyak2 tau nanti masam..
kemudian bila dah nampak semua berketul...tutup api..ambil tauhu2 ketul jer..buang air jernih...angkat dan masuk kedalam bekas 4 segi (bekas aiskrim)sebelum tu lubangkan bekas tu part bawah, letak kain jarang.. curah jer tauhu beku td, tunggu sehingga air jernih yg berbaki kering..tutup tauhu dng bahagian kain tadi..tindah dengan barang berat di atas dia supaya padat.Pandai2 yer ejes bekas tu..klu rasa skit..cari bekas kecil..Ikut ler camner acuan yg di kehendaki.



Nie yg terbaru, ada lg dalam peti.., InsyaAllah guna tanpa was-was (apa tu was², abah kata ada kt iklan ubat gigi masa abah kecik2 dulu)







Mamafami~
pinatbate ~ ws, maju kat ner tu..maju peyut anak² jer.., sj tlng kawan²
MaMaAiNa ~ yer..selesa buat sendirikan..tp klu tkder mcm kt sini terpaksa ler
MaMaAiNa ~ ThnkQ akak, sudi sharing resepi..ok sue ltk resepi tu, klu tk clear boleh tanya semula yerk
kak rus ~..., bolehler kak rus..makan untuk krga..tp mana tahukan rezeki,boleh masuk hotel Egypt.., berangan.
zai KuLiM ~Best kt sedim lg yer..ok nanti balik boleh jenjalan..ramai jer sedara2 kot situ..dah baca khasiat taugeh tu, sbnrnya mmg ada pengalaman jiran anaknya hampir lumpuh dia mandikan daun taugeh dan kucai, buat makan..alhamdulilah sihat bernak pinak sampai skrng...wallahualam...sue skrng mmg suka, makan plak nk spagetty..
<< jeff >> ~yup suka combain taugeh dng tauhu, cam senonim jerk....dengaq jer dah meleleh air liuq..asam pedas Melaka, ummpss..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net